«Η Ελλάδα δείχνει σφυγμό», εκτιμούν διεθνείς αναλυτές... Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο γραφείο του στη Βουλή. Μπαίνοντας στο γραφείο του Πρωθυπουργού ο στρατάρχης Χαφτάρ δήλωσε:...
«Θα συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργό την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή». Η συνάντηση πραγματοποιείται στην Βουλή καθώς ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν είναι αρχηγός κράτους (προσπαθεί να πάρει την εξουσία από τον ισλαμιστή Σάαρατζ) και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμιά πολιτική λύση στην Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία», έχει δηλώσει ήδη, μιλώντας στον Alpha, o Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι η Ελλάδα θα θέσει βέτο για το θέμα: «Το ζήτημα αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη.
Η Τουρκία έρχεται και λέει ότι τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας, αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη», τόνισε για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από μόνη της η Ευρώπη έχει υποχρέωση να συμπαρασταθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα και σε μια δεύτερη, την Κύπρο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται από μια τρίτη χώρα», είπε χαρακτηριστικά. Αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα, με την επίσκεψη Χαφτάρ, εξισορρόπησε την απουσία της από το Βερολίνο, λόγω της μη κλήσης της στο θέμα της Λιβύης, ενώ η εξωτερική πολιτική δείχνει, μετά από πολύ καιρό πως έχει «σφυγμό».
Κυβερνητικές πηγές για τις συζητήσεις Χαφτάρ-Μητσοτάκη Για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου ενημέρωσε νωρίτερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή. Αν και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Λίβυος αξιωματούχος ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Επίσης, εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Από την πλευρά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης. Συνολικά οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κάνουν ξεχωριστή μνεία στην «ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ» για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.