Εμπρός αδιέξοδο και πίσω ζυμώσεις. Εννια ώρες κράτησαν χθες, Πέμπτη οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, στις οποίες υπουργοί που εμπλέκονται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό αντιμετώπισαν βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους περιοχών προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την συναίνεσή τους...
για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ή την επέκταση εκείνων που ήδη υπάρχουν.
Η εικόνα που έβγαζαν οι εξερχόμενοι από την σύσκεψη δεν οδηγούσε σε σαφές συμπέρασμα καθώς άλλοι δήμαρχοι δήλωναν κάθετα αντίθετοι με τις δομές φιλοξενίας και άλλοι δήλωναν έτοιμοι να συζητήσουν λύσεις ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές παρέπεμπαν στις μελλοντικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και οι αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επέμενε αποχωρώντας ότι «όλα βαίνουν καλώς».
Είχε προηγηθεί άλλη μια μέρα πολύωρων συσκέψεων με κυβερνητικούς βουλευτές από διάφορους νομούς στους οποίους παρουσιάστηκαν τα κυβερνητικά σχέδια από τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας αρμόδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τους Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής Και Ασύλου Πάτροκλος Γεωργιάδη και Υποδοχής, Εμμανουήλ Λογοθέτη.
Στο σχέδιο αυτό που παρουσιάστηκε στους παράγοντες από τις Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κρήτης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ως στόχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ακουστεί και σε προηγούμενες φάσεις:
Καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών-προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και σταδιακή αποσυμφόρησή τους.
Διασφάλιση των συνόρων της χώρας (πρόσληψη συνοριοφυλάκων, ενίσχυση των μέσων επιτήρησης, εξέταση επέκτασης του φράκτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, μικτές περιπολίες, αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τους διακινητές)
Ενεργή συμμετοχή της ΕΕ με διεθνοποίηση του προβλήματος
Αλλαγή κουλτούρας-προσέγγισης του προβλήματος από την ελληνική κοινωνία
Διάκριση μεταξύ μεταναστών-προσφύγων
Αντιδράσεις για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών - Ο δήμος προχωρά σε δημοψήφισμα
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/836595_antidraseis-gia-ti-metafora-paranomon-metanaston-o-dimos
''Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στον Πύργο, στην Ηλεία, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για νέες αφίξεις μεταναστών στην περιοχή, στις εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας «ΑΙΓΑΙΟΝ».Ο δήμαρχος Πύργου προκρίνει τοπικό δημοψήφισμα, ενώ αντίθετοι είναι και οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού.Σε ό,τι αφορά στον Πύργο - σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης - αναμένονται 1.500 άτομα, οικογένειες με παιδιά.
Tο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Επιταλίου σημειώνει σε ανακοίνωσή του:«Από την Κυβέρνηση περιμέναμε – και περιμένουμε – στήριξη, μέτρα και αποφάσεις για την ανάπτυξη της ευλογημένης περιοχής μας..Έχουμε αεροδρόμιο, έχουμε θάλασσα, έχουμε καρπερή γη, είμαστε δίπλα στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας.Αντί αυτών μας επιλέγει για να «φιλοξενήσουμε» – άγνωστο για πόσο – μερικές χιλιάδες ανθρώπων από διάφορες χώρες σε έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο και σε μια περιοχή που κατοικείται, καλλιεργείται και υποδέχεται εκατοντάδες επισκεπτών στην παραλία της τα καλοκαίρια.
Που είναι η διαβούλευση, κύριοι; Που είναι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες;Είστε ανοργάνωτοι, απροετοίμαστοι και αφερέγγυοι απέναντι σε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ελλάδας. Και πετάτε το μπαλάκι στις τοπικές κοινωνίες.
Θα μας βρείτε απέναντι..!»
Αγρίνιο ή Αμφιλοχία η δεύτερη δομή...Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη δομή φιλοξενίας αναζητείται χώρος σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτός να είναι στο πρώην αεροδρόμιο του Αγρινίου ή στην Αμφιλοχία.Ο νομός Αχαΐας επί του παρόντος βρίσκεται εκτός σχεδιασμού λόγω της «ιδιαιτερότητας» που υπάρχει, καθώς το λιμάνι αποτελεί πύλη εξόδου προς τη δύση.''