Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ και η «Αικατερίνη Κελέση»

Αποτέλεσμα εικόνας για Αικατερίνη Κελέση
Την εμφάνισή του έκανε και ο δεύτερος εξαφανισμένος προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση στο αρμόδιο τμήμα για την προστασία Μαρτύρων της Aσφάλειας Αττικής....

Υπενθυμίζεται ότι για την Αικατερίνη Κελέση εκκρεμούσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής προκειμένου να εξεταστεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη σκευωρία Novartis.
Τυπικά το ένταλμα εκτελέστηκε και μετά από συνεννόηση ΓΑΔΑ και προανακριτικής ορίστηκε η εξέταση της μάρτυρος  στις 8:30 το βράδυ.
Η εξέταση θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που θα γίνει και η εξέταση του Μαξίμου Σαράφη στις 4:00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το πρωί της Δευτέρας στις 11:00 τα μέλη της προανακριτικής θα συνεδριάσουν προκειμένου να αξιολογήσουν τις νέες εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά μέλη της επιτροπής επιθυμούν να έχουν όλα τα έγγραφα στη διάθεσή τους πριν την εξέταση των κρίσιμων μαρτύρων.
Πρόκειται για έγγραφα που έχει στην διάθεσή της η εισαγγελία της διαφθοράς αλλά για την ώρα αρνείται να τα διαβιβάσει στη Βουλή παρά την σχετική εντολή του αντεισαγγελέα του Αρείου πάγου Ευαγγέλου Ζαχαρη.

 Καταθέτει τη Δευτέρα ο «Σαράφης» στη ΓΑΔΑ

Το απόγευμα της Δευτέρας, και συγκεκριμένα στις 4 μ.μ, θα περάσει το κατώφλι της ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης» για να δώσει κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Η μεταστροφή του προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος βρέθηκε χθες αυτοβούλως στην Ασφάλεια Αττικής, ερμηνεύεται πρωτίστως ως απόρροια της γνωμάτευσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ελευθερία που έχει να καταθέσει όπως εκείνος επιθυμεί και δευτερευόντως ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.
Ο «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε χθες στις 6 το απόγευμα με τον χειριστή αστυνομικό και του εξεδήλωσε την πρόθεση να συνεργαστεί, και μετά βρέθηκε στον 8ο όροφο της Ασφάλειας Αττικής, όπου και επιβεβαιώθηκε η ώρα και η μέρα της κατάθεσης. Οπως εκτιμάται, ο μάρτυρας θα καταθέσει με ηλεκτρονικά μέσα, όπως είναι η αλλοίωση φωνής.
Πηγές της Νέας Δημοκρατίας από την Προανακριτική σχολιάζουν πως ποτέ δεν υπήρξε διάθεση σύγκρουσης με τον Αρειο Πάγο και πως «το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας, μερικές ώρες δηλαδή πριν από τη «συνάντηση» με τον μάρτυρα.

Η διευκρίνιση Μπρακουμάτσου

Με το νέο έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος προΐσταται των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, απάντησε με περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά από σχετικό αίτημα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής. Σε αυτό αναφέρει πως οι εν λόγω μάρτυρες «έχουν γνώμη για τα μέτρα προστασίας» και πως «αυτό αφορά τόσο τις καταθέσεις που ήδη έχουν ληφθεί, όσο και τις καταθέσεις που πρόκειται να ληφθούν».
Επ’ αυτού ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται μια σειρά από νόμους, όπως τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου αναφέρεται πως «τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».
Η απάντηση αυτή εξειδικεύει περισσότερο την απάντηση που είχε δώσει ο κ. Μπρακουμάτσος στο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (είχε κατατεθεί μία μέρα νωρίτερα), όπου ανέφερε πως πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των μαρτύρων κατά την εξέταση – πρακτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικών ή/και οπτικοακουστικών μέσων.
Ο εισαγγελέας απαντά «θα επιληφθούμε» σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το αίτημα να μεσολαβήσει το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να διαβιβάσει η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στη δικογραφία, μεταξύ αυτών και τα έγγραφα του FBI. Υπενθυμίζεται πως η κ. Τουλουπάκη είχε στείλει πρόσφατα έγγραφο στην Επιτροπή όπου έκανε λόγο για ύπαρξη στοιχείων περί δωροδοκίας πολιτικού προσώπου, τα οποία όμως στοιχεία δεν είχε αποστείλει, επικαλούμενη το απόρρητο της διαδικασίας. Την αποστολή των στοιχείων στη Βουλή έχει ήδη ζητήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, που διενεργεί παράλληλη έρευνα με αυτήν της Προανακριτικής, σχετικά με τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive