Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί όλων των άρθρων, πλην τριών για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη....
Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25. Τα επίμαχα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία αφορούν: Το άρθρο 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με το μοντέλο 80 – 20, το άρθρο 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων και το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων. Από βήματος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για τολμηρή και συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων και ανέφερε τον σχεδιασμό, την αξιολόγηση και την ευελιξία ως το τρίπτυχο στο οποίο συμπυκνώνονται το περιεχόμενο και οι στόχοι των διατάξεων τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «σηκώνει το γάντι στις προκλήσεις των καιρών» καθώς και πως «η εκπαίδευση παίρνει το χαρακτήρα τής πιο σημαντικής επένδυσης». Νωρίτερα, ανέβηκαν οι τόνοι στην ολομέλεια της Βουλής. Αφορμή στάθηκε αρχικά μια δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι «λειτουργεί ως delivery κολεγίων χαμηλής στάθμης και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Η κα Κεραμέως απάντησε στις «βαριές εκφράσεις», όπως τις χαρακτήρισε, του πρώην υπουργού Παιδείας, αντιτείνοντάς του ότι και με δική του υπογραφή έγιναν διορισμοί αναγνωρίζοντας την επαγγελματική ισοδυναμία με βάση το ενωσιακό δίκαιο. Έκανε δε λόγο για ένδεια επιχειρημάτων, για ανακρίβειες και αήθεις κατηγορίες. Ακόμα κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υποκρισία γιατί όπως είπε, αυτά που σήμερα καταγγέλλει για το άρθρο 50 και τα κολέγια, τα εφάρμοσε κανονικότατα τέσσερα χρόνια που ήταν κυβέρνηση διορίζοντας εκπαιδευτικούς με πιστοποιητικά κολεγίων.
ΣΗΜΕΡΑ: Ψηφίζεται ο νόμος που αφαιρεί θρήσκευμα και ιθαγένεια από τα απολυτήρια
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.ekklisiaonline.gr/nea/simera-psifizete-o-nomos-pou-aferi-thriskevma-ke-ithagenia-apo-ta-apolytiria/ (αξιζει να διαβαστει ολο)
''Διατάξεις αναφορικά με την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια Λυκείου, αλλά και σχετικά με τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών μετά την κατάργηση της σχολικής αργίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ...Ειδικότερα, στο άρθρο 34 του Σχεδίου Νόμου περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία απαλείφεται η αναγραφή του θρησκεύματος από το εθνικό απολυτήριο. Επίσης απαλείφεται το πεδίο της ιθαγένειας από τους τίτλους σπουδών, τα αποδεικτικά μετεγγραφής και τις κάρτες φοίτησης μετακινούμενων μαθητών.Είχε προηγηθεί σχετική με τη νομοθετική ρύθμιση υπουργική απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως.
«Συγκεκριμένα, σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθ. 28/2019 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει δρομολογήσει την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool»».
Κατατέθηκε στη Βουλή, όπως αναμενόταν, το σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίo από το τρέχον έτος απαλείφονται τα πεδία θρήσκευμα και ιθαγένεια από το εθνικό απολυτήριο.Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο άρθρο 34 του Σχεδίου Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.Επίσης απαλείφεται το πεδίο της ιθαγένειας από τους τίτλους σπουδών, τα αποδεικτικά μετεγγραφής και τις κάρτες φοίτησης μετακινούμενων μαθητών.''