Με αυτές τις λέξεις ξεκίνησε στο διαδίκτυο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, 9 Φεβρουαρίου, το κάλεσμα για να προφέρονται αυτές οι λέξεις από διάφορους ανθρώπους απ΄όλο τον κόσμο που δεν γνωρίζουν ελληνικά....
“Πριν τέσσερις μήνες εμπνεύστηκα αυτήν δράση και μαζί με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης (Ουκρανία) αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τη δράση “Εσείς …μιλάτε ελληνικά;”.
Δεν έχει σημασία εάν είναι έστω μερικές λέξεις ή κάποιες φράσεις”, λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Ράδιο “Πρακτορείο 104,9 fm” η Ιουλία Ζαρίκοβα, πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστήμιο Μαριούπολης.
“Καλέσαμε τους νέους που δεν γνωρίζουν ελληνικά, να δημιουργήσουν βίντεο, στο οποίο να παρουσιάζονται προφέροντας αυτές τις πέντε ελληνικές λέξεις: “δημοκρατία, φιλοσοφία, τεχνολογία, αρμονία και ενέργεια” και στη συνέχεια να “ανεβάσουν” το βίντεο στο Facebook λέει κα Ζάρικοβα.
Η δράση ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν “ανέβει” βίντεο από νέους και νέες που ζουν στη Ρωσία, στην Αρμενία, στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στο Ουζμπεκιστάν και στη Γεωργία. Η κ. Ζάρικοβα αυτές της ημέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να συζητήσει τις δυνατότητες για υπογραφή συνεργασίας με το ΑΠΘ, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές.
“Σημαντική ήταν η συνάντηση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο,τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Πρόεδρο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και την Τατιάνα Τριανταφυλλίδου, Πρόεδρο της Έδρας Ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας του ΑΠΘ”, λέει Ζάρικοβα.
Και προσθέτει:
“Θα ήθελα να επισημάνω, πως εδώ και τρία χρόνια, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+, το Κρατικό Πανεπιστήμιό μας συνεργάζεται εποικοδομητικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αναμένουμε μια τέτοια συνεργασία και με το ΑΠΘ, στα θέματα της ελληνικής γλώσσας, των ανταλλαγών φοιτητών, αλλά και καθηγητών των πανεπιστήμιων Ελλάδας και Ουκρανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.