Ο Άγιος Ευψύχιος έζησε στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη. Αν και νιόπαντρος, αυτό δεν τον εμπόδισε να δείξει έμπρακτα τη μεγάλη αγάπη του στο Χριστό. Εορτολόγιο: 9 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευψυχίου του Μάρτυρα στην Καισαρεία....
Ο βίος, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίου Ευψυχίου, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.
Στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, ο Ιουλιανός είχε κτίσει ένα είδωλο της θεάς Τύχης, που προσκυνούσαν κάθε μέρα επιδεικτικά οι ειδωλολάτρες. ο Ευψύχιος, αφού πήρε μαζί του και μερικούς άλλους τολμηρούς νέους, πήγε και γκρέμισε το είδωλο. Όταν συνελήφθη, είπε στον αξιωματούχο ότι ο Ιουλιανός δεν έχει κανένα δικαιωμα να ενεργεί ειδωλολατρικά πράγματα στη χριστιανική Καισαρεία. Βέβαια, ο Ευψύχιος εκ των προτέρων γνώριζε ότι η απόφαση θα ήταν καταδικαστική. Πράγματι, οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε βασανισμούς και εξορία. Ενώ ο ίδιος, σαν αρχηγός της πράξης, καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Έτσι, ο Ευψύχιος κατατάχθηκε σ’ εκείνη τη μερίδα των ανθρώπων, για την οποία ο Κύριος είπε: «Ό άπολέσας την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού εϋρήσει αυτήν» ( Ευαγγέλιο Ματθαίου, ι’ 39). Εκείνος, δηλαδή, που θα χάσει τη ζωή του για την πίστη του σε ‘μένα, θα κερδίσει τη μακάρια και υψηλότερη ζωή.
https://www.ekklisiaonline.gr/nea
Εἶναι έντροπὴ νὰ ἀποκαλεῖτε τὸν Ἰουλιανὸν τὸν Αὐτοκράτορα 'Παραβάτην". Ἐν πάσει περιπτώσει τὶ παρέβη;; Ὁ ἴδιος δὲν ἦτο Χριστιανός, δὲν εἶχε βαπτισθεῖ, καὶ τὸ "ἐγκλημά" του ἦτο ἡ ἐφαρμογὴ τοῦ διατάγματος τῶν Μεδιολάνων!
ΑπάντησηΔιαγραφή