Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Ραγδαίες εξελίξεις: Δυναμική Παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται στο Πλευρό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης αλλά καταδικάζει, σαφώς, το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ...
συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.
Ο Πρόεδρος Μισέλ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη. Υπογράμμισε στον κ. Σαράτζ, ότι στην κρίση της Λιβύης, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, και ότι μόνο με μια πολιτική διαδικασία μπορεί να επανέρθει στη χώρα η ειρήνη και η σταθερότητα. Στο επίκεντρο της λύσης θα πρέπει να βρίσκονται οι Λίβυοι, οι οποίοι, είναι αυτοί που θα καθορίσουν το δικό τους μέλλον.
Απο την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τις προσπάθειές της για μια ειρηνική και πολιτική λύση στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στηρίζοντας, πλήρως, τη Διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες προτού γίνουν τα επόμενα βήματα.
Ο Πρόεδρος Μισέλ έθιξε το πρόσφατο Μνημόνιο Συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα και εξέφρασε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι το Μνημόνιο αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών. Επίσης, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις στη Λιβύη, ιδίως την επίθεση κατά της στρατιωτικής σχολής στην Τρίπολη και την επίθεση στο αεροδρόμιο της Σύρτης. Επανέλαβε επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριζε, ανέκαθεν και σταθερά, την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στην πολιτική διαδικασία.
Ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος είναι Ευρωπαιολόγος – Δημοσιογραφικός αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive