ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΑ. Με ανοιχτές όλες τις εκκλησίες, με μεγάφωνα και κωδωνοκρουσίες έγινε η περιφορά του Επιταφίου στα Σκόπια. Το "Κύριε ελέησον" στα ελληνικά συγκλονίζει. 2 ΒΙΝΤΕΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει στο μέγαρο Μαξίμου συνάντηση-συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη συζητούν το Κυπριακό, «εκ του σύνεγγυς» συνομιλίες(διαβεβαιώσεις για συνομιλίες επί της ουσίας, Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι). Σε κοινή ανακοίνωση που εκδίδεται, μετά το τέλος των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι δύο κυβερνήσεις αντικρίζουν τις εξελίξεις, με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, με σύμπνοια και σε πλήρη συνεννόηση, στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής προσέγγισης και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο χωρών». Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον Γάλλο αρμόδιο για θέματα Ε.Ε. Π. Μοσκοβισί (οι δύο άνδρες συζητούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και θέματα που αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας). Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πλάνετ» αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, λέει: «Και θα έρθουμε εμείς τώρα αφελείς και ανιστόρητοι, για να πούμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά τρόπο αντικειμενικό θα απονείμει δικαιοσύνη; Μα αυτό νομίζω στη σημερινή εποχή είναι εκτός πραγματικότητας». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σε δηλώσεις του, επικρίνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέει: «Είναι ακατανόητη η θέση τους. Τυφλωμένα από ένα αντικυβερνητικό πάθος, ενδιαφέρονται μόνο και μόνο να αναδεικνύουν την αντίθεσή τους προς την κυβέρνηση, και όχι διατηρώντας τις θέσεις τους και αναδεικνύοντας τις διαφοροποιήσεις τους, να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας». Προφυλακίζονται 3 από τους 30 συλληφθέντες για τα έκτροπα που έγιναν (19/11) στην Αθήνα για(εμπρησμούς, αντίσταση κατά της αρχής και άλλα αδικήματα). Πτώση κατά 0,13% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.603,09 μονάδες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν έχει στην Άγκυρα συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ. Σε δηλώσεις που κάνει που κάνει ο Κ. Ανάν για της «εκ του σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό, λέει: «Δεν πρέπει να αναμένουμε μη ρεαλιστικά πράγματα από την συνάντηση στην Ν. Υόρκη». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, λέει: «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για το Κυπριακό, το οποίο έχει μεταβιβαστεί στις δύο πλευρές». Κλείνουν (σήμερα και αύριο) όλες οι χριστιανικές εκκλησίες στους Αγίους Τόπους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει την ανοικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους δίπλα στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδίας Υπηρεσίας Μετανάστευσης οι Τσετσένοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους ανέρχονται σε 222.556 άτομα.
ΤΡΙΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψηφιότητα Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, δηλώνει ότι: «Εν όψει του Ελσίνκι (Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε.)βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση αυτή δεν έχει τελειώσει. Άρα η θέση μας για το αν θα πούμε ναι ή όχι στην τουρκική υποψηφιότητα δεν είναι δεδομένη, είναι ανοιχτή και βεβαίως θα καθοριστεί από το τελικό κείμενο, τις τελικές θέσεις και δεσμεύσεις της Ε.Ε. πάνω σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη φύση, την υφή της τουρκικής υποψηφιότητας, αλλά και την κατοχύρωση των σημαντικών ελληνικών συμφερόντων». Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της αναφέρει ότι: «Αυτοί που προκαλούν τα επεισόδια το βράδυ της 19ης Νοέμβριου ήταν κρατικοί απεσταλμένοι ελληνικών ή ξένων μυστικών υπηρεσιών». Λέει ακόμα: «Μπορούν πολλά πράγματα να γίνουν έχοντας μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, με το να λειτουργεί η Βουλή πάρα πολύ καλά, με ένα Σύνταγμα που μιλάει για ελευθερίες, δημοκρατία και ομαλότητα, μόνο που ο πήχης της νομιμότητας έχει κατέβει πολύ για τον λαό». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας απαντώντας στις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγας, λέει: «Η προσπάθεια του ΚΚΕ να αποσείσει τις ευθύνες που έχει για τα πρόσφατα επεισόδια, είναι άτεχνη και αναποτελεσματική. Οι ισχυρισμοί της κ. Παπαρήγας είναι ανάξιοι οποιασδήποτε περαιτέρω συζήτησης, αφού ισοδυναμούν με ομολογία ευθύνης. Τι άλλο αποτελεί αυτή η προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας, την οποία είδαν, έζησαν και έβγαλαν τα συμπεράσματα τους οι Έλληνες πολίτες».
ΤΡΙΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή Ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Στρέντερ, απαντώντας στην ερώτηση αν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι η Τουρκία αναγνωριστεί ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ε.Ε.: «Το ελπίζω και γι αυτό το σκοπό αυτό θα προσπαθήσουμε και εμείς. Όμως υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη περίπτωση της Τουρκίας. Πάρα πολλές δυσκολίες, που θα μπορούσαν όμως να ξεπεραστούν». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλέρ σε ομιλία αναφέρει ότι: « Έχουμε πλέον απεξαρτηθεί από το αποικιοκρατικό παρελθόν μας και το μετααποικιακό σύνδρομο. Σήμερα έχουμε ένα νέο ρόλο να διαδραματίσουμε αντλώντας από την ιστορία μας για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας, όχι τόσο ως υπερδύναμη αλλά ως καθοδηγητική δύναμη, μια δύναμη στο επίκεντρο των ισχυρών συμμαχιών και διεθνούς πολιτικής, που διαμορφώνουν τον μελλοντικό κόσμο». Συνέρχονται στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Άμυνας και εξωτερικών των χωρών-μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας).
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεξάγεται στη βουλή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα διαπλεκόμενα και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρει και τα εξής: «Εμάς δεν μας αγγίζει ούτε η διαπλοκή ούτε η διαπλοκολογία. Δεν υπάρχει κανένα εξωθεσμικό κέντρο δύναμης που να μπορεί να επηρεάσει ένα κόμμα και μια κυβέρνηση με θέσεις, με πρόγραμμα, με επιτυχία». Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στη βουλή για τα διαπλεκόμενα και για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, λέει μεταξύ άλλων ότι: «Την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη την έρριξαν τα οργανωμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη». Στη συνέχεια ο Κ. Καραμανλής κάνει αναφορά σε διαφόρους τομείς της δημόσιας ζωής(δημόσια έργα, «Ξυστό», «Ολυμπιακό Βιντεολόττο», Κρατικές προμήθειες κ.α.) στους οποίους, όπως ισχυρίζεται, υπάρχει αδιαφάνεια και διαφθορά. Στην συζήτηση που διεξάγεται στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, οι αρχηγοί των μικρότερων πολιτικών κομμάτων (Α. Παπαρήγα-ΚΚΕ, Ν. Κωνσταντόπουλος-ΣΥΝ και Δ. Τσοβόλας-ΔΗΚΚΙ)εμφανίζονται στις ομιλίες τους καυστικοί έναντι της κυβέρνησης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., δηλώνει ότι: «Είναι πάγια η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να είναι όμηρος της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξή της στην Ε.Ε. Δεν μπορεί μια χώρα, που δεν διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε., να βρίσκεται σε αιχμαλωσία ή το μέλλον της να βρίσκεται υπό αίρεση οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας». «Θέλουμε λοιπόν να αναληφθεί δέσμευση από όλες τις χώρες ότι τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να τεθεί στο μέλλον, τη στιγμή δηλαδή που κριθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε». Πτώση κατά 2,72% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.381,76 μονάδες.
ΤΕΤΑΤΡΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή Σε δηλώσεις που κάνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Σ. Ατατσανλί λέει: «Η απόφαση για την υποψηφιότητα της Τουρκίας θα ληφθεί στο Ελσίνκι με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε. Σύνδεση του θέματος αυτού με άλλα θέματα δεν είναι ενδεικνυόμενη». Το κρατικό κοινοβούλιο της Κροατίας κηρύσσει προσωρινά ανίκανο τον πρόεδρο της χώρας Φρ. Τούτζμαν(είναι σοβαρά άρρωστος). Τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βλ. Πάβλεβιτς. Μεταδίδεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις (αεροπορία, πυροβολικό)βομβαρδίζουν ανηλεώς της τσετσενική πόλη Ουρούς Μαρτάν (προπύργιο των Ουαχαβιτών ανταρτών).
