Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Η παράλογη λογική της στρατηγικής: Η πρώην αφασία μας “όπλο”… Κίνδυνος μπούμερανγκ για την Τουρκία; Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ*

Η μεταναστευτική κρίση που δημιούργησε στα σύνορα με την Ελλάδα ο Ερντογάν με στόχο να επηρεάσει τους υπολογισμούς των κορυφαίων δρώντων του συριακού δράματος, αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα παρακινδυνευμένης πολιτικής-διπλωματίας....
Πρόκειται για πολιτική που ταιριάζει με το προφίλ που έχουν σκιαγραφήσει για τον Τούρκο πρόεδρο όλες οι σοβαρές μυστικές υπηρεσίες.... Πρόκειται για πολιτική, η οποία εμπεριέχει εγγενές ρίσκο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κόστος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ. Σημάδια έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στον ορίζοντα. Το ερώτημα είναι εάν το κόστος θα οδηγήσει σε τουρκική αναδίπλωση, ή και σε θεαματικές ανατροπές.
Η μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρέπει να αναλυθεί σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το δεύτερο αφορά στο συριακό μέτωπο, από το οποίο δεν μπορεί να απεμπλακεί χωρίς απώλειες. Ασφαλώς, τα δυο επίπεδα συνδέονται μεταξύ τους.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ… ΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕΣΩ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ
Όπως έχει υποστηριχθεί και στο παρελθόν, οι ενέργειες της Τουρκίας που για μία άλλη χώρα θα περιγράφονταν ως παρορμητικές, προδίδουν αδυναμία όχι ισχύ. Προδίδουν την απελπισμένη προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να συντηρήσει το προφίλ της περιφερειακής υπερδύναμης που καλλιεργεί συστηματικά στο εσωτερικό για λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης, αλλά και διεθνώς. Όλα δείχνουν ότι έχει πέσει και η ίδια θύμα του νεοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού της.
Οι απώλειες στη Συρία και η αδυναμία του Ερντογάν να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο έδαφος, όσο παραμένει στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ η Ρωσία, περιπλέκει την κατάσταση. Στην προσπάθεια του να σπάσει αυτό το αδιέξοδο, χρησιμοποιεί την προσφιλή μέθοδο του εκβιασμού, επιχειρώντας να κρατήσει όμηρο μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μέσω της δραματικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών.
Δια της αποσταθεροποίησης που ελπίζει να προκαλέσει στην Ελλάδα, προσπαθεί να αποσπάσει με εκβιαστικό τρόπο ανταλλάγματα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αυτή η στρατηγική, όμως, στα μάτια της Δύσης εξισώνει την Τουρκία με τη ΡωσίαΗ δυτική ανάγνωση της κατάστασης με την αναθέρμανση τα τελευταία χρόνια των ρωσοτουρκικών σχέσεων, επικεντρώνει κυρίως στην επιθυμία της Μόσχας να χρησιμοποιήσει την Άγκυρα σαν Δούρειο Ίππο για να προκαλέσει από σοβαρή διαίρεση ως διάλυση της κρίσιμης νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Στη Συρία, τα ρωσικά συμφέροντα ήταν και παραμένουν διαφορετικά από τα δυτικά. Η Μόσχα συνέβαλε αποφασιστικά στην επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ, ενώ για χρόνια η Δύση επεδίωκε την ανατροπή του. Αυτό σήμερα δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί όχι ως επιθυμία, αλλά ως ανέφικτο. Η όλη συμπεριφορά της Άγκυρας τελικά δεν εξυπηρέτησε τη στρατηγική της Δύσης, παρότι η διαφορά δεν ήταν στον τελικό στόχο, δηλαδή στην ανατροπή του Άσαντ. Ήταν, όμως, στο είδος και στον βαθμό της δυτικής εμπλοκής στο συριακό μέτωπο, σε συνδυασμό με τη δυτική καχυποψία για τις τουρκικές επιδιώξεις εντός της Συρίας.
