Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Νέο κρεσέντο προκλήσεων στο Αιγαίο: Οκτώ υπερπτήσεις και σαράντα παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά

paraviaseis_5
Μέσα σε 10 λεπτά, δύο τουρκικά αεροσκάφη που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι - Υπερπτήσεις σημειώθηκαν σε Λειψούς,  Αρκιούς και Κουνέλι -  Μια εικονική αερομαχία.  Σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν εννέα τουρκικά αεροσκάφη την Τετάρτη...
σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.  Τα τουρκικά αεροσκάφη (οκτώ F-16 και ένα ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε εννέα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.  Οκτώ από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16.  Παράλληλα, δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.  Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, μέσα σε 10 λεπτά, 2 τουρκικά αεροσκάφη που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι- για δεύτερη φορά σήμερα- τους Λειψούς- δύο φορές-, τους Αρκιούς και το Κουνέλι -νοτίως του Αγαθονησίου- ενώ 13 λεπτά αργότερα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Παναγιά.  Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα 2 τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από:  -Το Φαρμακονήσι στα 22.000 πόδια, στις 15:44 μ.μ.,  -Τους Λειψούς στα 26.000 πόδια, τρία λεπτά αργότερα,  -Τους Αρκιούς στα 24.000 πόδια, στις 15:50 μ.μ.,  -Τους Λειψούς, ξανά, στα 24.000 πόδια, ένα λεπτό αργότερα και  -Το Κουνέλι- νοτίως του Αγαθονησίου, στα 24.500 πόδια , στις 15:54 μ.μ.  Στις 16:07 ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, επίσης, πέταξε πάνω από την Παναγιά στα 24.000 πόδια.  Υπενθυμίζεται ότι στις 9:55 το πρωί ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι στα 18.000 πόδια ενώ στις 15:12 το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, επίσης, πέταξε πάνω από τη Ρω στα 18.000 πόδια.  Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

11 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 διεθνή
    Με αφορμή την κύρωση της απόφασης εις βάρος της Ρωσίας η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ρωσία αποφασίζει την απαγόρευση εισόδου των εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ρωσικό έδαφος(αυτό δηλώνει ο Σ. Γιαστρζέμπσκι – εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για την Τσετσενία).
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν έιχε στην Μόσχα συνάντηση με την τρόικα της Ε.Ε. (Χ. Σολάνα, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής –Χ. Γκάμα, Υπ. Εξωτερικών της Πορτογαλίας(προεδρεύουσα χώρα αυτή τη περίοδο), - Κρ. Πάτεν, επίτροπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές σχέσεις).
    Ο πρώην πρόεδρος της βουλής των Σέρβων της Βοσνίας Μ. Κράισνικ προσάγεται στο Διεθνές Δικαστήριο Της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου (1992-1995), Ο Μ. Κράισνικ αρνείται τις κατηγορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
    Ο πρωθυπουργός/πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης σε ερώτηση σχετικά με τα αυριανά αποτελέσματα απαντά: «Εμείς είμαστε αισιόδοξοι και η νίκη θα είναι μεγάλη».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Κολωνάκι εμφανίζεται αισιόδοξος για το αυριανό αποτέλεσμα.
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος επισκεπτόμενος στην Κοραή το εκλογικό κέντρο του κόμματος δηλώνει και τα εξής: «Προβλέψεις, όχι. Μπορούμε να πούμε για την αισιοδοξία μας. Τη στηρίζουμε στην αγάπη του κόσμου, στην εκτίμηση του κόσμου και στις προσπάθειες που κάναμε με συνέπεια».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας επισκεπτόμενος την Βαρβάκειο αγορά δηλώνει και τα εξής: «Έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό λαό. Έχουμε εμπιστοσύνη στη νεολαία. Πιστεύω ότι θα εκτιμήσει το έργο που κάναμε 3,5 χρόνια έξω από τη βουλή, την καθαρότητα του πολιτικού αγώνα και θα μα ς στείλει πιο δυνατούς στη βουλή».
    ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 διεθνή
    Φθάνει στο Κάιρο ο Σύρος Υπ. Εξωτερικών Φ. Σάραα για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Α. Μούσα(οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό – ο Σύρος υπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χ. Μπουμπάρακ).
    Διεξάγονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δημοτικές εκλογές. Την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών επιβλέπουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ.
    Ο Γερμανός πρόεδρος Γ. Ράου έχει στο Φανάρι(Κωνσταντινούπολη -Τουρκία) συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο(γράφεται ότι ο Γερμανός πρόεδρος εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
    Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές σε όλη της επικράτεια της Ελλάδας. Εγγεγραμμένοι: 9.7020.626. Έγκυρα: 6.862.272.Άκυρα-Λευκά:158.354.

    Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψήφισε (Παγκράτι), δηλώνει: «Ο ελληνικός λαός έχει την ωριμότητα να εκλέξει το κόμμα που θα τον οδηγήσει στην ευημερία και την επίλυση των οικονομικών, αλλά κυρίως των εθνικών θεμάτων».

    ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 διεθνή
    Ο αρχηγός του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέζεβο- Μεντβέντια- Μπουγιάνοβατς» Σ. Χασάνι δηλώνει στην εφημερίδα «Κοσοβάρ Μπότα Σοτ»: «Όταν ο διάλογος δεν λειτουργεί, μόνο τα όπλα μπορούν να λύσουν τα προβλήματα». Λέει ακόμα: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τον αλβανικό πληθυσμό ενάντια τρόμου και της εθνικής κάθαρσης που έχει θέσει σε εφαρμογή το σερβικό καθεστώς».
    Αμερικανικά αεροπλάνα που απογειώνονται από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, βομβαρδίζουν βάσεις της ιρακινής αεράμυνας (περιοχή Μοσούλη – τα αμερικανικά αεροπλάνα δέχθηκαν προηγουμένως ιρακινά πυρά).
    Διεξάγονται στη Γεωργία προεδρικές εκλογές(για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα θα πρέπει να ψηφίσει περισσότερο από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων).
    Σε δηώσεις που κάνει στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης λέει ότι η στενή συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας θα συνεχιστεί, οποιαδήποτε και αν είναι τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών(λέει ότι προέτρεψε τα ελληνικά κόμματα να μην αναμίξουν το Κυπριακό στις προεκλογικές τους αντιπαραθέσεις).
    Διεξάγονται στο Περού προεδρικές εκλογές. Τη ομαλή διεξαγωγή των εκλογών επιβλέπουν παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
    Τελικά αποτελέσματα εκλογών ΠΑΣΟΚ 43,79%-158εδρ, ΝΔ 42,73%-125εδρ,ΚΚΕ 5,53%-11εδρ, ΣΥΝ3,20%-6εδρες, ΔΗΚΚΙ 2,69%-0εδρ(Δημ. Περιφ. Ένωση 0,47%, Ένωση Κεντρώων 0,34%, Ελ. Οικολόγοι-Βεργής-0,30%, Εθν. Συμμαχία 0,21%, Πρώτη Γραμμή 0,18%, Μετ. Ριζ. Αριστεράς 0,12%, ΚΚΕ(μ-λ) 0,11%, κόμμα Ελληνισμού 0,09%, Μ-Λ ΚΚΕ 0,09% και άλλα κόμματα με μικρότερο ποσοστό).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο πρωθυπουργός/πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης τις πρώτες πρωινές (προς Δευτέρα) αναφέρει τα εξής: «Ελληνίδες, Έλληνες, σας ευχαριστώ όλους για τη συμβολή σας στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και τη συμμετοχή σας στην κορυφαία αυτή δημοκρατική διαδικασία. Ευχαριστώ όσους τίμησαν το ΠΑΣΟΚ με την ψήφο τους. Ευχαριστώ όλους όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές αυτές με τρόπο άψογο. Αυτή η τετραετία θα είναι για όλους τους Έλληνες μια τετραετία ανάτασης και δημιουργίας, μια τετραετία ενότητας και έργου, για το κοινό μας σπίτι, την Ελλάδα μας. Η σκληρή εκλογική μάχη μας έδωσε μια σημαντική πολιτική νίκη. Η σημασία της νίκης είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη ου υποδηλώνουν οι αριθμοί. Το αποτέλεσμα επικυρώνει τη βούληση του ελληνικού λαού να αγωνιστεί για μια ισχυρή Ελλάδα που είναι ισότιμη στην Ευρώπη, για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Απαντά στις αμφιβολίες για την πορεία της Ελλάδας τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν. Δίνει την εντολή στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει αυτήν την πορεία με ανανεωμένες ιδέες, ανανεωμένες δυνάμεις, μαζί με όλους εκείνους που επιζητούν μια κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης, μια κοινωνία ανάπτυξης και δημιουργικότητας. Δεσμεύομαι, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου στην νέα κυβέρνηση, ότι εργαστούμε με πίστη, επιμονή και συνέπεια για τη νέα τετραετία 2000-2004. Ιδίως τις δεσμεύσεις για το κοινωνικό κράτος, την κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο, την απασχόληση, την ισόρροπη ανάπτυξη και τις νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για τους νέους. Αυτές οι προτεραιότητες μας πιστεύω ότι ανταποκρίνονται στη βούληση του ελληνικού Λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Καλώ τους Έλληνες σε μια συστράτευση, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, στους κοινούς στόχους για την ισχυρή, σύγχρονη και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα. Την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ε.Ε. Την Ελλάδα με φωνή και κύρος, δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας. Αυτή είναι η δέσμευσή μου, η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Η δέσμευση μιας παράταξης που ενώνει τους Έλληνες. Η κυβέρνηση μας είναι κυβέρνηση των Ελλήνων».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής τις πρώτες πρωινές (προς Δευτέρα) αναφέρει τα εξής: «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους συνεργάτες μου, όλα τα στελέχη της ΝΔ, τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν το πρόγραμμά μας, τους πολίτες που μας στήριξαν στη δύσκολη αυτή εκλογική αναμέτρηση. Δώσαμε έναν ωραίο και σκληρό αγώνα, πορευτήκαμε με ήθος, με ευπρέπεια και με σεβασμό στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην ουσία αποτελεί νίκη της ΝΔ, αποτελεί βάση και εφαλτήριο για το νέο ξεκίνημα που χρειάζεται η πατρίδα μας και αποτελεί τον αμετακίνητο στόχο μας. Με τη δυναμική που κατέγραψε η ΝΔ είμαι βέβαιος ότι οι απόψεις μας θα δικαιωθούν πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αγώνας για μια καλύτερη Ελλάδα συνεχίζεται με συνέπεια, με σύνεση, με υπευθυνότητα και με αποφασιστικότητα. Το πολιτικό ρεύμα για το νέο ξεκίνημα είναι πανίσχυρο. Αποτελεί παρακαταθήκη όχι μόνο για τη ΝΔ αλλά κυρίως του 21ου αιώνα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον με τηλεγράφημα του συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τη νίκη του στις εκλογές της 9ης Απριλίου και «εκφράζει την ελπίδα ότι στους επόμενους μήνες η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη λύση των μακροχρόνιων προβλημάτων τους»(τον πρωθυπουργό συγχαίρουν επίσης και ηγέτες άλλων χωρών).
    Ο πρωθυπουργός/πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης επισκέπτεται τον ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλο και υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης του. Ο πρόεδρος κάνει δεκτή την παραίτηση και(μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών) δίνει στον Κ. Σημίτη την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός λένε τα εξής: ΠτΔ: «Κύριε πρόεδρε, τα θερμά μου συγχαρητήρια. Έχετε πάρα πολλές ευχές για την επιτυχία του έργου σας. Κ. Σημίτης: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. ΠτΔ: «Βέβαια, τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλα τα κόμματα, διότι όλα συνέβαλαν ώστε να διεξαχθεί ένας εκλογικός αγώνας κατά τον καλύτερο τρόπο και η προεκλογική περίοδος να περάσει επίσης με απόλυτα ομαλό τρόπο, στα δε δυο μεγάλα κόμματα, που επέδειξαν το δυναμισμό τους και οι ηγεσίες τους την ορθότητα των αποφάσεων τους. Νομίζω ότι και οι δυο ηγεσίες επιβεβαιώθηκαν απολύτως. Άλλα βεβαίως , σεις, ο νικητής, έχετε την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως και με μια άνετη πλειοψηφία, θα μπορέσετε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας και να ακολουθήσετε την πολιτική σας χωρίς κανένα εμπόδιο».
    Συνέρχεται η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού. Γράφεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση είπε μεταξύ άλλων ότι «η αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο Συνασπισμός στη νέα βουλή θα είναι από τη θέση της μαχόμενης Δημοκρατικής Αριστεράς».
    Αύξηση κατά 0,13% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο, διαμορφώνεται στις 4.941,32 μονάδες(η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 145 δίς. δρχ).
    ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 διεθνή
    Συνέρχονται στο Λουξεμβούργο οι Υπ. Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε.(καθορίζουν την θέση της Ε.Ε. για το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας –Σε δηλώσεις που κάνει ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αναφέρει και τα εξής: «Στην κοινή μας θέση προς την Τουρκία πετύχαμε την επανάληψη και την αυτούσια μεταφορά των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των συνοριακών διαφορών ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Της ΧΑΓΗΣ, καθώς και τη διαμόρφωση ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ για την Τουρκία».
    Γράφεται ότι ο Τούρκος Υπ. Άμυνας Σ. Τσακμάκογλου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών(9/4) λέει: «Θα συνεχιστεί η πορεία φιλικών σχέσεων, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αφού η κυβέρνηση είναι η ίδια».
    Ανακοινώνεται ότι τον προσεχή Ιούνιο θα συναντηθεί ο ηγέτης της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε Γιουνγκ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ ΙΙ(θα είναι η πρώτη συνάντηση ηγετών των δύο χωρών από το 1945 – η βόρεια Κορέα ελέγχετε από τους κομμουνιστές, ενώ η Νότια Κορέα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ).
    Η Διεθνή Ομοσπονδία των Οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για συγκέντρωση 3,25 εκατ. Δολαρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη σωτηρία των ανθρώπων που απειλεί ο λιμός στην Αιθιοπία.
    Το έκτακτο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, που πραγματοποιείται στο Έσεν, εκλέγει την 46χρόνη Άνγκελα Μέρκελ ως πρόεδρο του κόμματος (διαδέχεται τον Β. Σοίμλπε – η Μέρκελ μιλώντας στο συνέδριο λέει και τα εξής: «Δεν μιλάω για πλήρη ισότητα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι λίγοι να κατέχουν τα περισσότερα και οι περισσότεροι να έχουν τα λίγα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΡΙΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2000
    Ο (εντολοδόχος) πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εν όψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλο, Κ. Σκανδαλίδη, Α. Τσοχατζόπουλο και Βάσω Παπανδρέου(χθες συναντήθηκε με τον Κ. Λαλιώτη και τον Δ. Ρέππα).
    Πολλοί ξένοι ηγέτες (Μπ. Ετσεβίτ, Σ. Ντεμιρέλ, Ζ. Σιράκ, Γκ. Σρεντερ, Λ. Ζοσπέν, Γκ Πέρσον, Π. Ράσμουσεν, Ι. Κοστόφ κ.α.) με τηλεγραφήματα τους συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τη νίκη του στις εκλογές της 9ηΑπριλίου.
    Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Ι. Τζεμ, με αφορμή τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 9ηςΑπριλίου δηλώνει: «Το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα διατηρήσει τη θέση του είναι πολύ ικανοποιητικό στοιχείο. Μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στις σχέσεις μας».
    Συνέρχεται Κ.Ε. του ΚΚΕ για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Απριλίου. Η απόφαση της Κ.Ε. που δίδεται στην δημοσιότητα λέει και τα εξής: «Αν και η δυναμική της απήχησης των θέσεων του κόμματος δεν εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, όμως το ΚΚΕ έδειξε ικανότητα αντοχής σε συνθήκες τέτοιας ενδυνάμωσης των δυο μεγάλων κομμάτων και πτωτικής πορείας των άλλων κομμάτων του κοινοβουλίου». Σε άλλο σημείο: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για κοινή δράση στα διάφορα μέτωπα αντίδρασης, θα δουλέψει πιο στοχο-προσηλωμένα για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, αξιοποιώντας τη θετική πείρα της εκλογικής μάχης. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα δράσει, ώστε να συμβάλει να απελευθερωθούν δυνάμεις από τα δύο κόμματα, να εκφραστούν διεργασίες και ανακατατάξεις, να αξιοποιηθούν αυτές για την υπόθεση του Μετώπου».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Στ. Μάνο. Ο εκπρόσωπος τύπου Α. Σπηλιωτόπουλος δηλώνει για την συνάντηση: «Με τον κ. Μάνο είχαμε μια καλή και γόνιμη συνεργασία, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μια συνεργασία που επέδωσε πολλά. Είμαι βέβαιος ότι θα αποδοθεί ακριβώς το ίδιο και πολύ περισσότερο μέσα στη βουλή». Ο Στ. Μάνος αναφέρει: «Ως φιλελεύθεροι τόσον εγώ όσο και ο κ. Ψαχαρόπουλος θα συνεργαστούμε με την ΝΔ και θα στηρίξουμε τις υπεύθυνες και φιλελεύθερες θέσεις. Η συνεργασία απέδωσε εκλογικά πολλά και ελπίζουμε να αποδώσει περισσότερα στη βουλή»(τόσο ο Στ. Μάνος όσο και ο Γ. Ψαχαρόπουλος εκλέχθηκαν βουλευτές με την ΝΔ).
    Πτώση κατά 0,51% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών χρηματιστηρίου Αθηνών, διαμορφώνεται 4.916,25 μονάδες(αξία των συναλλαγών 102 δις δρχ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΡΙΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2000 διεθνή
    Συνέρχεται στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Σε δηλώσεις που κάνει ο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν λέει: «Βρισκόμαστε στη πρώτη φάση μια στρατηγικής προ-ένταξης, της οποίας σήμερα είναι η επίσημη έναρξη». Σε άλλο σημείο δηλώνει: «Ετοιμάζουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών καθ’ αυτών. Είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο».
    Γράφεται ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κ. Ντ. Γιούνγκ, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας του αναφερόμενος στην επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει (12-14 Ιουνίου) στη Βόρεια Κορέα, είπε και τα εξής: «Τα εθνικά θέματα, που είναι διχαστικά επί μισό αιώνα, δεν μπορούν να λυθούν σε μια νύχτα».
    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ε. Μπάρακ φθάνει στην Ουάσιγκτον για τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Κλίντον (γράφεται ότι ο Μπάρακ ενημερώνει τον Αμερικάνο πρόεδρο για τις δυσκολίες που υπάρχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό).
    Σχόλια προκαλεί στην Τουρκία η επί έξι ημέρες απουσία του πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ από τη δημόσια ζωή. Ο Α. Αμπατζί, προσωπικός γιατρός του Τούρκου πρωθυπουργού, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι ο Μπ. Έτσεβίτ «είναι καλά, εάν εξαιρεθεί η ίωση γρίπης»(από την οποία πάσχει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης: Πρωθυπουργός - Κ. Σημίτης. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης - Β. Παπανδρέου (Υφυπουργοί Κ. Καϊσερλής, Λ. Τζάνης). Εθνικής Αμύνης - Α. Τσοχατζόπουλος (Υφυπ. Δ. Αποστολάκης). Εξωτερικών – Γ. Παπανδρέου (Υφύπ. Ελισάβετ Παπαζώη, Αγγελική Λαϊου). Εθνικής Οικονομίας – Γ. Παπαντωνίου (Υφυπ. Χ. Πάχτας, Γ. Ζαφειρόπουλος). Οικονομικών – Γ. Παπαντωνίου (Υφυπ. Γ. Δρύς, Α. Φωτιάδης). Ανάπτυξης – Ν. Χριστοδουλάκης(Υφυπ. Α. Καλαφάτης, Μ. Αποστολάκη). ΠΕΧΩΔΕ – Κ. Λαλιώτης (Υφυπ. Η. Ευθυμιόπουλος, Α. Αλευράς). Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων – Π. Ευθυμίου (Υφυπ. Φ. Πεστάλνικος). Γεωργίας – Γ. Ανωμερίτης (Υφυπ. Ε. Αργύρης, Φ. Χατζημιχάλης). Εργασίας & Κοινωνικής Ασφαλίσεως – Α. Γιαννίτσης (Υφυπ. Χ. Πρωτόπαπας, Ν. Φαρμάκης).Υγείας & Πρόνοιας – Α. Παπαδόπουλος (Υφυπ. Δ. Θάνος, Χ. Σπυράκη). Δικαιοσύνης – Μ. Σταθόπουλος. Πολιτισμού – Θ. Πάγκαλος (Υφυπ. Γ. Φλωρίδης). Εμπορικής Ναυτιλίας – Χ. Παπουτσης. Δημοσίας Τάξης – Μ. Χρυσοχοϊδης. Μακεδονίας Θράκης – Γ. Πασχαλίδης. Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης. Μεταφορών & Επικοινωνιών Χ. Βερελής (Υφυπ. Α. Βούλγαρης). Τύπου & ΜΜΕ – Δ. Ρέππας (Υφυπ. Τ. Χυτήρης). Επικρατείας Μ. Παπαϊωάννου.
    Σε ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ που αναφέρεται στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης παρατηρούνται τα εξής: «Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος αποκαλύπτει, σε αντίθεση με τις υποκριτικές προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, ότι η νέα κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ θα είναι περισσότερο κοινωνικά άδικη και οι διαπλοκές του κυβερνώντος κόμματος με εξωθεσμικούς και ξένους παράγοντες ακόμη πιο εκτεταμένες».
    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ για νέα σύνθεση της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δηλώνει: «Δεν μπαίνουμε στην λογική της κριτικής προσώπων. Περιμένουμε να δούμε και να κρίνουμε την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τις προτεραιότητες και τις πολιτικές επιλογές της. Είτε πρόκειται γι΄ αυτές που ακολούθησε στο παρελθόν, είτε πρόκειται για ένα άλλο – αν υπάρχει κάτι τέτοιο – πλαίσιο πολιτικής».
    Προκαλεί εντύπωση η μη συμμετοχή στην κυβέρνηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Ε. Βενιζέλου(ο Ε. Βενιζέλος σε δηλώσεις του αναφέρει ότι του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι αυτός δεν το δέχτηκε – προτιμούσε το υπουργείο Ανάπτυξης ή το υπουργείο Παιδείας).
    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος δηλώνει απαντώντας σε αυτούς που αμφισβητούν τις επιλογές του: «Πρώτος εγώ θα αναλάβω την ευθύνη της μέχρι σήμερα πορείας του κόμματος, του εκλογικού αποτελέσματος και της παρουσίας του στη βουλή». Σε άλλος σημείο αναφερόμενος στους εσωκομματικούς του αντιπάλους λέει: «Οι κραυγές όσων με δυσκολία κρύβουν την χαρά τους για το αποτέλεσμα και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν για άλλη μια φορά προβλήματα στο ΣΥΝ, αποτελούν θλιβερό φαινόμενο».
    Πτώση κατά 0,78% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών χρηματιστηρίου Αθηνών, διαμορφώνεται 4.877,91 μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 διεθνή
    Γράφεται ότι η Κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε διευκρινήσεις από την Ε.Ε. για την πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου για Θέματα Διεύρυνσης Γκ. Φερχόιγκεν, «ότι η παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο δεν είναι αντίθετη με τις αρχές της Ε.Ε.»
    Ο πρόεδρος της Κούβας Φ. Κάστρο μιλώντας στην Αβάνα, στη σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των 77»(αριθμεί 133 μέλη και αντιπροσωπεύει τα φτωχότερα κράτη του κόσμου), απευθύνει έκκληση προς τον Τρίτο Κόσμο «να φροντίσει να εξαφανισθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ολέθριος αυτός θεσμός και φιλοσοφία που εκπροσωπεί». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρει: «Οι εικόνες που βλέπουμε από μητέρες και παιδιά της Αφρικής που υποφέρουν από την ξηρασία και άλλες καταστροφές, μας θυμίζουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί». «Εμείς δεν έχουμε Νυρεμβέργη για να δικάσουμε την οικονομική τάξη που μας έχει επιβληθεί, που προκαλεί κάθε τρία χρόνια περισσότερους θανάτους ανδρών, γυναικών και παιδιών από την πείνα και επιδημίες απ’ ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος»(για το χρέος του Τρίτου Κόσμου λέει ότι είναι μια «βόμβα έτοιμη να εκραγεί»).
    Σε έκθεση της Παγκόσμια Οργάνωσης Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι 34 χώρες του κόσμου βρίσκονται σε δεινή θέση ως προς την επάρκεια σε τρόφιμα (Αιθιοπία, Γιουγκοσλαβία, Τσετσενία, Ινγκουσετία, Ονδούρα, Νικαράγουα κ.α.).
    Γράφεται ότι στο χωρίο Μουλαουάλι του Πακιστάν (120 χλμ νότια του Ισλαμαμπάντ) άγνωστοι πέταξαν (11/4) χειροβομβίδα και επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα σε τέμενος σιιτών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άτομα.
    Ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης επίτροπος της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενος στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας λέει: «Η Τουρκία θα αντιμετωπιστεί από την Ε.Ε. όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα και δεν πρόκειται για χάρη της να κάνουμε εκπτώσεις στα κριτήρια ένταξης».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΕΜΠΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
    Πτώση κατά 3,14% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών χρηματιστηρίου Αθηνών, διαμορφώνεται 4.724,84 μονάδες. (Σχόλιο: Ο δείκτης πέφτει αρκετά και απότομα κι αυτό θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες σε Ελλάδα & εξωτερικό, γιατί;)
    Ενώπιον του ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλου ο Κ. Σημίτης ορκίζεται ως πρωθυπουργός της χώρας. Εν συνεχεία, ορκίζονται τα μέλη της νέας κυβέρνησης παρόντος ΠτΔ και πρωθυπουργού. Υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Γράφεται ότι ο πρωθυπουργός μιλώνατς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είπε μεταξύ άλλων: «Η εκλογική νίκη είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που υποδηλώνουν οι αριθμοί(το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμή του παρά τη φυσιολογική φθορά του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος – πέτυχε μια Τρίτη συνεχόμενη νίκη - 1993, 1996, 2000). Είπε ακόμα: «Ο λαός περιμένει από μας σκληρή δουλεία με μεθοδικότητα και προπαντός αποτελεσματικότητα, περιμένει απτά, χειροπιαστά δείγματα των προσπαθειών μας». Στο τέλος της συνεδρίασης δηλώνει και τα εξής: «Δεν είμαστε διαχειριστές μιας εξουσίας που δεν έχει περιεχόμενο ούτε είμαστε διεκπεραιωτές ενός χαλαρού προγράμματος». Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός λέει ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι: «Να πάει η Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των Ευρωπαϊκών κρατών». «Να δημιουργηθεί μια κοινωνία πιο δημιουργική , αλλά κυρίως πιο αλληλέγγυα με μεγαλύτερη συνοχή, όπου θα είναι εμφανές το κοινωνικό κράτος».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος του και αναφερόμενος στα δυσμενή για το ΔΗΚΚΙ αποτελέσματα των εκλογών της 9ηςΑπριλίου λέει μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να δούμε τις αδυναμίες και τα λάθη μας, λάθη προσωπικά και συλλογικά, που υπάρχουν οπωσδήποτε και να διδαχθούμε από αυτά». Σε άλλο σημείο της ομιλίας λέει: «Χάσαμε μια μάχη αλλά δεν χάσαμε τον πόλεμο, ψηλά το κεφάλι».
    Ο εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» και αναφερόμενος σε γραφόμενα εφημερίδων που πρόσκεινται στη ΝΔ ότι έγινε νοθεία στις εκλογές (Παράνομες ελληνοποιήσεις ξένων) δηλώνει: «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, εγώ δεν έχω τέτοια στοιχεία που να μπορούν να τεκμηριώσουν κάτι».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Ι. Τζεμ για τα ελληνοτουρκικά λέει μεταξύ άλλων: «Σύντομα θα ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας γύρω από μεθοδολογικά ζητήματα επί των ελληνοτουρκικών διαφορών». Σε άλλο σημείο δηλώνει: «Το Αιγαίο είναι ένα ζήτημα στο οποίο η Τουρκίας έχει κάποιες θέσεις και επιθυμεί να βρεθεί λύση, μέσω συνομιλιών».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΕΜΠΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 διεθνή
    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Β. Σέσελι(ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος) σε δηλώσεις που κάνει στην σερβική τηλεόραση επικρίνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης λέει και τα εξής: «Πέμπτη Φάλαγγα είναι αυτοί που παίρνουν χρήματα από το εξωτερικό για τις πολιτικές δραστηριότητες τους. Είναι διάφορα κόμματα 20 ή 25 από αυτά».
    Συνεχίζονται στην Αβάνα(Κούβα) οι εργασίες της συνόδου κορυφής της «Ομάδας των 77»(αριθμεί 133 μέλη-οι φτωχότερες χώρες του κόσμου). Οι ομιλητές απευθύνουν εκκλήσεις για δικαιότερη κατανομή του πλούτου και την κοινωνική ισότητα.
    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ι. Κοστόφ αναφερόμενος στα οικονομικά της χώρας του δηλώνει: «Οι οικονομικοί δείκτες είναι καλοί, παρά το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα. Η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας είναι ευνοϊκή (το Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών υποστηρίζει ότι το 40% των Βούλγαρων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας – επίσης η ανεργία αγγίζει το 25%).
    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας στα χρόνια που οι εργατικοί του πρωθυπουργού Τ. Μπλέρ κυβερνούν την Βρετανία το χάσμα στα εισοδήματα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών Βρετανών διευρύνεται περισσότερο από ότι την εποχή που τη χώρα κυβερνούσε η Μάρκαρετ Θάτσερ.
    Ο Βρετανός αντιπρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ν. Κίνοκ διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα ότι η Βρετανία υπονομεύει τη θέση του προέδρου της Ε. Επιτροπής Ρ. Πρόντι, δηλώνει: «Τελείως εξωφρενικό να αφήνεται να εννοηθεί ότι προσπαθούμε να υπονομεύσουμε τη θέση του Ρομάνο Πρόντι, που είναι ένας πολύ ικανός και δραστήριος επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive