Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των διμερών επαφών στο Παρίσι. Τα μνημόνια Άγκυρας - Τρίπολης, οι εξελίξεις στη Λιβύη και το μεταναστευτικό...
τέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά θέματα.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καταδικάσει τις «προκλήσεις της Τουρκίας», επαναλαμβάνοντας τη θέση του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «ακυρότητα» των μνημονίων συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του για την ύπαρξη τουρκικών πλοίων στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» όσων συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
«Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινό γεωπολιτικό όραμα στην Μεσόγειο. Είναι ένα σταυροδρόμι που θα βοηθά την ασφάλεια και την ευημερία» συνέχισε ο Μακρόν.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «έχουμε ένα όραμα, το οποίο συγκλίνει απολύτως».
Και εξήγησε: «Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Θα σας βοηθήσουμε με προσωπικό. Θα ήθελα λοιπόν να βασίζεστε στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μαζί θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε αυτό το πεδίο».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι υπάρχει κοινή καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στη Λιβύη.
«Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και ενός πολιτικού τμήματος της Λιβύης» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Έκανε δε, λόγο για ένα άκυρο μνημόνιο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, και σημείωσε ότι αυτή είναι μία θέση που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ε.Ε., το σύνολο σχεδόν του αραβικού κόσμου, καθώς και τη Ρωσία.
«Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι το διεθνές δίκαιο. Θα υπερασπιστούμε με αυτοσυγκράτηση την κυριαρχία μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας».
Όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την άφιξη των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «εγγυητές της ειρήνης».
Ειδική αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό, διαμηνύοντας ότι τα κλειδιά για την αντιμετώπισή του προβλήματος είναι τρία:
- Η φύλαξη των συνόρων και οι επιστροφές
- Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι σημαντική αρκεί να τηρείται
- Είναι ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και όχι εθνικής στρατηγικής
Αναφερόμενος, τέλος, στην Κλιματική Αλλαγή, διαβεβαίωσε ότι «συντασσόμαστε με τη Γαλλία» και διεκδικούμε στήριξη για τους πολίτες που θα επηρεαστούν από τη μετάβαση από τον λιγνίτη σε «καθαρότερες» μορφές ενέργειας.
Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών με τον πρόεδρο Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων με Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες. Στις 8.00 το βράδυ θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.