Η Τουρκία επιχειρεί, μέσω της εργαλειοποίησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, να εκβιάσει τη δυτική υποστήριξη. Ο εκβιασμός είναι καταρχάς στο επίπεδο της οικονομικής συνδρομής. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει δαπανήσει 40 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες-μετανάστες, αν και η ίδια έκανε τα πάντα για να προσελκύσει μετανάστες, προφανώς με στόχο να τους χρησιμοποιήσει.
Ο εκβιασμός αφορά και στην προσπάθεια να σύρει τη Δύση πιο ενεργά στο συριακό μέτωπο, ώστε να αποκτήσει το απαραίτητο επίπεδο εξισορρόπησης της ρωσικής παρουσίας για να μπορέσει να ελέγξει στρατιωτικά την κατάσταση. Μόνο έτσι θα αποφύγει μια ταπεινωτική αποχώρηση από τη Συρία ή θα παραμείνει με σοβαρό κόστος.
Η Δύση δεν δείχνει να κάμπτεται καθότι δεν επιθυμεί να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία, διακινδυνεύοντας κλιμάκωση σε περισσότερα της Συρίας μέτωπα. Αντ’ αυτού, η αντίδραση ΕΕ και ΗΠΑ δεν είναι η προσδοκώμενη για την Άγκυρα, με αποτέλεσμα τα ανταλλάγματα που φαίνεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει να μην αντισταθμίζουν το κόστος της παράτολμης εκβιαστικής της στρατηγικής. Ένα κόστος το οποίο θα επιδεινώνεται συν τω χρόνω. Με την πολιτική του ο Ερντογάν συντηρεί το απεχθές (στα μάτια των Δυτικών) πρόσωπο της Τουρκίας, που εργάζεται φιλότιμα να αποδείξει την πολιτισμική ασυμβατότητά της, η οποία τείνει να καταστεί αγεφύρωτη.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η εκβιαστική πίεση που ασκεί η Τουρκία στο μέτωπο με την Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει αρνητικά αποτελέσματα, εάν η κατάσταση εξεταστεί από την τουρκική σκοπιά. Η Δύση φραστικά προς το παρόν συμπαραστέκεται στην Ελλάδα και εμμέσως καταδικάζει τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία των μεταναστευτικών ροών. Στην ΕΕ συνειδητοποιούν ότι εάν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα θα διαχυθεί το μεταναστευτικό κύμα στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και εκεί αποσταθεροποιητικές τάσεις.
Η στρατηγική Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα. Μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο έδινε έμφαση στην με κάθε τρόπο διπλωματική συνεννόηση με την Άγκυρα και στην ανάγκη αποκλιμάκωσης σε όλα τα μέτωπα, ακόμα και διά της ανοχής κραυγαλέα παράνομων ρητορικών εξάρσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αντελήφθη το μάταιο της διαρκούς οπισθοχώρησης, αφού αυτή θα έφερνε επί θύραις αντιπαράθεση και μάλιστα με τους πιο δυσμενείς όρους για την Ελλάδα. Οπότε αποφάσισε ότι δεν υπήρχε άλλη οδός από το να αντιδράσει, κλείνοντας τα σύνορα. Η αντίδραση που εκδηλώθηκε προκάλεσε μια δυναμική πρωτοφανούς τις τελευταίες δεκαετίες συσπείρωσης στο εσωτερικό.
Ακολούθησε και η εξωτερική νομιμοποίηση που κατέστησε τη στρατηγική Ερντογάν επισφαλή. Υπ’ αυτή την έννοια, η αναιμική σε βαθμό παρεξηγήσεως στάση της ελληνικής πλευράς τα τελευταία χρόνια, λειτούργησε ευεργετικά στη σημερινή τακτική συγκυρία, καθώς απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας τον τουρκικό παραλογισμό.
Αυτή η εξέλιξη έχει λύσει τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης που μπορεί να προχωρήσει χωρίς εσωτερικές αντιδράσεις να ζητήσει συνδρομή στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες που έχουν τους δικούς τους λόγους να θεωρούν την τουρκική συμπεριφορά ευθέως απειλητική για τα δικά τους συμφέροντα.
Προφανώς, η Τουρκία δεν θα σταματήσει. Είναι σφόδρα πιθανό να επιχειρήσει να δημιουργήσει ένταση π.χ. στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου ή/και σε κάποιο άλλο σημείο του ελληνοτουρκικού θαλάσσιου συνόρου. Από τη στιγμή, όμως, που η ελληνική ηγεσία έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα, το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελιχθεί μια τέτοια κατάσταση κρίσης, είναι ποιοτικά δυσμενέστερο για την τουρκική πλευρά.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ
Το περιβάλλον στο οποίο καλείται η Αθήνα να αντιμετωπίσει την εκτός ελέγχου τουρκική επιθετικότητα, τμήμα της οποίας είναι η εκβιαστική στρατηγική με τους μετανάστες, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκό, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε όλα τα μέτωπα. Αυτό δεν υπονοεί προτεραιότητα στη χρήση του στρατιωτικού εργαλείου, αλλά εμφανώς μη αποκλεισμό της.  Αυτό θα εξαρτηθεί σαφέστατα με την συμπεριφορά της Άγκυρας, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Σε μια συγκυρία που οι μετοχές της Ελλάδας, λόγω της πρότερης αυτοσυγκράτησης, είναι ανεβασμένες, η ικανότητά της να λειτουργήσει ως “Ακρίτας” της Ευρώπης, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αναθεωρήσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Εάν η Τουρκία κλιμακώσει ανεξέλεγκτα τη χρήση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και η Ελλάδα συνεχίσει να ανθίσταται, υπάρχει κίνδυνος παγίδευσης αυτών των πληθυσμών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτό σε συνδυασμό με τη δυσμενή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει εκρηκτικό εσωτερικό μίγμα, που αντί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα στο τέλος να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς Ερντογάν.
*Ο Zαχαρίας Β. Μίχας είναι Διευθυντών Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ / ISDA)

8 σχόλια:

  1. ΤΡΙΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2000
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης λέει τα εξής: «Και εδώ στην Κέρκυρα κάναμε καλό αγώνα και είχαμε καλό αποτέλεσμα. Η κοινωνία περιμένει από εμάς. Έχουμε τη διάθεση και είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το δημιουργικό έργο και να δώσουμε νέα πνοή στον τόπο». Λέει ακόμη ότι «Από 1-1-2001 η Ελλάδα θα ανήκει στην ζώνη του ευρώ. Το δεδομένο αυτό δημιουργεί τα σταθερότητα στην οποία μπορούμε να χτίσουμε. Βέβαια, δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα’.
    Γίνεται γνωστό ότι τη Δευτέρα του Πάσχα αυτοκίνητο που μετέφερε συγγενείς Ελλήνων στρατιωτών που υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο, την ώρα που βρίσκονταν στο δρόμο που ενώνει το Πέτς και το Πρίζρεν, δέχτηκαν πυρ Αλβανοφώνων ελεύθερων σκοπευτών(δεν υπήρξαν τραυματισμοί – όπως γράφεται τόσο στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι συγγενείς των στρατιωτών όσο και σε αυτό που τους συνόδευε δεν υπήρχε ελληνική σημαία).
    Σε δηλώσεις που κάνει στη Νέα Υόρκη ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις επικρίσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εις βάρος της Ελλάδος για την στάση της στο θέμα της τρομοκρατίας δηλώνει: «Η Ελλάδα έχει βάλει στόχο την υψηλή ασφάλεια στο εσωτερικό της και γι΄ αυτό συνεργάζεται με πολλές χώρες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Θα μεταφέρω το κλίμα δυσαρέσκειας της κυβέρνησης κατά τη σημερινή συνάντησή μου με την κ. Ολμπράιτ».
    Η τιμή του δολαρίου φθάνει τις 375,176 δραχμές και η τιμή της λίρας Αγγλίας τις 586,289 δραχμές.
    Γίνεται γνωστό ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Πρίγκιπας Κάρολος, που βρίσκεται στο Αιγαίο για διακοπές, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.
    Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ. Όπως γράφεται, σε δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας υπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι «Βούληση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει στις δύο χώρες». Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Μπορούμε να οικοδομηθούν πιο συγκεκριμένες και καλές σχέσεις και να λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι το Κυπριακό».
    Ο πρώην βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, επισκέπτεται την Ιερά Μόνη Κύκκου (ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τον αποκαλεί «Μεγαλειότατο»).
    Αύξηση κατά 2,79% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου Αθηνών, διαμορφώνεται στις 4.366,21 μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΡΙΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2000 διεθνή
    Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρ. Χόλμπρουκ(πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Κυπριακό)μιλώντας στη Ν. Υόρκη λέει ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί, μέχρι τη λήξη της θητείας της, να δει όχι πρόοδο αλλά λύση του Κυπριακού(ανακοινώνει επίσης ότι θα αναμειχθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό).
    Από την έκρηξη έξι ρουκετών σε κατοικημένη περιοχή της Βαγδάτης τραυματίζονται οκτώ πολίτες και προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές(το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων «ΙΝΑ» αποδίδει την ενέργεια σε Ιρανούς πράκτορες).
    Στην Τεχεράνη άγνωστοι ρίχνουν όλμους εναντίον αστυνομικού κτηρίου. Από την επίθεση τραυματίζονται πολλά άτομα. Τη ευθύνη της επίθεσης αναλαμβάνει η οργάνωση «Μουτζαχεντίν Καλκ» που εδρεύει στο Ιράκ.
    Σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, το 1998 τα εισοδήματα των Ευρωπαίων ήταν κατά 33% χαμηλότερα εκείνων των Αμερικάνων.
    Ο πρώην εραστής τη πριγκίπισσας Νταϊάνα Τζ. Χιούιτ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον πρίγκιπα Κάρολο για το ερωτικό δεσμό που διατηρούσε με την γυναίκα του(την πριγκίπισσα Νταϊάνα).
    Συνεχίζεται το δράμα των 21 τουριστών που έχουν απαχθεί από ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» και κρατούνται όμηροι στο νησί Χόλο των Φιλιππίνων. Οι αντάρτες απειλούν ότι θα αποκεφαλίσουν δυο από τους ομήρους αν δεν απομακρυνθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2000
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Άγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά λέει μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα του Αιγαίου είναι πολυδιάστατο. Από τη μια η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα και άλλα δικαιώματα σχετικά με τις θάλασσες, και από την άλλη το ζήτημα της ασφάλειας, η αποστρατικοποίηση των νησιών και άλλα». Σε άλλο σημείο δηλώνει: «Δεν υπήρξε προς το παρόν κάποιο ελπιδοφόρο βήμα εκ μέρους της Ελλάδος για ειρηνικό διάλογο επί των ζητημάτων του Αιγαίου»(λέει ακόμη ότι «πρόκειται για ζητήματα ζωτικής σημασίας»).
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) με έκθεση τους εισηγούνται στην Ε.Ε.(ΕΚΟΦΙΝ και Συμβούλιο Κορυφής)την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ(θα γίνει το 120 μέλος από 1.1.2001). Με αφορμή της θετικές εισηγήσεις της Ε. Επιτροπής και της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος δηλώνει και τα εξής: «Η ΝΔ χαιρετίζει το περιεχόμενο της έκθεσης που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, έστω και με διετή καθυστέρηση, γεγονός που είχε σημαντικό κόστος για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Με αφορμή τις θετικές εισηγήσεις της Ε. Επιτροπής και της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ο ΥΠ. Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη ΝΔ λέει: «όσοι είχαν μιλήσει για τραβεστί οικονομία θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τις θέσεις τους, καθώς μετά τις 9η Απριλίου η δεύτερη απάντηση ήρθε από το εξωτερικό».
    Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει στην Ουάσιγκτον συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό Α. Μόουζες(οι δύο άνδρες συζητούν το Κυπριακό – διερευνούν το πώς θα βοηθηθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του μέσα στο νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις).
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει συνάντηση με τον Υπ. ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη(γράφεται ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ – νέα ταυτότητα καθώς και θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες του Υπ. ΠΕΧΩΔΕ και το ρόλο του στην προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2000 διεθνή
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Άγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ αναφερόμενος στο Κυπριακό λέει: «Το πρόβλημα αυτό πρέπει να επανεξεταστεί ανεξάρτητα από το πρόβλημα του Αιγαίου. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με διάλογο μεταξύ αυτών(κοινοτήτων)».
    Η Αμερικανίδα Υπ. Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραίτ μιλώντας (2/5) στην Νέα Υόρκη σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανατολής –Δύσης με θέμα «Η ολοκληρωμένη ελεύθερη Ευρώπη σε ειρήνη: το μέλλον της Νοτιανατολικής Ευρώπης» λέει και τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν αυτήν την εξέλιξη (προσπάθειες για τη ύπαρξη ειρήνης στη Νοτιανατολική Ευρώπη) γιατί ο περασμένος αιώνας μας δίδαξε ότι η Αμερική δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όσο κινδυνεύει η Ευρώπη. Και η Ευρώπη θα κινδυνεύει πάντα, εάν το νοτιανατολικό της τμήμα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση».
    Η Αμερικανίδα Υπ. Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ έχει (2/5) στη Νέα Υόρκη κοινή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Γ. Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό της Ι. Τζεμ(γράφεται ότι τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν το Κυπριακό και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ) στο Αιγαίο).
    Ανακοινώνεται ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεση (καλοήθους) πολύποδα από το έντερο του (αναστέλλονται προσωρινά όλες οι εξελίξεις – συναντήσεις – για το Κυπριακό – ο Γλ. Κληρίδης είναι 82 ετών).
    Αποχωρεί από τη θέση του ο μέχρι τώρα διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Αμερικανός στρατηγός Ουέλ. Κλάρκ. Τον διαδέχεται στα καθήκοντα του ο 56χρονος Αμερικανός πτέραρχος Τζόσεφ Ράλστον.
    Αρχίζει σε στρατιωτική βάση της Ολλανδίας η δίκη των δύο Λίβυων(Αμπντέλ Μπασέτ Αλή αλ Μεγκραχί και του Αλ Αμίνε Χαλίφα Φιμάχ) που κατηγορούνται για την ανατίναξη (22/12/88) του αεροπλάνου της «Παναμέρικαν» πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας(εξαιτίας της πτώσης του αεροπλάνου έχασαν την ζωή τους 270 άτομα – οι κατηγορούμενοι δηλώνουν «αθώοι» - οι δικαστές είναι Σκωτσέζοι – όσο διαρκεί η δίκη οι χώροι του δικαστηρίου θεωρούνται σκωτσέζικο κυρίαρχο έδαφος).
    Γράφεται ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που έγιναν στο νησί Μπασιλάν των Φιλιππίνων μεταξύ Φιλιπππινέζων στρατιωτών και ανταρτών της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 Φιλιππινέζοι από τους 27 που κρατούσαν (από τις 20 Μαρτίου) ως ομήρους οι αντάρτες(στο μεταξύ συνεχίζεται το δράμα των 21 τουριστών που κρατούν ως ομήρους στο νησί Χόλο αντάρτες της ίδια οργάνωσης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΊΟΥ 2000
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Κρήτη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης λέει και τα εξής: «Δεν κερδίσαμε τις εκλογές όπως πιστεύαμε. Αλλά όπως και να είναι αυτή την ώρα στην Ελλάδα υπάρχει μια ισορροπία υποχρεωτική. Δυο κόμματα περίπου ισοδύναμα. Το κόμμα που κυβερνά σήμερα, κυβερνά δημοκρατικά. Κέρδισε και ο εκλογικός νόμος του έδωσε πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο κόμμα δίπλα του που παίζει και αυτό το δικό του ρόλο».
    Σε δηλώσεις που κάνει στη Σόφια ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος λέει και τα εξής: «Αν δεν απαντήσουμε αποφασιστικά, πολιτικά και οικονομικά, στους όρους κάτω από τους οποίους συγκροτήθηκε η παγκοσμιοποιημένη οικονομία με βάση τη νεοφιλελεύθερη λογική και οικονομική αντίληψη, τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο πολίτης».
    Δημοσιεύεται η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αφορά την υπόθεση εκδίκασης αποζημίωσης στους επιζώντες συγγενείς των θυμάτων τις σφαγής του Διστόμου. Η Ολομέλεια με ψήφους 16 έναντι 4 αποφαίνεται ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν τη διεθνή δικαιοδοσία να δικάσουν ανάλογες υποθέσεις(επικυρώνεται απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επιδίκασε αποζημιώσεις σε συγγενείς Ελλήνων που δολοφονήθηκαν στο Δίστομο από ναζιστικά στρατεύματα). Στην απόφαση αναφέρονται και τα εξής: «Οι Γερμανοί, για να εκδικηθούν την ενέδρα των Ελλήνων ανταρτών, κύκλωσαν το Δίστομο, τοποθέτησαν στις εξόδους φρουρούς και άρχισαν την ομαδική σφαγή, όμοια της οποίας σε θηριωδία δεν γνώρισε η ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων. Αφού εκτέλεσαν τους 12 ομήρους που είχαν μαζί τους, διαμοιράστηκαν σε ομάδες και περιερχόμενοι τις οικίες, ενέπιπταν ως άγρια θηρία κατά των δύστυχων κατοίκων του Διστόμου, σφάζοντας, σκοτώνοντας, βιάζοντας γυναίκες και παρθένους, ξεκοιλιάζοντας εγκύους. Γέροι, νέοι, γυναίκες, ανήλικα αγόρια, κορίτσια και νήπια ήταν θύματα της αιμοβόρας μανίας τους».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Κυβερν. Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, με αφορμή τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ για τα ελληνοτουρκικά λέει: «Το πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας(έχει νομικό χαρακτήρα και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης).
    Γίνεται γνωστό ότι ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «CNN», λέει μεταξύ άλλων: «Προκειμένου να συνεχισθεί ο δυναμισμός της νέας σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο αν δεν υπάρξει πρόοδος (στο Κυπριακό)μετά από μια χρονική περίοδο, βεβαίως θα επηρεασθούν οι διμερείς σχέσεις και αυτό θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη».
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει συνάντηση με τον Υπ. Δημοσία Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Σε δηλώσεις του υπουργού μετά το τέλος της συνάντησης, αναφερόμενος στο θέμα της αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ δηλώνει: «Έπειτα από διαπραγματεύσεις είναι έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί».
    Ο πρώην ΠτΔ καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Τσάτσος στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε με τίτλο «Λογοδοσία μιας ζωής», αναφέρει και τα εξής: «Η ζωή μου πορεύθηκε ως τώρα χωρίς καμία μεγάλη δυστυχία, χωρίς καμία μεγάλη τύχη, τον δρόμο του μέσου όρου. Τίποτα δεν την ξεχωρίζει, εξόν ακριβώς η έλλειψη αυτού του ξεχωριστού, ούτε ιδιαίτερη ρώμη, ούτε καμία ιστορική παρουσία, που να αξίζει να μνημονευθεί, ούτε κοινωνική θέση χαμηλή, που να δίνη δύναμις αγώνος, ούτε παιδεία ξεχωριστή, ούτε ασήμαντη. Όλα από λίγο, όσο γα να σταθώ σε έναν ευπρεπή μέσον όρο» (ο Κ. Τσάτσος πέθανε τον Οκτώβριο του 1987 σε ηλικία 88 ετών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΊΟΥ 2000 διεθνή
    Το Ιράν απελευθερώνει άλλους 480 Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου (ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ στην περίοδο 1980-1988. Το Ιράκ υποστηρίζει ότι άλλοι 13.000 Ιρακινοί κρατούνται από το Ιράν – η Τεχεράνη από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι στο Ιράκ κρατούνται ακόμη 2.806 Ιρανοί αιχμάλωτοι).
    Το γαλλικό κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο που προβλέπει ότι τα κόμματα που στα ψηφοδέλτια τους δεν έχουν ίσο αριθμό γυναικών με εκείνον των ανδρών θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
    Εκπρόσωπος της φιλοσυριακής παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης –Γενικό Αρχηγείο», καθώς και εκπρόσωπος της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο Παλαιστινιακού Αγώνα» διαψεύδουν ότι η οργανώσεις που εκπροσωπούν είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη στην ανατίναξη του αεροπλάνου της «Παναμέρικαν» πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας(αυτό ισχυρίστηκαν οι συνήγοροι των δυο Λίβυων που δικάζονται στην Ολλανδία για το γεγονός).
    Σε ανακοίνωσή του γενικό επιτελείο του γιουγκοσλαβικού στρατού αναφέρει: «Οι χονδροειδείς επιθέσεις κατά του θεσμού και οι επιθέσεις κατά του προσώπου του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας έχουν κορυφωθεί με πρωτόγονες απειλές βάναυσης φυσικής εξόντωσης. Οι απειλές, οι κατηγορίες και οι επιθέσεις κατά του προέδρου και κατά του ανώτατου διοικητή αποτελούν αντικειμενικά επιθέσεις εναντίον όλων των μελών του στρατού και εναντίον του ίδιου του στρατού. Είναι αναμφιβόλως υποχρέωση των αρμοδίων οργάνων του κράτους να πάρουν τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα εναντίον όσων κάνουν τέτοιες επιθέσεις και απειλές».
    Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου στην ετήσια έκθεσή του διαπιστώνει ότι το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ (η Ουάσιγκτον δεν έπεισε την Ευρώπη για τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα των προσπαθειών να εγκαταστήσει σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας – η Ουάσιγκτον ενοχλείται από την προσπάθεια της Ευρώπης να δημιουργήσει δύναμη ταχείας Επέμβασης). Σε άλλο σημείο η έκθεση αναφέρει: «Σε μια διεθνή κατάταξη των δημοκρατιών, η Ρωσία θα μπορούσε να βρεθεί κάπου ανάμεσα στην Τουρκία, στην καλύτερη περίπτωση, και στην Αίγυπτο στη χειρότερη».
    Διεξάγονται στη Βρετανία δημοτικές εκλογές. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα για την εκλογή του δημάρχου του Λονδίνου(είναι η πρώτη φορά στη ιστορία που διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη του δημάρχου).
    Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν στις συνεχιζόμενες στο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές αποχωρούν από την αίθουσα των συνομιλιών, όταν οι Ισραηλινοί παρουσιάζουν ένα χάρτη στον οποίο εμφανίζονται ως εδάφη ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους μόνο τα δύο τρίτα της Δυτικής όχθης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΜΑΪΟΥ 2000
    Ο Κυβερν. Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στα λεγόμενα για το ενδεχόμενο καθιέρωσης τρίτου βαθμού αιρετής αυτοδιοίκησης και διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας δηλώνει: « Είναι έξω από το πρόγραμμα της κυβέρνησης ο τρίτος βαθμός αυτοδιοίκησης. Όλα τα θέματα διοικητικής δομής της χώρας θα μελετηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών όταν έρθει η ώρα».
    Υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη συνέρχεται η Κυβερνητική Επιτροπή(με διευρυμένη σύνθεση). Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης προσδιορίζει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής δράσης(οικονομική ανάπτυξη της χώρας – θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας – κοινωνικό κράτος – εξυπηρέτηση του πολίτη – Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004).
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Ξάνθη ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος αναφέρει και τα εξής: «Η Θράκη αποτελεί πρότυπο συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων. Πρόκειται για μια συμβίωση πολύ αρμονική. Η Θράκη είναι ο δείκτης της χώρας. Όταν αυτή ευημερεί, ευημερεί όλη η Ελλάδα». Ο πρόεδρος μιλώντας λίγο μετά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Ξάνθης και αναφερόμενος στην Τουρκία λέει: «Η Τουρκία δεν θα γίνει ευρωπαϊκή χώρα αρνούμενη τις συγκεκριμένες και ρητές υποχρεώσεις που ανέλαβε στο Ελσίνκι και να βοηθήσει, πολύ περισσότερο από ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα, για την επίλυση του χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος που μας θλίβει όλους μας και να βρει τρόπο συνεννόησης για τα δήθεν προβλήματα του Αιγαίου, τα οποία πρέπει να επιλυθούν βάσει των κανόνων του Διεθνούς δικαίου και των ισχυουσών διεθνών συνθηκών, με τελικό κριτή το Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο ειδικά εμνημόνευσε η Σύνοδος του Ελσίνκι».
    Αύξηση κατά 1,34% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου, διαμορφώνεται στις 4.416,60 μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΜΑΪΟΥ 2000 διεθνή
    Διεξάγεται στην τουρκική εθνοσυνέλευση ψηφοφορία(είναι η Τρίτη) για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας. Πρόεδρος εκλέγεται ο μέχρι τώρα πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ(59 ετών) συγκεντρώνοντας 330 ψήφους(για να εκλεγεί έπρεπε να πάρει 276 ψήφους).
    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών δήμαρχος Λονδίνου εκλέγεται ο πρώην Εργατικός και νύν ανεξάρτητος Κεν Λίβινγκστον (54ετών – είναι ο πρώτος αιρετός δήμαρχος). Με την καταμέτρηση των ψήφων της δεύτερης επιλογής συγκεντρώνει 57,92%(στις εκλογές οι Εργατικοί του πρωθυπουργού Τ. Μπλέρ υφίστανται σοβαρές απώλειες – αντίθετα οι Συντηρητικοί του Γ. Χέιγκ σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες). Με αφορμή τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει: «Οι εργατικοί είναι υπερήφανοι για ότι έχουν κάνει, αλλά μένει να κάνουν ακόμα πολλά κι αυτό το καταλάβαμε»(πριν από τις εκλογές ο Μπλέρ δήλωνε ότι ο Λίβινγκστον είναι καταστροφή για το Λονδίνο».
    Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης υποβάλλεται σε εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα από το παχύ έντερο. Στο μεταξύ ανακοινώνεται ότι από τη στιγμή που ο Γλ. Κληρίδης μπήκε στο νοσοκομείο, καθήκοντα προεδρεύοντος της δημοκρατίας ανέλαβε ο πρόεδρος της βουλής Σπ. Κυπριανού.
    Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο Νότιο Λίβανο. Από την πλευρά της η οργάνωση «Χετζμπολά» εξαπολύει ρουκέτες «Κατιούσα» εναντίον κατοικημένων περιοχών του Βορείου Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σ. Χος ζητά την παρέμβαση των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον της χώρας του.
    Διεξάγονται στο Ιράν εκλογές για τη συμπλήρωση 66 κενών εδρών του κοινοβουλίου.
    Ο ηλεκτρονικός ιός με τον τίτλο «I Love you» πλήττει εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο (εκτιμάται ότι η ζημιές που προκλήθηκαν φθάνουν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive