To 1986, o 19χρονος Ελληνας στρατιώτης από τον Ασκό Θεσσαλονίκης Ζήσης Καραγώγος, υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στον Έβρο, κοντά στο χωριό Πέπλος. Ήταν ένας απλός Έλληνας στρατιώτης. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1986, εκτελούσε υπηρεσία περιπόλου....
Σε μία νησίδα του Έβρου ποταμού, η τριμελής ελληνική περίπολος με τον Καραγώγο βρέθηκε, γύρω στις 11 το πρωί, απέναντι από μια διμελή τουρκική περίπολο. Εξοικειωμένοι οι άνδρες των δύο περιπόλων στην οπτική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ανταλλαγή χαιρετισμών, σταμάτησαν να ξεκουραστούν εκατέρωθεν της κοίτης.
Ο Έλληνας στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος, άοπλος και ανυποψίαστος, κινήθηκε προς την πλευρά των δύο Τούρκων συναδέλφων του, για να δεχθεί, αναίτια και ανεξήγητα μέχρι σήμερα, ριπή τυφεκίου από τον ένα εκ των Τούρκων στρατιωτών. Αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Έλληνες στρατιώτες, άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για περίπου μισή ώρα πάνω από το κορμί του βαρύτατα τραυματισμένου και αιμορραγούντος Καραγώγου.
Η τυχαία διέλευση του Έλληνα αγροφύλακα Ζαπάτα υπήρξε σημαντική για τους δύο Έλληνες στρατιώτες καθώς ενημέρωσε το παρακείμενο ελληνικό φυλάκιο. Σύντομα ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στον τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη και μιας τουρκικής ομάδος. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών με αποκορύφωμα την σύγκρουση που έγινε περί την 15.00, ώσπου η τουρκική ομάδα αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου. Με την λήξη της αψιμαχίας, οι Τούρκοι μέτρησαν 1 Ανθυπολοχαγό και 4 στρατιώτες νεκρούς ενώ αρκετοί τραυματίες υπήρχαν και από την ελληνική πλευρά.
Ο Καραγώγος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή, στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως όπου μεταφέρθηκε, έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες. Ένας στρατιώτης που είχε δολοφονηθεί εν ψυχρώ και εντελώς αναίτια από τους Τούρκους. Για ανεξήγητους λόγους, το επεισόδιο αυτό δεν έγινε ευρέως γνωστό στην έκταση της σύγκρουσης που έλαβε χώρα και περιορίστηκε στις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του άτυχου Ζήση Καραγώγου. Σήμερα, το γειτονικό στο σημεί,ο φυλάκιο του Πέπλου φέρει, σε ένδειξη τιμής για τον εκλιπόντα, το όνομα του: «Ελληνικό Φυλάκιο Στρατιώτη Ζήση Καραγώγου».
Ο Ζήσης, αποτελεί έναν από τα δεκάδες θύματα του ακήρυκτου, χαμηλής έντασης, πολέμου που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών.
Επιμέλεια: Κωτάντζης Κων/νος (Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία-Ειδικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.