Αποζημίωση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην οικογένεια του αδικοχαμένου Μάριου, που έπεσε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα στο προαύλιο του σχολείου του στο Μενίδι στις 7 Ιουνίου 2017...
Αυτό έκρινε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, σε μία απόφαση που είναι πρωτοφανής όχι τόσο για το υψηλό ποσό αποζημίωσης που επέβαλε για τα ελληνικά δεδομένα όσο για το σκεπτικό της απόφασης, που αναγνωρίζει μεγάλη ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας για το γεγονός ότι δεν έχει καταπολεμήσει επαρκώς την εγκληματικότητα στην περιοχή.
Οπως αναφέρει η απόφαση, στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών καταγράφεται «έξαρση της εγκληματικότητας, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί το ευρέων διαστάσεων φαινόμενο της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, η ιδιαίτερη επικινδυνότητα του οποίου είχε, ήδη, αναφανεί κατά το χρόνο που έλαβε χώρα το ένδικο συμβάν, από τα περιστατικά τραυματισμού από άσκοπους πυροβολισμούς που είχε καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία».
«Παρά την ανθεκτικότητα που εμφάνιζε η έξαρση αυτή της εγκληματικότητας», συνεχίζoυν οι δικαστές, «τα μέτρα έβαιναν διαρκώς μειούμενα, και πάντως δεν ενισχύονταν. Το Ελληνικό Δημόσιο παρανόμως παρέλειψε να λάβει διά των αστυνομικών οργάνων του τα προσήκοντα μέτρα προστασίας της σχολικής εκδήλωσης της 7.6.2017», σημειώνουν και καταλήγουν πως «το ένδικο περιστατικό αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή».
Η απόφαση (που πρώτα παρουσίασε ο ΑΝΤ1) είναι εφέσιμη και έχει ενδιαφέρον η αντίδραση της Πολιτείας, αφού η συνηθισμένη πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου είναι να διεκδικεί στο Εφετείο τη μείωση των αποζημιώσεων. Για την οικογένεια του θύματος, πάντως, μεγαλύτερη σημασία έχει η σύλληψη του δράστη, που παραμένει άγνωστος στις Αρχές. Τον Ιούνιο του 2017 είχε γίνει μία σειρά από πορείες διαμαρτυρίας από τους κατοίκους, με αίτημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην περιοχή. Μάλιστα, η τότε κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα, τα οποία όμως σύμφωνα με τους κατοίκους δεν εφαρμόστηκαν: Οι πορείες επαναλήφθηκαν το 2018, με καταγγελίες για «εμπαιγμό» από την πλευρά της Πολιτείας.
«Ο πυροβολισμός του παιδιού μας δεν ήταν τυχαίο γεγονός, δεν ήταν “μια στραβή”. Η στάση της Πολιτείας δείχνει ότι είχε εγκαταλειφθεί η περιοχή μας», δήλωσε στο ίδιο μέσο η τραγική μητέρα του Μάριου, που είναι δασκάλα στο ίδιο σχολείο και ήταν παρούσα την ώρα του πυροβολισμού. «Για το χαμό του παιδιού μου φταίνε δύο: αυτός που πυροβολούσε και η Πολιτεία που του επέτρεψε να πυροβολεί. Αυτός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ απόλυτη δικαίωση όταν έχεις χάσει το παιδί σου».
Οπως φάνηκε, το άτυχο παιδί δέχτηκε τη σφαίρα στο πάνω μέρος του κεφαλιού, ενώ χτύπησε και από την πτώση. Αυτό σημαίνει πως ο δράστης είχε πυροβολήσει στον αέρα και η σφαίρα προσγειώθηκε στον Μάριο, προκαλώντας τον μοιραίο τραυματισμό του, που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πόσο ανεύθυνη είναι η άσκοπη χρήση όπλων.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του Μάριου, Θεόδωρο Μαντά, στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών είχαν σχηματιστεί πριν από το περιστατικό 339 δικογραφίες για αδικήματα όπως παράνομη οπλοκατοχή ή για άσκοπους πυροβολισμούς. «Η σφαίρα που σκότωσε τον 11χρονο Μάριο ήταν αδέσποτη, όμως δεν είναι αδέσποτες οι ευθύνες για αυτήν, οι οποίες βαρύνουν την ελληνική Πολιτεία, που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.