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει στη Λευκωσία συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Κασουλίδη. Ο Έλληνας υπουργός μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, λέει μεταξύ άλλων ότι: «Η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί τη Λυδία Λίθο από την οποία θα κριθεί η συνολική διεύρυνση της Ε.Ε.». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του λέει: «Επιμένουμε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, γιατί θεωρώ ότι είναι λάθος να επιμένει πρώτα στη λύση και μετά στην ένταξη της Κύπρου. Έτσι το θύμα γίνεται όμηρος του θύτη». Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» εκφράζει την αντίθεσή του στο χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας, για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Σε ανακοίνωση του Π.Γ. του ΚΚΕ σχετικά με το Κυπριακό αναφέρονται τα εξής: «Το Κυπριακό πρόβλημα από ζήτημα εισβολής και κατοχής έχει μετατοπιστεί σε θέμα διαλόγου των δύο κοινοτήτων . Τα «δύο μέρη» καλούνται πλέον σε έναν διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» κάτω από την ασπίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ(«Υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ»). Η προώθηση των διαπραγματεύσεων, όπως κατ΄ επανάληψη έχουν δηλώσει οι ΗΠΑ και έχουν αποδεχτεί η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, γίνεται με βάση την απόφαση της «Ομάδας των 8» στην Καταλονία στις 10 Ιουνίου 1999, που προβλέπει ακριβώς αυτή τη διαδικασία και οδηγεί στην ουσιαστική αποδοχή της διχοτόμησης του νησιού».
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας Π. Λιπόνεν αναφερόμενος στην επικύρωση της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν δηλώνει: «Εκ μέρους της Ε.Ε., μπορώ να πω ότι επιθυμία μας είναι να μην αποτελέσει αυτή (η απόφαση) την τελευταία λέξη» (η Φιλανδία αυτή την περίοδο έχει την προεδρία της Ε.Ε.). Σε δηλώσεις που κάνει ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν, με αφορμή την επικύρωση της απόφασης με την οποία επιβλήθηκε στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν η ποινή θανάτου, λέει: «Περιμένουμε ότι αυτή η θανατική ποινή δεν θα εκτελεστεί. Θα θέλαμε να θυμίσουμε στην Τουρκία, όπως και σε άλλες υποψήφιες χώρες, ότι περιμένουμε από αυτές να καταργήσουν τη θανατική ποινή αν πρόκειται να γίνουν μέλη». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ, ο πρωθυπουργός Λ. Ζοσπέν και ο βρετανός ομόλογός του Τ. Μπλέρ κατά την ετήσια γαλλοβρετανική συνάντηση κορυφής (Λονδίνο) υπογράφουν τη «Γαλλοβρετανική διακήρυξη για την Ευρωπαϊκή Άμυνα» (προβλέπει τη σύσταση δύναμης ταχείας ανάπτυξης –στο κείμενο της Διακήρυξης αναφέρεται ότι το «ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας, με σημαντικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων»).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Σε δηλώσεις που κάνει (Ρώμη) ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών Ουμπ. Ρανιέρι, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα Αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Χρ. Ροκόφυλλο, δηλώνει: «Η Ε.Ε. πρέπει να είναι ευγνώμων στην Ελλάδα για την ισορροπημένη και σοβαρή πολιτική που κάνει εναντίον της Άγκυρας σχετικά με την προσέγγιση της τελευταίας στην Ευρώπη». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ, στην κοινοβουλευτική ομάδα του (Δημοκρατική Αριστερά), λέει: «Σημαντικό στοιχείο ισορροπίας και σταθερότητας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και θα συνεχιστεί η ισχυροποίηση της». Σε άλλο σημείο, για την πορεία της Τουρκίας προς Ε.Ε. «ο επόμενος μήνας θα δείξει αν η Ε.Ε. καταφέρει να ξεπεράσει τα ελληνικά εμπόδια ή αν θα υποκύψει στις ελληνικές πιέσεις». Οι βουλευτές ΝΔ καταθέτουν στη βουλή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση του Προκαθορισμένου Στοιχήματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής , μιλώντας στην Ν. Ιωνία επιτίθεται στα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μιλώντας σ εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, λέει: «Από την ώρα που η Τουρκία θα αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας εισέρχεται σε μια μακροχρόνια διαδικασία εκπλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων που θα διευκολύνει πάρα πολύ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Διότι τελικά η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί προς την Ευρώπη και δεν θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί η Ευρώπη προς την Τουρκία». Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει στη Λευκωσία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη, σε δηλώσεις του ΓΑΠ: «Δεν έχουμε πάρει ακόμα απόφαση για το Ελσίνκι. Ίσως είναι πάρα πολύ αισιόδοξοι όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ικανοποιηθεί οπωσδήποτε στο Ελσίνκι. Μέχρις ότου δούμε το τελικό κείμενο και το αξιολογήσουμε, δεν θα πούμε ούτε ναι ούτε όχι. Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά προς διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. και η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, γιατί ο καθένας έχει τα δικά του συμφέροντα»(λέει ότι: «Το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα»). Αύξηση κατά 3,66% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών ,με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.616,89 μονάδες.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999, Διεθνή Ο Γάλλος πρόεδρος Ζ. Σιράκ σε δηλώσεις τοα αναφερόμενος στις επικείμενες (3/12) «εκ του σύννεγυης» συνομιλίες για το Κυπριακό και για το αν αυτό θα επηρεάσει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., λέει ότι: «Ενδεχόμενη επιτυχία των συνομιλιών θα επιτρέψει φυσικά στην Κύπρο να ενταχθεί στο πλαίσιο αυτού που θα αποφασισθεί στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι. Θα πρέπει να επισημανθεί, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιταχθεί σε μια υποψηφιότητα της Κύπρου». Ρωσικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανηλεώς το Γκρόζνι(γράφεται ότι είναι οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία). Βομβαρδίζεται επίσης και η πόλη Ουρούς-Μαρτάν. Σε δηλώσεις που κάνει ο υπάρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατηγός Β. Μανίλφ, αναφέρει ότι: «Οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν». Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας κηρύσσει προσωρινά ανίκανο τον πρόεδρο της χώρας Φρ. Τούτζμαν(τα προεδρικά καθήκοντα ανατίθενται προσωρινά στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Βλ. Παβλεβιτς(ο Φρ. Τούτζμαν είναι βαριά άρρωστος).
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από την εταιρία «V-PRC» για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα», πρώτος σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών έρχεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος με ποσοστό 47,2%, δεύτερος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με 43,9%, τρίτος ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας με 42,8% και τέταρτος ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής με 38%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 43,4% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Κ. Σημίτη καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ενώ το 25,9% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή. ΣΑΒΑΤΟ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς σε δηλώσεις του για τις «εκ του σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό (3/12/1999-Ν. Υόρκη), λέει ότι: «Δεν θα προχωρήσουν πριν ξεκαθαρίσει το θέμα της ισότητας των δύο πλευρών». Λέει επίσης ότι: «Το θέμα της συνομοσπονδίας θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Γκρόζνι.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μιλώντας από το μητροπολιτικό ναό Δράμας, λέει τα εξής: «Είμαστε άξιοι μια καλύτερης τύχης σε τούτο τον κόσμο. Τα αίματα που έχουν ποτίσει αυτή τη γη, πουθενά αλλού δεν έχουν χυθεί. Και γι΄ αυτό δεν πρέπει να πάνε στράφι». Ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπέρνς σε συνέντευξη στην «Καθημερινή», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στα ισχυρά αισθήματα των ΗΠΑ γύρω από την ανάγκη να δοθεί στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας». Λέει ακόμη: «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ένταξη της Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και υποστηρίζουν και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.». Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αναφέρει τα εξής: «Δεν είναι το Ελσίνκι η τελευταία ευκαιρία, θα υπάρξουν και άλλες προεδρίες για να βρούμε την καλύτερη λύση στις σχέσεις Τουρκίας –Ε.Ε». Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου εκτιμά ότι: «Αν στο Ελσίνκι(Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.), υπάρξει αρνητική εξέλιξη στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφια για την ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες προσέγγισης Ελλάδας- Τουρκίας». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μιλώντας στα Τρίκαλα αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ, την παραίτηση από το ΒΕΤΟ, ώστε η Τουρκία να χαρακτηριστεί υποψήφια άνευ όρων και τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι, ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος που θα έχει μια τέτοια ενέργεια και να εμφανιστεί ότι η υποχώρηση έχει δήθεν ανταλλάγματα». Λέει ακόμα ότι: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ρίξει την ευθύνη της απόφασης στα κόμματα της αντιπολίτευσης».
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή Με πρωτοβουλία του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και πρώην πρωθυπουργού Φ. Νάνο πραγματοποιείται στα Τίρανα συνάντηση πολιτικών κομμάτων από την Αλβανία, την «ΠΓΔΜ» και το Κοσσυφοπέδιο. Στόχος της συνάντησης η αναζήτηση κοινής στρατηγικής για την εθνική ολοκλήρωση των Αλβανών της Νότιας Βαλκανικής (ολοκλήρωση κυρίως «πνευματικού χαρακτήρα» όπως λένε). Σε δηλώσεις που κάνει στη Λισαβόνα ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Χ. Σολάνα λέει: «Στο Ελσίνκι είναι πολύ πιθανό ότι θα εγκριθεί ένα σχέδιο που θα καθορίζει το μέγεθος της δύναμης και τα όπλα που αιτούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Ε.Ε. (στις αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να συνέλθουν στο Ελσίνκι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε.).
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει στο μέγαρο Μαξίμου συνάντηση-συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη συζητούν το Κυπριακό, «εκ του σύνεγγυς» συνομιλίες(διαβεβαιώσεις για συνομιλίες επί της ουσίας, Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι). Σε κοινή ανακοίνωση που εκδίδεται, μετά το τέλος των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι δύο κυβερνήσεις αντικρίζουν τις εξελίξεις, με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, με σύμπνοια και σε πλήρη συνεννόηση, στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής προσέγγισης και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο χωρών».
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον Γάλλο αρμόδιο για θέματα Ε.Ε. Π. Μοσκοβισί (οι δύο άνδρες συζητούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και θέματα που αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας).
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πλάνετ» αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, λέει: «Και θα έρθουμε εμείς τώρα αφελείς και ανιστόρητοι, για να πούμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά τρόπο αντικειμενικό θα απονείμει δικαιοσύνη; Μα αυτό νομίζω στη σημερινή εποχή είναι εκτός πραγματικότητας».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σε δηλώσεις του, επικρίνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέει: «Είναι ακατανόητη η θέση τους. Τυφλωμένα από ένα αντικυβερνητικό πάθος, ενδιαφέρονται μόνο και μόνο να αναδεικνύουν την αντίθεσή τους προς την κυβέρνηση, και όχι διατηρώντας τις θέσεις τους και αναδεικνύοντας τις διαφοροποιήσεις τους, να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας».
Προφυλακίζονται 3 από τους 30 συλληφθέντες για τα έκτροπα που έγιναν (19/11) στην Αθήνα για(εμπρησμούς, αντίσταση κατά της αρχής και άλλα αδικήματα).
Πτώση κατά 0,13% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.603,09 μονάδες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν έχει στην Άγκυρα συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ. Σε δηλώσεις που κάνει που κάνει ο Κ. Ανάν για της «εκ του σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό, λέει: «Δεν πρέπει να αναμένουμε μη ρεαλιστικά πράγματα από την συνάντηση στην Ν. Υόρκη». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, λέει: «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για το Κυπριακό, το οποίο έχει μεταβιβαστεί στις δύο πλευρές».
Κλείνουν (σήμερα και αύριο) όλες οι χριστιανικές εκκλησίες στους Αγίους Τόπους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει την ανοικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους δίπλα στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδίας Υπηρεσίας Μετανάστευσης οι Τσετσένοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους ανέρχονται σε 222.556 άτομα.
ΤΡΙΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψηφιότητα Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, δηλώνει ότι: «Εν όψει του Ελσίνκι (Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε.)βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση αυτή δεν έχει τελειώσει. Άρα η θέση μας για το αν θα πούμε ναι ή όχι στην τουρκική υποψηφιότητα δεν είναι δεδομένη, είναι ανοιχτή και βεβαίως θα καθοριστεί από το τελικό κείμενο, τις τελικές θέσεις και δεσμεύσεις της Ε.Ε. πάνω σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη φύση, την υφή της τουρκικής υποψηφιότητας, αλλά και την κατοχύρωση των σημαντικών ελληνικών συμφερόντων».
Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της αναφέρει ότι: «Αυτοί που προκαλούν τα επεισόδια το βράδυ της 19ης Νοέμβριου ήταν κρατικοί απεσταλμένοι ελληνικών ή ξένων μυστικών υπηρεσιών». Λέει ακόμα: «Μπορούν πολλά πράγματα να γίνουν έχοντας μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, με το να λειτουργεί η Βουλή πάρα πολύ καλά, με ένα Σύνταγμα που μιλάει για ελευθερίες, δημοκρατία και ομαλότητα, μόνο που ο πήχης της νομιμότητας έχει κατέβει πολύ για τον λαό».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας απαντώντας στις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγας, λέει: «Η προσπάθεια του ΚΚΕ να αποσείσει τις ευθύνες που έχει για τα πρόσφατα επεισόδια, είναι άτεχνη και αναποτελεσματική. Οι ισχυρισμοί της κ. Παπαρήγας είναι ανάξιοι οποιασδήποτε περαιτέρω συζήτησης, αφού ισοδυναμούν με ομολογία ευθύνης. Τι άλλο αποτελεί αυτή η προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας, την οποία είδαν, έζησαν και έβγαλαν τα συμπεράσματα τους οι Έλληνες πολίτες».
ΤΡΙΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γερμανός καγκελάριος Γκ. Στρέντερ, απαντώντας στην ερώτηση αν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι η Τουρκία αναγνωριστεί ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ε.Ε.: «Το ελπίζω και γι αυτό το σκοπό αυτό θα προσπαθήσουμε και εμείς. Όμως υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη περίπτωση της Τουρκίας. Πάρα πολλές δυσκολίες, που θα μπορούσαν όμως να ξεπεραστούν».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλέρ σε ομιλία αναφέρει ότι: « Έχουμε πλέον απεξαρτηθεί από το αποικιοκρατικό παρελθόν μας και το μετααποικιακό σύνδρομο. Σήμερα έχουμε ένα νέο ρόλο να διαδραματίσουμε αντλώντας από την ιστορία μας για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας, όχι τόσο ως υπερδύναμη αλλά ως καθοδηγητική δύναμη, μια δύναμη στο επίκεντρο των ισχυρών συμμαχιών και διεθνούς πολιτικής, που διαμορφώνουν τον μελλοντικό κόσμο».
Συνέρχονται στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Άμυνας και εξωτερικών των χωρών-μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας).
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιεξάγεται στη βουλή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα διαπλεκόμενα και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρει και τα εξής: «Εμάς δεν μας αγγίζει ούτε η διαπλοκή ούτε η διαπλοκολογία. Δεν υπάρχει κανένα εξωθεσμικό κέντρο δύναμης που να μπορεί να επηρεάσει ένα κόμμα και μια κυβέρνηση με θέσεις, με πρόγραμμα, με επιτυχία».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στη βουλή για τα διαπλεκόμενα και για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, λέει μεταξύ άλλων ότι: «Την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη την έρριξαν τα οργανωμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη». Στη συνέχεια ο Κ. Καραμανλής κάνει αναφορά σε διαφόρους τομείς της δημόσιας ζωής(δημόσια έργα, «Ξυστό», «Ολυμπιακό Βιντεολόττο», Κρατικές προμήθειες κ.α.) στους οποίους, όπως ισχυρίζεται, υπάρχει αδιαφάνεια και διαφθορά.
Στην συζήτηση που διεξάγεται στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, οι αρχηγοί των μικρότερων πολιτικών κομμάτων (Α. Παπαρήγα-ΚΚΕ, Ν. Κωνσταντόπουλος-ΣΥΝ και Δ. Τσοβόλας-ΔΗΚΚΙ)εμφανίζονται στις ομιλίες τους καυστικοί έναντι της κυβέρνησης.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., δηλώνει ότι: «Είναι πάγια η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να είναι όμηρος της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξή της στην Ε.Ε. Δεν μπορεί μια χώρα, που δεν διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε., να βρίσκεται σε αιχμαλωσία ή το μέλλον της να βρίσκεται υπό αίρεση οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας». «Θέλουμε λοιπόν να αναληφθεί δέσμευση από όλες τις χώρες ότι τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να τεθεί στο μέλλον, τη στιγμή δηλαδή που κριθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε».
Πτώση κατά 2,72% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.381,76 μονάδες.
ΤΕΤΑΤΡΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε δηλώσεις που κάνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Σ. Ατατσανλί λέει: «Η απόφαση για την υποψηφιότητα της Τουρκίας θα ληφθεί στο Ελσίνκι με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε. Σύνδεση του θέματος αυτού με άλλα θέματα δεν είναι ενδεικνυόμενη».
Το κρατικό κοινοβούλιο της Κροατίας κηρύσσει προσωρινά ανίκανο τον πρόεδρο της χώρας Φρ. Τούτζμαν(είναι σοβαρά άρρωστος). Τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βλ. Πάβλεβιτς.
Μεταδίδεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις (αεροπορία, πυροβολικό)βομβαρδίζουν ανηλεώς της τσετσενική πόλη Ουρούς Μαρτάν (προπύργιο των Ουαχαβιτών ανταρτών).
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει στη Λευκωσία συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Κασουλίδη. Ο Έλληνας υπουργός μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, λέει μεταξύ άλλων ότι: «Η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί τη Λυδία Λίθο από την οποία θα κριθεί η συνολική διεύρυνση της Ε.Ε.». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του λέει: «Επιμένουμε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, γιατί θεωρώ ότι είναι λάθος να επιμένει πρώτα στη λύση και μετά στην ένταξη της Κύπρου. Έτσι το θύμα γίνεται όμηρος του θύτη».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» εκφράζει την αντίθεσή του στο χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας, για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.
Σε ανακοίνωση του Π.Γ. του ΚΚΕ σχετικά με το Κυπριακό αναφέρονται τα εξής: «Το Κυπριακό πρόβλημα από ζήτημα εισβολής και κατοχής έχει μετατοπιστεί σε θέμα διαλόγου των δύο κοινοτήτων . Τα «δύο μέρη» καλούνται πλέον σε έναν διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» κάτω από την ασπίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ(«Υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ»). Η προώθηση των διαπραγματεύσεων, όπως κατ΄ επανάληψη έχουν δηλώσει οι ΗΠΑ και έχουν αποδεχτεί η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, γίνεται με βάση την απόφαση της «Ομάδας των 8» στην Καταλονία στις 10 Ιουνίου 1999, που προβλέπει ακριβώς αυτή τη διαδικασία και οδηγεί στην ουσιαστική αποδοχή της διχοτόμησης του νησιού».
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρωθυπουργός της Φιλανδίας Π. Λιπόνεν αναφερόμενος στην επικύρωση της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν δηλώνει: «Εκ μέρους της Ε.Ε., μπορώ να πω ότι επιθυμία μας είναι να μην αποτελέσει αυτή (η απόφαση) την τελευταία λέξη» (η Φιλανδία αυτή την περίοδο έχει την προεδρία της Ε.Ε.).
Σε δηλώσεις που κάνει ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν, με αφορμή την επικύρωση της απόφασης με την οποία επιβλήθηκε στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν η ποινή θανάτου, λέει: «Περιμένουμε ότι αυτή η θανατική ποινή δεν θα εκτελεστεί. Θα θέλαμε να θυμίσουμε στην Τουρκία, όπως και σε άλλες υποψήφιες χώρες, ότι περιμένουμε από αυτές να καταργήσουν τη θανατική ποινή αν πρόκειται να γίνουν μέλη».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ, ο πρωθυπουργός Λ. Ζοσπέν και ο βρετανός ομόλογός του Τ. Μπλέρ κατά την ετήσια γαλλοβρετανική συνάντηση κορυφής (Λονδίνο) υπογράφουν τη «Γαλλοβρετανική διακήρυξη για την Ευρωπαϊκή Άμυνα» (προβλέπει τη σύσταση δύναμης ταχείας ανάπτυξης –στο κείμενο της Διακήρυξης αναφέρεται ότι το «ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας, με σημαντικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων»).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε δηλώσεις που κάνει (Ρώμη) ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών Ουμπ. Ρανιέρι, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα Αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Χρ. Ροκόφυλλο, δηλώνει: «Η Ε.Ε. πρέπει να είναι ευγνώμων στην Ελλάδα για την ισορροπημένη και σοβαρή πολιτική που κάνει εναντίον της Άγκυρας σχετικά με την προσέγγιση της τελευταίας στην Ευρώπη».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ, στην κοινοβουλευτική ομάδα του (Δημοκρατική Αριστερά), λέει: «Σημαντικό στοιχείο ισορροπίας και σταθερότητας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και θα συνεχιστεί η ισχυροποίηση της». Σε άλλο σημείο, για την πορεία της Τουρκίας προς Ε.Ε. «ο επόμενος μήνας θα δείξει αν η Ε.Ε. καταφέρει να ξεπεράσει τα ελληνικά εμπόδια ή αν θα υποκύψει στις ελληνικές πιέσεις».
Οι βουλευτές ΝΔ καταθέτουν στη βουλή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση του Προκαθορισμένου Στοιχήματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής , μιλώντας στην Ν. Ιωνία επιτίθεται στα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μιλώντας σ εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, λέει: «Από την ώρα που η Τουρκία θα αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας εισέρχεται σε μια μακροχρόνια διαδικασία εκπλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων που θα διευκολύνει πάρα πολύ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Διότι τελικά η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί προς την Ευρώπη και δεν θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί η Ευρώπη προς την Τουρκία».
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει στη Λευκωσία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη, σε δηλώσεις του ΓΑΠ: «Δεν έχουμε πάρει ακόμα απόφαση για το Ελσίνκι. Ίσως είναι πάρα πολύ αισιόδοξοι όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ικανοποιηθεί οπωσδήποτε στο Ελσίνκι. Μέχρις ότου δούμε το τελικό κείμενο και το αξιολογήσουμε, δεν θα πούμε ούτε ναι ούτε όχι. Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά προς διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. και η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, γιατί ο καθένας έχει τα δικά του συμφέροντα»(λέει ότι: «Το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα»).
Αύξηση κατά 3,66% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών ,με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.616,89 μονάδες.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999, Διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γάλλος πρόεδρος Ζ. Σιράκ σε δηλώσεις τοα αναφερόμενος στις επικείμενες (3/12) «εκ του σύννεγυης» συνομιλίες για το Κυπριακό και για το αν αυτό θα επηρεάσει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., λέει ότι: «Ενδεχόμενη επιτυχία των συνομιλιών θα επιτρέψει φυσικά στην Κύπρο να ενταχθεί στο πλαίσιο αυτού που θα αποφασισθεί στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι. Θα πρέπει να επισημανθεί, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιταχθεί σε μια υποψηφιότητα της Κύπρου».
Ρωσικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανηλεώς το Γκρόζνι(γράφεται ότι είναι οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία). Βομβαρδίζεται επίσης και η πόλη Ουρούς-Μαρτάν. Σε δηλώσεις που κάνει ο υπάρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατηγός Β. Μανίλφ, αναφέρει ότι: «Οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας κηρύσσει προσωρινά ανίκανο τον πρόεδρο της χώρας Φρ. Τούτζμαν(τα προεδρικά καθήκοντα ανατίθενται προσωρινά στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Βλ. Παβλεβιτς(ο Φρ. Τούτζμαν είναι βαριά άρρωστος).
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από την εταιρία «V-PRC» για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα», πρώτος σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών έρχεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος με ποσοστό 47,2%, δεύτερος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με 43,9%, τρίτος ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας με 42,8% και τέταρτος ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής με 38%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 43,4% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Κ. Σημίτη καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ενώ το 25,9% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή.
ΣΑΒΑΤΟ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς σε δηλώσεις του για τις «εκ του σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό (3/12/1999-Ν. Υόρκη), λέει ότι: «Δεν θα προχωρήσουν πριν ξεκαθαρίσει το θέμα της ισότητας των δύο πλευρών». Λέει επίσης ότι: «Το θέμα της συνομοσπονδίας θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Γκρόζνι.
ΣΑΣ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μιλώντας από το μητροπολιτικό ναό Δράμας, λέει τα εξής: «Είμαστε άξιοι μια καλύτερης τύχης σε τούτο τον κόσμο. Τα αίματα που έχουν ποτίσει αυτή τη γη, πουθενά αλλού δεν έχουν χυθεί. Και γι΄ αυτό δεν πρέπει να πάνε στράφι».
Ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπέρνς σε συνέντευξη στην «Καθημερινή», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στα ισχυρά αισθήματα των ΗΠΑ γύρω από την ανάγκη να δοθεί στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας». Λέει ακόμη: «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ένταξη της Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και υποστηρίζουν και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.».
Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αναφέρει τα εξής: «Δεν είναι το Ελσίνκι η τελευταία ευκαιρία, θα υπάρξουν και άλλες προεδρίες για να βρούμε την καλύτερη λύση στις σχέσεις Τουρκίας –Ε.Ε». Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου εκτιμά ότι: «Αν στο Ελσίνκι(Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.), υπάρξει αρνητική εξέλιξη στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφια για την ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες προσέγγισης Ελλάδας- Τουρκίας».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μιλώντας στα Τρίκαλα αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ, την παραίτηση από το ΒΕΤΟ, ώστε η Τουρκία να χαρακτηριστεί υποψήφια άνευ όρων και τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι, ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος που θα έχει μια τέτοια ενέργεια και να εμφανιστεί ότι η υποχώρηση έχει δήθεν ανταλλάγματα». Λέει ακόμα ότι: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ρίξει την ευθύνη της απόφασης στα κόμματα της αντιπολίτευσης».
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πρωτοβουλία του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και πρώην πρωθυπουργού Φ. Νάνο πραγματοποιείται στα Τίρανα συνάντηση πολιτικών κομμάτων από την Αλβανία, την «ΠΓΔΜ» και το Κοσσυφοπέδιο. Στόχος της συνάντησης η αναζήτηση κοινής στρατηγικής για την εθνική ολοκλήρωση των Αλβανών της Νότιας Βαλκανικής (ολοκλήρωση κυρίως «πνευματικού χαρακτήρα» όπως λένε).
Σε δηλώσεις που κάνει στη Λισαβόνα ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Χ. Σολάνα λέει: «Στο Ελσίνκι είναι πολύ πιθανό ότι θα εγκριθεί ένα σχέδιο που θα καθορίζει το μέγεθος της δύναμης και τα όπλα που αιτούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Ε.Ε. (στις αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να συνέλθουν στο Ελσίνκι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε.).