Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

TIPS για το μέρισμα των 700 ευρώ

Ασφαλιστικό, δανειστών, ταμεία, ρυθμίσεις, πλαστά χαρτονομίσματα
Σε 253.000 νοικοκυριά θα καταβληθεί τελικά το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες με ανάπηρα ενήλικα ή ανήλικα μέλη...
οι οποίες λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ.
Ωστόσο, αρκετές οικογένειες που ανήκουν στις άλλες τρεις κατηγορίες δικαιούχων -τους πολυτέκνους, τους μακροχρόνια ανέργους με εξαρτώμενα τέκνα και τους βραχυχρόνια ανέργους-, όπου ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, κινδυνεύουν να χάσουν το μέρισμα. Κι αυτό διότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει ότι για να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι από τις τρεις αυτές κατηγορίες δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το πραγματικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας, εφόσον είναι μεγαλύτερο του πραγματικού.
Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος όλων των μελών της οικογένειας, όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν φέτος για το έτος 2018.
Σύμφωνα δε με την ισχύουσα νομοθεσία, ως «φορολογητέο εισόδημα» θεωρείται το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του πραγματικού δηλωθέντος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού, όπως αυτό προσδιορίζεται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Ως εκ τούτου, σε όσες περιπτώσεις το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημα μιας οικογένειας πολυτέκνων ή ανέργων είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος, αλλά το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το όριο αυτό, η οικογένεια δεν θα δικαιούται το μέρισμα!
Τα ψιλά γράμματα
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος του 2019 σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει, αναλυτικά, τα εξής:
1. Δικαιούχοι είσπραξης του «κοινωνικού μερίσματος» των 700 ευρώ θα είναι οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:
* Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
* Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
* Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σε αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
* Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ).
2. Πρόσθετες προϋποθέσεις για την καταβολή του «μερίσματος» θα είναι οι εξής:
* Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να έχει διαμείνει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη. Το γεγονός αυτό θα επαληθεύεται με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν κατά την τελευταία επταετία.
* Και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
* Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.
3. Για την καταβολή του μερίσματος θα λαμβάνονται υπόψη, σε όσες περιπτώσεις προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια, τα στοιχεία των εισοδημάτων των νοικοκυριών όπως αυτά αποτυπώνονται στις αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στο έτος 2018 και έχουν υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2019.
4. Δικαιούχος του μερίσματος θεωρείται το ενήλικο άτομο που έχει υποβάλει αίτηση για λογαριασμό νοικοκυριού (οικογένειας) που έχει κριθεί ότι πληροί τα κριτήρια είσπραξης της συγκεκριμένης εισοδηματικής ενίσχυσης. Το ενήλικο αυτό άτομο είναι σε περίπτωση έγγαμης συμβίωσης ένας εκ των δύο συζύγων ή σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης ένα εκ των δύο μερών.
5. Οσον αφορά τους αναπήρους, δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της ΗΔΙΚΑ στις 30/11/2019.
6. Ως βραχυχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για χρονικό διάστημα κάτω ή ίσο των 12 μηνών, κατά την 30ή/11/2019.
7. Ως μακροχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, κατά την 30ή/11/2019.
8. Ως «φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα» λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος όλων των μελών της οικογένειας με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019.
9. Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων θα λειτουργήσει από τις 17 έως τις 26 Δεκεμβρίου, στον παραπάνω διαδικτυακό τόπο.
10. Σε κάθε νοικοκυριό θα καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31 Δεκεμβρίου ποσό «μερίσματος» ύψους 700 ευρώ. Το ποσό των 700 ευρώ θα δοθεί μία φορά σε κάθε νοικοκυριό. Ωφελούμενοι που ανήκουν σε περισσότερες της μιας κατηγορίες δικαιούχων δεν δικαιούνται πολλαπλό επίδομα. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους θα ανέλθει σε 175.000.000 ευρώ.
11. Κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της αίτησης, ο αιτών δικαιούχος θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράψει τον αριθμό λογαριασμού IBAN. O αιτών πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που θα έχει δηλώσει, δεν θα κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν θα πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του.
12. Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης.
13. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών θα ενημερώνεται αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της.
14. Η αίτηση δύναται να ακυρωθεί από τον αιτούντα εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων -ανεξάρτητα του αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχι- και να υποβληθεί νέα.
Σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος διευκρίνισε επιπλέον ότι:
«Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέτυχε, παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τη διεύρυνση της διανομής της έκτακτης ενίσχυσης σε όλα τα νοικοκυριά που έχουν τουλάχιστον ένα μέλος ΑμεΑ, χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Ανθρωποι με προβλήματα αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, που διαβιούν είτε μόνοι τους είτε ως εξαρτώμενα μέλη, είναι πλέον δικαιούχοι του επιδόματος. Αυτό κατέστη εφικτό μετά από ακριβή διασταύρωση των κριτηρίων ένταξης όλων των ομάδων δικαιούχων και υπολογισμό του κόστους διανομής του επιδόματος σε επίπεδο νοικοκυριού. Με αυτό τον τρόπο, περίπου 253.000 νοικοκυριά θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά».

1 σχόλιο:

  1. επιδοτομε συνεχως εισαγομενη φτωχεια,ολων των ειδων αλλοδαποι παιρνουν ολων των ειδων τα επιδοματα:

    Επίδομα ενοικίου: Ανατροπές από το νέο έτος – Όλες οι αλλαγές

    https://taxalia.blogspot.com/2019/12/blog-post_867.html

    ''Παράλληλα, οι πολίτες τρίτων χωρών, για να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος, θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία δέκα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας το νόμιμο και το μόνιμο της διαμονής τους.
    Κριτήρια διαμονής
    α) Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, όπως τούτο αποδεικνύεται από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό. Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται η για έκαστο φορολογικό έτος και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της και όχι η τυχόν μετά τη λήξη του έτους, εντός του οποίου έχει ταχθεί η ανωτέρω προθεσμία, υποβολή δήλωσης για το εισόδημα παρελθόντος φορολογικού έτους. Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει επίσης να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.
    β) Ειδικά οι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν την ιδιότητα:
    i) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει δελτίο ομογενούς,
    ii) πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
    iii) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο,
    iv) πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,
    v) υπηκόου τρίτης χώρας ή απάτριδος, στον οποίο έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή το καθεστώς επικουρικής προστασίας, κατά την έννοια των περιπτώσεων στ΄ και η΄ του άρθρου 2 του ν. 4636/2019 (Α΄ 169),
    vi) ανιθαγενούς, του οποίου το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις του ν. 139/1975 (Α΄ 176),
    vii) πολίτη τρίτης χώρας, στον οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του προεδρικού διατάγματος 114/2010 (Α΄ 195) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 19Α του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), όπως ισχύουν, πρέπει, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος, να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία δέκα (10) έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας το νόμιμο και το μόνιμο της διαμονής τους.''

    εμ βεβαια θε εμεναν απ'εξω,πληρωνει το κοροιδο ο ελληνας
    ποιοι νομιζετε θα εχουν προτεραιοτητα λογω (και) των (ψευτικων) χαμηλων εισοδηματων που δηλωνουν,αυτα που γραφαμε παντου θα δινεται προτεραιοτητα σε αλλοδαπους σε ολους τους κλαδους και επιπεδα, σε ολες τις παροχες και υπηρεσιες,σε εκπαιδευση,στην αγορα εργασιας,νοσοκομεια κλπ...
    και οποιος ελληνας υπηκοος θα παρει εστω και κατι θα προκειται κατα 99% για ελληνοποιημενο αλλοδαπο ή αλλοδαπο με τεκνο που εχει αποκτησει την ελληνικη ιθαγενεια,ελληνα τσιγγανο,ελληνα μειονοτικο κλπ... και οχι φυσικα για γηγενη καθως να ειστε σιγουροι σε μεγιστο βαθμο μονο αυτοι θα πληρουν τις προυποθεσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive