Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Από τη μια ΗΠΑ, απ’ την άλλη Ρωσία… Τα μπέρδεψε ο Ταγίπ και θα την πάθει

Σε ρόλο… Χουντίνι της διπλωματίας βάζει τον εαυτό του ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να μετατρέψει τον εγκλωβισμό της Τουρκίας στα επικίνδυνα αδιέξοδα της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, σε διαπραγματευτικό χαρτί τόσο με την Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι και οι δυο υπερδυνάμεις έχουν αντιτιθέμενα και συγκρουόμενα συμφέροντα στην Συρία.Τις τελευταίες ημέρες που δοκιμάζεται σκληρά η πολιτική τής στήριξης με τα δυο πόδια σε δύο βάρκες...
καθώς βλέπει ότι η συμμαχία με τον Β. Πούτιν έχει τόσο βάθος και διάρκεια όσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα θυσιάσει τις στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας του για χάρη της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να απειλήσει και να εκβιάσει ταυτόχρονα και την Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Ένα παιχνίδι που πολύ συχνά έχει παίξει σε άλλες περιπτώσεις ελπίζοντας ότι έτσι θα βγει από το αδιέξοδο και θα αποσπάσει κέρδη και από την μια και από την άλλη πλευρά.
Ο παραλογισμός είναι ότι ο Ερντογά ζητά ταυτοχρόνως από την μεν Ρωσία στήριξη για την εφαρμογή της μεταξύ τους συμφωνίας – με την οποία κατόρθωσε να βάλει πόδι στην Βόρειο Συρία – και από την Ουάσιγκτον προστασία από τον Άσαντ (που είναι ο σύμμαχος της Ρωσίας) προκειμένου να εφαρμόσουν οι τουρκικές δυνάμεις την συμφωνία που έχουν κάνει οι κ.Ερντογάν και Πούτιν!
Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα στέλνει τελεσίγραφα και προς τις δυο πλευρές. Στην μεν ρωσική ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω προέλαση του Άσαντ ,η οποία γίνεται με την στήριξη των ρωσικών δυνάμεων και στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιτρέψει εκ νέου στήριξη των Κούρδων και ότι δεν πρόκειται να διαταραχθούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις ,ούτε να ακυρωθεί η ενεργοποίηση των S-400.
Η Άγκυρα θέτοντας και επισήμως χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ώστε να επιστρέψουν υπό τουρκικό έλεγχο τα φυλάκια – παρατηρητήρια τα οποία είχαν εγκατασταθεί βάσει της αρχικής συμφωνίας με την Μόσχα ,μπαίνει μόνη της στην παγίδα που έχει στηθεί.
Είναι δεδομένο ότι οι συριακές δυνάμεις που μετά από περισσότερο από πέντε χρόνια ανακτούν τον έλεγχο συριακών εδαφών που κατείχαν οι αντάρτες και ισλαμιστές ,δεν πρόκειται να υποχωρήσουν παρά μόνο με πόλεμο. Και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία γνωρίζει ότι απέναντι της θα βρει όχι μόνο τις δυνάμεις του Άσαντ αλλά και την Μόσχα.
Όμως παρά τους εκβιασμούς και την στροφή της προς την Ουάσιγκτον η Τουρκία έχει λίγα να περιμένει από αυτή την πλευρά, καθώς οι ΗΠΑ παρά την διατήρηση ορισμένων δυνάμεων στην περιοχή ,δεν έχει καμιά διάθεση εμπλοκής σε μια ανοικτή σύγκρουση.
Έτσι ο Τ. Ερντογάν όσο περνούν οι ημέρες και οι δυνάμεις του Άσαντ αντί να υποχωρούν προωθούν τις θέσεις τους, θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς πλήττεται το κύρος του ίδιου και της Τουρκίας και αμφισβητείται η αξιοπιστία των «συμμαχιών» με Πούτιν και Τράμπ.
Βεβαίως ακόμη υπάρχουν περιθώρια ελιγμών όσο παραμένει «χρήσιμος» για τον πρόεδρο Πούτιν, όμως πλέον τα μέτωπα είναι πολλά μια και τόσο στην Συρία όσο και στην Λιβύη, που αποτελούν τα κομβικά σημεία της ρωσικής πολιτικής για επανάκαμψη στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, η Τουρκία και η Ρωσία είναι σε αντίθετα στρατόπεδα.
Και πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει πέσει βαθιά στην αγκαλιά του Β. Πούτιν που ολοένα σφίγγει, είτε με την ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, είτε με την οικονομική εξάρτησή λόγω τουρισμού και εμπορικών συναλλαγών, είτε με την προμήθεια των S-400 και την συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Όσο κι αν πλέον ρωσικές επιλογές και κινήσεις όπως αυτές στην Συρία πλήττουν τις δικές του μεγαλοϊδεατικές επιδιώξεις.
Αλλά και σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, παρά την προσπάθεια του να κρατηθεί κοντά στον πρόεδρο Τραμπ ,η υποτιθέμενη τωρινή διαφοροποίηση του από την ρωσική στήριξη στον Ασαντ ,δεν είναι αρκετή για να καθησυχάσει το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον του στα νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ και στην Αμερικανική Διοίκηση.
Γιατί η αντίληψη του να θεωρεί ότι μπορεί να παίζει στα δάκτυλα του ενός χεριού ,τις ΗΠΑ και την Ρωσία και απλώς να τις χρησιμοποιεί για να αποσπά οφέλη και ανταλλάγματα πότε από την μια, πότε από την άλλη πλευρά ,είναι μια επιλογή που στο τέλος μόνο αυτοκαταστροφική μπορεί να αποδειχθεί.

6 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
    Γίνεται γνωστό ότι 34 κόμματα κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο δήλωση συμμετοχής σεις προσεχείς εκλογές.
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στη Λάρισα σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, καλεί τους αγρότες «να μπουν μπροστά για μια νέα πλειοψηφία και για μια «καθαρή λαϊκή εντολή. Γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει το κατ’ εξοχήν αγροτικό κόμμα. Στην ψυχή του βρίσκονται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Τους αγρότες δεν τους ανακαλύπτουμε όταν πρόκειται να ψηφίσουν». Επίσης επισκέπτεται το Περιφερειακό Πανεπιστήμιο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας(Θεσσαλίας)και δηλώνει μεταξύ άλλων: «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε το ΕΣΥ και το Δημόσιο να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην Υγεία. Εμείς απαντούμε ναι. Η ΝΔ ζητεί να περάσει η Υγεία στα χέρια της ελεύθερης αγοράς. Αυτό το νοσοκομείο είναι η απόδειξη της δικής μας πρότασης».
    Δίδονται στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ένωσης (Μ. Χαραλαμπίδης) για τις προσεχείς εκλογές. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ένωσης είναι ο ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης.
    Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο Αγρίνιο σε ανοιχτή συγκέντρωση επικρίνει έντονα τον πρωθυπουργό για την πολιτική του(εκθέτει το πρόγραμμα της ΝΔ για τους αγρότες, για την Υγεία, για την Δημόσια Διοίκηση , για την Παιδεία – εκφράζει την βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα κερδίσει στις προσεχείς εκλογές).
    Η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας στο Μαντούδι Ευβοίας λέει και τα εξής: «Από την στιγμή που ο πρωταγωνιστής των επενδύσεων είναι το καπιταλιστικό μονοπώλιο, κρατικό ή ιδιωτικό, τότε η γενική τάση θα είναι να αυξάνονται οι θέσεις της ανεργίας σε σχέση με τις θέσεις εργασίας, ακριβώς γιατί οι πλουτοκράτες έχουν στο χέρι τους το μαχαίρι και το πεπόνι: την κατοχή και την ιδιοκτησία των νέων τεχνολογιών , αλλά και την εργοδοτική τρομοκρατία. Είναι αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξει μείωση της ανεργίας, όταν κυριαρχούν και εξουσιάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας».
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην Καστοριά αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Λισαβόνα λέει: «Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης γύρισε από την Λισαβόνα με τα εύσημα των ομολόγων του, προφανώς για τη προεκλογική χρήση για την φιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει στην χώρα μας. Εδώ στην Ελλάδα ο κ. πρωθυπουργός ξοδεύει ρητορείες για τον πολίτη, γι α την κοινωνία, για την αλληλεγγύη, αλλά στη Λισαβόνα προσυπογράφει όλες τις αποφάσεις που θεωρούν τις κοινωνικές δαπάνες «γάγγραινα», όπως χαρακτηριστικά λένε τα επίσημα έγγραφα της διάσκεψης».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000 διεθνή
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον έχει στη Γενεύη συνάντηση με το πρόεδρο της Συρίας Χ. Άσαντ (διάρκειας 3,5 ώρες - οι δύο ηγέτες διερευνούν το κατά πόσον είναι δυνατή η επανάληψη των ισραηλινοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών).
    Το 30ο Συνέδριο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος επανεκλέγει στη ηγεσία του τον Ρομπέρ Υ.
    Διεξάγονται στη Ρωσία προεδρικές εκλογές(11 είναι οι υποψήφιοι – για να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα των εκλογών πρέπει να προσέλθει περισσότερο από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων).
    Η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» σε δημοσίευμά της (25/3) αναφέρει τα εξής: «Προς το τέλος των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά σερβικών δυνάμεων, ορισμένα μέλη της Συμμαχίας είχαν εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης, καθώς έβλεπαν ότι οι μέχρι τότε επιχειρήσεις δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί προέβλεπαν μάλιστα τέτοιες λεπτομέρειες, ώστε είχε υπολογιστεί ακριβώς ο αριθμός των οβίδων πυροβολικού που θα απαιτούνταν για μια χερσαία επίθεση κατά των σερβικών δυνάμεων. Το Λονδίνο είχε ενημερώσει της ΗΠΑ ότι θα συμμετείχε στις επιχειρήσεις με 54.000 στρατιώτες και 100 άρματα μάχης».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Βλ. Λαζάρεβιτς(είναι διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού – έχει την ευθύνη για τη νότια Σερβία) ισχυρίζεται ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να επεκτείνει την κρίση και εκτός Κοσσυφοπεδίου, στην περιοχή Πρέζεβο-Μεντβέντια-Μπουγιάνοβατς της νότια Σερβίας. Πρόκειται για τη γνωστή στρατηγική, που έχει στόχο την πρόκληση και τη διαχείριση στη συνέχεια της κρίσης».
    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος επισκέπτεται «Το Τείχος των Δακρύων». Γράφεται ότι στην προσευχή που διάβασε ο Πάπας αναφέρει και τα εξής: «Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από την συμπεριφορά εκείνων που στο ρουν την Ιστορίας έκαναν αυτά τα παιδιά Σου να υποφέρουν και ζητούμε τη συγχώρεσή Σου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τιμή του δολαρίου φθάνει στις 355,252 δραχμές, της λίρας Αγγλίας 563,826 δραχμές και του γερμανικού μάρκου στις 173,653 δραχμές.
    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Χαλκίδα λέει και τα εξής: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε. Θέλει μαζί να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας: «Το 1993 οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ ήταν κατά μέσο όρο 71.000 δρχ. Με την δική μας πολιτική, τη δική μας φροντίδα ανήλθαν το 2000 στις 132.000 δρχ. κατά μέσο όρο, το 2001 με την εισοδηματική πολιτική και την αύξηση του ΕΚΑΣ, που έχουμε ήδη ανακοινώσει για τον επόμενο έτος, οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ ανέρχονται στις 145.000 δρχ. Με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ, οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ θα ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σημαντικά πιο πάνω από τις 150.000 δρχ. που υποκριτικά και πρόχειρα υπόσχεται η ΝΔ».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας σε επιστήμονες στο Γκάζι λέει και τα εξής: «Η μάχη έχει ήδη κριθεί και η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση τον Απρίλη».
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στην επικείμενη (30/3) τηλεοπτική αναμέτρηση Κ. Σημίτη- Κ. Καραμανλή λέει ότι πρόκειται για παράλληλες συνεντεύξεις των δύο αρχηγών χωρίς ουσιαστικό διάλογο (προκλητικός και αντιδημοκρατικός ο αποκλεισμός των άλλων κομμάτων).
    Η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής της στο εργοστάσιο «Ευρωραπτική» λέει: «Με τα σημερινά δεδομένα νίκη είναι τα δύο κόμματα – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ –να δουν να χάνουν από τις κάλπες και κάτω από τα πόδια τους την εμπιστοσύνη των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Να έχουν μεγάλες απώλειες. Ταυτόχρονα, η νίκη θα είναι για το λαό ένα ενισχυθούν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, για να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπρός στη συγκρότησης του αντίπαλου δέους».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε δηλώσεις που κάνει στα Τρίκαλα και τη Λάρισα αναφερόμενος στην επικείμενη(30/3) τηλεοπτική αναμέτρηση Κ. Σημίτη- Κ. Καραμανλή τη χαρακτηρίζει «στημένο μονόλογο που αποτελεί εμπαιγμό προς τον ελληνικό λαό και πλήγμα για τη δημοκρατία». Σε άλλο σημείο: «Οι κυβερνώντες, προκειμένου να αποκτήσουν την εύνοια των ΗΠΑ και των μεγάλων της Ευρώπης, ώστε να διατηρήσουν την καρέκλα της εξουσίας, δίνουν ακόμη και την ψυχή τους».
    Σε ανακοίνωση που δίνει από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, για να είναι πετυχημένη, δεν μπορεί απλώς να περιορίζεται σε εξελιγμένες εντατικές διεθνείς επαφές. Οι διεθνείς επαφές, οι συνεννοήσεις, η φιλία καλές είναι, θα πρέπει να υπάρχει ένα υπόβαθρο. Και το υπόβαθρο είναι μια ισχυρή οικονομία και μια ισχυρή κοινωνία. Είπα επανειλημμένα ότι η Ελλάδα έχει φωνή, κύρος, ακούγεται». Σε άλλος σημείο: «Η ΝΔ έχει μια άλλη αντίληψη εξωτερικής πολιτικής από ότι έχει το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά την ουσία, η εξωτερικής της πολιτική χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και φοβικότητα. Η επιδίωξή της είναι να περιορίσει πρωτοβουλίες, να περιορίσει τη χώρα σε ένα γνωστό κύκλο δράσεων, να μην ανοίξει θέματα, διότι θεωρεί κάθε θέμα το οποίο ανοίγει ως επικίνδυνο. Αυτή είναι η εσωστρέφεια, είναι και η φοβικότητα».
    Αύξηση κατά 1,94% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο, διαμορφώνεται στις 4.754,29 μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
    Η τιμή του δολαρίου φθάνει στις 355,252 δραχμές, της λίρας Αγγλίας 563,826 δραχμές και του γερμανικού μάρκου στις 173,653 δραχμές.
    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Χαλκίδα λέει και τα εξής: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε. Θέλει μαζί να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας: «Το 1993 οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ ήταν κατά μέσο όρο 71.000 δρχ. Με την δική μας πολιτική, τη δική μας φροντίδα ανήλθαν το 2000 στις 132.000 δρχ. κατά μέσο όρο, το 2001 με την εισοδηματική πολιτική και την αύξηση του ΕΚΑΣ, που έχουμε ήδη ανακοινώσει για τον επόμενο έτος, οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ ανέρχονται στις 145.000 δρχ. Με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ, οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ θα ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σημαντικά πιο πάνω από τις 150.000 δρχ. που υποκριτικά και πρόχειρα υπόσχεται η ΝΔ».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας σε επιστήμονες στο Γκάζι λέει και τα εξής: «Η μάχη έχει ήδη κριθεί και η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση τον Απρίλη».
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στην επικείμενη (30/3) τηλεοπτική αναμέτρηση Κ. Σημίτη- Κ. Καραμανλή λέει ότι πρόκειται για παράλληλες συνεντεύξεις των δύο αρχηγών χωρίς ουσιαστικό διάλογο (προκλητικός και αντιδημοκρατικός ο αποκλεισμός των άλλων κομμάτων).
    Η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής της στο εργοστάσιο «Ευρωραπτική» λέει: «Με τα σημερινά δεδομένα νίκη είναι τα δύο κόμματα – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ –να δουν να χάνουν από τις κάλπες και κάτω από τα πόδια τους την εμπιστοσύνη των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Να έχουν μεγάλες απώλειες. Ταυτόχρονα, η νίκη θα είναι για το λαό ένα ενισχυθούν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, για να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπρός στη συγκρότησης του αντίπαλου δέους».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε δηλώσεις που κάνει στα Τρίκαλα και τη Λάρισα αναφερόμενος στην επικείμενη(30/3) τηλεοπτική αναμέτρηση Κ. Σημίτη- Κ. Καραμανλή τη χαρακτηρίζει «στημένο μονόλογο που αποτελεί εμπαιγμό προς τον ελληνικό λαό και πλήγμα για τη δημοκρατία». Σε άλλο σημείο: «Οι κυβερνώντες, προκειμένου να αποκτήσουν την εύνοια των ΗΠΑ και των μεγάλων της Ευρώπης, ώστε να διατηρήσουν την καρέκλα της εξουσίας, δίνουν ακόμη και την ψυχή τους».
    Σε ανακοίνωση που δίνει από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, για να είναι πετυχημένη, δεν μπορεί απλώς να περιορίζεται σε εξελιγμένες εντατικές διεθνείς επαφές. Οι διεθνείς επαφές, οι συνεννοήσεις, η φιλία καλές είναι, θα πρέπει να υπάρχει ένα υπόβαθρο. Και το υπόβαθρο είναι μια ισχυρή οικονομία και μια ισχυρή κοινωνία. Είπα επανειλημμένα ότι η Ελλάδα έχει φωνή, κύρος, ακούγεται». Σε άλλος σημείο: «Η ΝΔ έχει μια άλλη αντίληψη εξωτερικής πολιτικής από ότι έχει το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά την ουσία, η εξωτερικής της πολιτική χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και φοβικότητα. Η επιδίωξή της είναι να περιορίσει πρωτοβουλίες, να περιορίσει τη χώρα σε ένα γνωστό κύκλο δράσεων, να μην ανοίξει θέματα, διότι θεωρεί κάθε θέμα το οποίο ανοίγει ως επικίνδυνο. Αυτή είναι η εσωστρέφεια, είναι και η φοβικότητα».
    Αύξηση κατά 1,94% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο, διαμορφώνεται στις 4.754,29 μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000 διεθνή
    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπ. Εξωτερικών Τζ. Φόλεϊ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο λέει και τα εξής: «Συνεχίζουμε να τονίζουμε στην αλβανική ηγεσία στο Κοσσυφοπέδιο ότι εννοούμε τα μηνύματα μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία και τον εξτρεμισμό».
    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία Γ. Ντινστμπίερ δηλώνει για την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο: «Η μόνη λύση στη επιδείνωση της κατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι η KFOR και η πολιτική διοίκηση να δεσμευτούν πλήρως στην εφαρμογή της απόφασης 1244 του Συμβουλίου ασφαλείας». Σε άλλο σημείο: «Η γιουγκοσλαβική οικονομία καταστράφηκε. Το Κοσσυφοπέδιο καταστράφηκε. Οι άνεργοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Η μια εθνική εκκαθάριση αντικαταστάθηκε από άλλη. Είναι πολύ γενικευμένη η απαισιοδοξία».
    Γράφεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού Τσερνομπίλ, ως το τέλος του 2000 (εξαρτά το κλείσιμό του σταθμού από τη χορήγηση διεθνούς βοήθειας).
    Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την αύξηση της παραγωγής κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (η τιμή του πετρελαίου στην Ευρώπη διαμορφώνεται στα 24, 45 δολάρια το βαρέλι).
    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπ. Εξωτερικών Τζ. Φόλεϊ αναφερόμενος στην φυλάκιση από τις τουρκιές αρχές του Τούρκου υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Α. Μπιρντάλ δηλώνει: «Όλοι οι πολίτες της Τουρκία θα είναι σε θέση να ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, όπως αυτός ορίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η φυλάκιση του Μπιρντάλ δεν συμβιβάζεται με αυτή την αρχή»(τη φυλάκιση Μπιρντάλ επικρίνει και η Ε.Ε).
    Ο εισαγγελέας των Αδάνων Σ. Καγιάσου ασκεί ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην προέδρου της Τουρκίας Κ. Εβρέν για το πραξικόπημα που αυτός έκανε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980(η ποινική δίωξη ασκήθηκε λίγο πριν παραγραφεί το αδίκημα).
    Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο Ιράκ εκλέγονται όλοι οι υποψήφιοι του φιλοκυβερνητικού κόμματος «Μπαάθ» (μεταξύ των εκλεγμένων είναι και ο γιός του Σ. Χουσεϊν ,ο 35 χρόνος Ουντάι Χουσείν – ο Ουντάι συγκεντρώνει το 99,99%των ψήφων στην περιφέρεια της Βαγδάτης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
    Διεξάγεται τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ Κ. Σημίτη-Κ. Καραμανλή σε ερωτήσεις σχετικά με (χρηματιστήριο, πανωτόκια, ασφαλιστικό, υγεία, ελληνοτουρκικά, Ελσίνκι κ.α.) και δημοσιογράφους (Μ. Καψής, Θ. Ρουσόπουλος, Ελ. Στάη – συντονιστής Ν. Χατζηνικολάου). Στην ερώτηση της Ελ. Στάη γιατί ο λαός δεν πρέπει να ψηφίσει Κ. Καραμανλή λέει μεταξύ άλλων ότι: «Οι υποχρεώσεις της ΝΔ είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα(με στόχο να ‘τραβήξουν’ την μια ή την άλλη ομάδα προς τη ΝΔ) και ότι η ΝΔ δεν στηρίζεται σε πρόγραμμα, σε σχέδιο που οδηγεί σε μακροπρόθεσμο στόχο». Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στην ίδια ερώτηση (γιατί να μην ψηφίσει ο ελληνικός λαός Κ. Σημίτη) λέει ότι: «Διαφωνεί με τη πολιτική του (μετριότητα στην ανάπτυξη –θέση ουραγού)και την αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ ύστερα από παραμονή 20 ετών στην εξουσία».
    Σε συνέντευξη που δίνει η γ.γ. του ΚΚΕ στο Ζάππειο λέει και τα εξής: «Με τα σημερινά δεδομένα, νίκη του λαού είναι να μειωθεί το συνολικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να αναδειχτεί το ΚΚΕ σε ισχυρή αντιπολίτευση».
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στη Πάτρα σε ανοιχτή συγκέντρωση λέει: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ανταγωνίζονται στο πρωτάθλημα των παροχών, μετατρέποντας την προεκλογική αντιπαράθεση σ’ ένα μεγάλο δημοπρατήριο, όπου τα πάντα διατίθενται με σκοπό την εξουσία».
    Αύξηση κατά 0,58% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο, διαμορφώνεται στις 4.782,04 μονάδες.
    ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000 διεθνή
    Η πορτογαλική προεδρία στην Ε.Ε. με ανακοίνωση της ζητά από την τουρκική κυβέρνηση «να λάβει μέτρα για την αποφυλάκιση του Α. Μπιρντάλ(υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για λόγους ανθρωπιστικούς»(ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνεται στα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο εισαγγελέας Αδάνων Σ. Καγιάσου (άσκησε δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου της Τουρκία Κ. Εβρέν για το πραξικόπημα του 1980) αναφέρει ότι «ο φόβος που προκαλεί στην κοινωνία η ένοπλη δύναμη του στρατού, ο οποίος δεν διστάζει να τη χρησιμοποιήσει, εάν χρειαστεί, και εναντίον του λαού είναι αιτία για το ότι μέχρι τώρα δεν κινήθηκε καμία ποινική διαδικασία εναντίον του πρώην προέδρου της Τουρκίας Κ. Εβρέν».
    Διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση για το πρόγραμμα «Εσελον»(πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται από της ΗΠΑ και την Βρετανία προκειμένου να κατασκοπεύουν τα συμβαίνοντα στην Ε.Ε). Ο Πορτογάλος Υπ. Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Φ. Γκόμες (η Πορτογαλία έχει την προεδρεία της Ε.Ε.) δηλώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών (στης 29/5).
    Άνδρες της KFOR και «εκπρόσωποι της κοινής επιτροπής εφαρμογής» εισέρχονται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ύστερα από καταγγελίες ότι σέρβικές δυνάμεις μπήκαν στην περιοχή (στην αποστρατικοποιημένη ζώνη απαγορεύεται να εισέλθουν τόσο οι δυνάμεις της KFOR όσο και οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις – δεν βρίσκονται αποδείξεις ότι σέρβικες δυνάμεις εισήλθαν στην περιοχή).
    Συνέρχονται στο Καζακστάν οι υπουργοί άμυνας της Ρωσίας, της Κίνας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας και του Τατζικιστάν. Σε δηλώσεις που κάνει ο Κινέζος Υπ. Άμυνας Τα. Χαοτιάν, μετά το τέλος της συνόδου: «Καταλήξαμε σε μια κοινή θέση πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Επιμένω στο γεγονός ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία για την καταπολέμηση του αντιδραστικού εξτρεμισμού, των αποσχιστικών κινημάτων και της διεθνούς τρομοκρατίας»(οι 5 υπουργοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στα «σχέδια εισόδου της Ταϊβάν σε ένα περιφερειακό αντιβαλλιστικό σύστημα» - όπως αυτό που μελετούν οι ΗΠΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive