Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Η Τουρκία ήρθε για να μείνει στην Λιβύη. Γράφει ο Βενιζέλος Κώστας

Η Τουρκία ήρθε για να μείνει στην Λιβύη, Κώστας Βενιζέλος
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη τής κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ...
  Τούτο αναμένεται να γίνει στις 7 Ιανουαρίου και αναμένεται να εγκριθεί από την τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Ήδη ο Ερντογάν έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόσκληση του καθεστώτος της Τρίπολης για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Πριν από αυτή την τοποθέτηση, ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Τυνησία.  Στην Τυνησία ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Καΐς Σαγιέντ και στην ατζέντα τους ήταν, όπως αναφέρθηκε, η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Σημειώνεται συναφώς ότι το θέμα της Λιβύης συζήτησε, τις ίδιες ημέρες, αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων στη Μόσχα.  Ο Ερντογάν συζητά τρόπους να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Λιβύη. Αυτό έκανε ο ίδιος στην Τυνησία, αυτό έπραξε και η αντιπροσωπεία που έστειλε στη Μόσχα. Πώς μπορεί, όμως, να συζητά αυτά και ταυτόχρονα να στέλνει στρατεύματα στη χώρα αυτή με στόχο να στηρίξει τη μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές;  Λιβύη, όπως Κύπρος Είναι προφανές πως στο πεδίο των διπλωματικών ενεργειών το καθεστώς του νεοσουλτάνου Ερντογάν κινείται στην λογική των "πυροσβεστικών" παρεμβάσεων. Με αυτό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο θέλοντας να βάλει τη σφραγίδα της. Πίσω από αυτά, βέβαια, είναι η διαμόρφωση συνθηκών για να στείλει ο Ερντογάν στρατεύματα στη Λιβύη.  Για να έχει παρουσία, αρχικά προσωρινή και στη συνέχεια μόνιμη στη χώρα αυτή. Προφανώς και επαναλαμβάνει το μοντέλο της Κύπρου, που με διάφορες παράνομες/ παράλογες επικλήσεις εισέβαλε στο νησί, κατέλαβε εδάφη, έφερε πληθυσμό/ εποίκους και λειτουργεί από το 1974 μια παράνομη οντότητα, την οποία αποκαλεί «κράτος».  Εισέβαλε και στην Συρία για να δημιουργήσει δήθεν ζώνη ασφαλείας. Έφυγε από τη Συρία; Όχι, εκεί παραμένει. Το ίδιο θα επιχειρήσει να πράξει και στη Λιβύη. Η Τουρκία θέλει να είναι μέρος της κρίσης, να τη συντηρήσει για να έχει κέρδος. Να διασφαλίσει μόνιμη παρουσία και επιρροή.  Ο "απομονωμένος" Ερντογάν Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως όλα αυτά ο Ερντογάν τα κάνει ως απάντηση στις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας και την επικείμενη υπογραφή, στην Αθήνα, της συμφωνίας για τον EastMed. Αυτό, μάλλον, δεν ισχύει.  Οι σχεδιασμοί Ερντογάν δεν επηρεάζονται δραστικά από κινήσεις, που γίνονται για να απαντήσουν στις δικές του ενέργειες. Κοντολογίς, η υπογραφή για τον EastMed, στις 2 Ιανουαρίου από τους Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Νετανιάχου, έχει την πολιτική της σημασίας, δεν αποτελεί μια κίνηση, ωστόσο, άμεσης απόδοσης.  Είναι λάθος να επιμένουν κάποιοι πως ο Ερντογάν είναι απομονωμένος και απελπισμένος. Αυτό που ενδεχομένως να γίνει είναι να μην αποδώσουν οι κινήσεις Ερντογάν για λόγους που δεν αφορούν μόνο τις δικές μας ενέργειες. Όπως για παράδειγμα η αντίδραση που θα υπάρξει από Ρωσία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία όταν θα σταλούν τουρκικά στρατεύματα.

4 σχόλια:

  1. ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
    Η ΝΔ ανακοινώνει τα ονόματα των συμμετεχόντων στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις εκλογές της 9ηςΑπριλίου(δεν ανακοινώνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος για την συμμετοχή Σπ. Βούγια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ λέει: «Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας δεν είναι εκείνα που θα κρίνουν ή θα φέρουν το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα διαμορφώνεται στο μαχόμενο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι εκεί που τα ψηφοδέλτια έχουν τους αιρετούς και όχι εκείνους που τοποθετούνται»(λέει ότι το θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός).
    Η Ελλάδα υποβάλλει στην Ε.Ε. αίτηση για την πλήρη ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας σε εκδήλωση στο Ζάππειο με την ευκαιρία του γεγονότος, λέει και τα εξής: «Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Οι κόποι, οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο». «Η ένταξη στην ΟΝΕ θωρακίζει και προάγει τα εθνικά συμφέροντα, με τη νέα διεθνή θέση της χώρας. Μέσα στην ΟΝΕ έχουμε μια ασπίδα προστασίας από τους κραδασμούς της παγκοσμιοποίησης. Σε μια Ευρώπη που μετασχηματίζεται γρήγορα, η Ελλάδα βρίσκεται με την ΟΝΕ, στο σκληρό πυρήνα της πρώτης ταχύτητας της Ένωσης. Και πρέπει να παραμείνουμε εκεί».
    Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον Αλβανό πρωθυπουργό Ι. Μέτα επισκέπτεται το Αργυρόκαστρο.
    Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, αναφερόμενος στη συμμετοχή Σπ. Βούγια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ λέει: «Δεν αφορά τον ΣΥΝ η περίπτωση του οποιουδήποτε κ. Βούγια. Αφορά το πολιτικό ήθος, την πολιτική συνέχεια, την πολιτική ευθύνη. Οι πολιτικές συμπεριφορές των ανθρώπων διαπλάθουν περιεχόμενο ζωής στις αξίες ή το εκμηδενίζουν και το εκχυδαΐζουν και, επιτρέψτε μου να πω, το εμπορευματοποιούν με διάφορους παραγοντισμούς». Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Συνασπισμού, Λ. Βάσσης λέει: «Εις δόξαν τον αγοραίων πολιτικών ηθών ο κ. Βούγιας υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ο κ. Βούγιας δεν ήταν απλώς δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΝ. Ήταν επικεφαλής του συνδυασμού που κατέβασε ο ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, που σημαίνει ότι υπήρχε άγραφο συμβόλαιο πολιτικής ηθικής για τέσσερα χρόνια. Ξαφνικά βρέθηκε σε άλλο κόμμα, το οποίο όλοι θυμούνται πως αντιμετώπιζε ως υποψήφιος του κόμματος στο οποίο ανήκω, Η πράξη αυτή βαρύνει πρωτίστως τον κ. Βούγια, ο οποίος είναι και ακαδημαϊκός δάσκαλος. Είναι καθηγητής. Και αναρωτιέμαι τι θα πει στους φοιτητές του, αν θέλει να τους διδάξει και πολιτικό ήθος. Γιατί, αν θυμάμαι καλά, πολύ πολιτικό ήθος πούλαγε, όταν ήταν δικός μας υποψήφιος».
    Το ΔΗΚΚΙ ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων του σε 39 εκλογικές περιφέρειες(εκλογές 9ηςΑπριλίου).
    Με προσωρινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η πώληση του βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη «Μν» σε επτά νομούς της Βόρειας Ελλάδας.
    Πτώση κατά 0,05% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώνεται στις 4.856,63 μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000 διεθνή
    Σε δηλώσεις που κάνει στην άγκυρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον λέει μεταξύ άλλων: «η Τουρκία δεν έχει αποκλειστεί από το σχεδιασμό της κοινής αμυντικής πολιτικής (της Ε.Ε.) γιατί η αντίληψη της κοινής άμυνας και ασφάλειας αναπτύσσεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ για το ΝΑΤΟ. Μια ευρωπαϊκή δομή πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις δυνατότητες όλων των συμμάχων».
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Κωνσταντινούπολη ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης επίτροπος της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν, αναφερόμενος στην πορεία της Τουρκία(υποψήφιας χώρας)προς την Ε.Ε. λέει: «Ο δρόμος της αλλαγής είναι απόφαση της υποψήφιας χώρας. Πρέπει να πετύχουμε πρόοδο σταθερή και στέρεη σε όλα τα μέτωπα»(διευκρινίζει ότι η Τουρκία προς το παρόν δεν είναι έτοιμοι ούτε καν για διαπραγματεύσεις).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χ. Μουμπάρακ, μετά το τέλος των κοινών συνομιλιών που είχε Σαρμ –ελ- Σέικ της Αιγύπτου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ε. Μπάρακ και τον παλαιστίνιο ηγέτη Γ. Αραφάτ λέει τα εξής: «Είμαι αισιόδοξος για την περίοδο που έρχεται. Ορισμένα πράγματα θα ανακοινωθούν προσεχώς. Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών δίνουν πολλές ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών».
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Τουρκία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον διαψεύδει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρτιαν» που αναφέρει ότι, στη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, κατάσκοπος ενημέρωνε το Βελιγράδι για τους στόχους που επρόκειτο να πληγούν(το δημοσίευμα διαψεύδει και ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζ. Σι).
    Ο Αυστριακός ακροδεξιός πολιτικός ηγέτης Γ. Χάιντερ σε ομιλία του αναφερόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας Ζ. Σιράκ, λέει «Είναι ένας Ναπολέων της τσέπης». Σε άλλος σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στον πρόεδρο της Αυστρίας Τ. Κλέστιλ, λέει ότι όταν όρκιζε την νέα κυβέρνηση(συμμετέχουν και ακροδεξιοί), έδειχνε σαν «οι κότες να του έχουν φάει το ψωμί».
    Ο πρώην καγκελάριος Χ. Κολ σε συνέντευξη του αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα ονόματα αυτούς τους οποίους πήρε παράνομες δωρεές. Λέει ακόμη: «Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να είναι το σπίτι μου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στη βουλή, στη διάρκεια της «προ ημερησίας διατάξεως» συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις του προεκλογικού αγώνα, απευθύνει στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη την εξής ερώτηση: «Υιοθετείται ή όχι τη λάσπη που εκπέμπεται σε βάρος της ΝΔ για δήθεν αρνητική επιρροή στο χρηματιστήριο; Αυτό οφείλετε να το καταδικάσετε τώρα. Ούτε θέλουμε και ούτε μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα. Αλλά είναι βρώμικος τρόπος μαύρης προπαγάνδας». Ο πρωθυπουργός απαντάει: «Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε ο κ. Καραμανλής προφανώς έχει σκοπό να αναμοχλεύσει την όλη υπόθεση. Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, την ανέπτυξα στο Ζάππειο. Το χρηματιστήριο είναι ένας χρήσιμος θεσμός για τις επενδύσεις και την αγορά. Τα κόμματα και η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχουν παρεμβάσεις. Όταν υπάρχουν περίεργες αυξομειώσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υποχρέωση να ελέγχει και να δίνει τα πορίσματα της στη δημοσιότητα. Κατά τ’ άλλα, ο κανόνας είναι ότι σε οικονομία που αναπτύσσεται μακροπρόθεσμα και το χρηματιστήριο λειτουργεί ανοδικά. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα γιατί οδηγεί σε δική μας παρέμβαση στην αγορά που δεν πρέπει να υπάρχει»(ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής συμφωνούν να κάνουν διάλογο από την τηλεόραση).
    Με αφορμή την κακή πορεία του χρηματιστηρίου ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος , ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και πρώην πρόεδρος του κόμματος Μ. Έβερτ με δηλώσεις τους επιρρίπτουν τις ευθύνες για το γεγονός στην κυβέρνησης (το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε το χρηματιστήριο ως συνώνυμο με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη – κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο θα φθάσει τις 7.500 μονάδες).
    Σε δηλώσεις που κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Σπ. Βούγιας για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, λέει μεταξύ άλλων: «Με την πράξη μου αυτή ουσιαστικά επιχειρώ μια μικρή αυτοχειρία ενός κομματιού εαυτού μου. Του αγαπητού, του φιλικού, του ουδέτερου, του ανώδυνου και τελικά, ανούσιου στην πραγματικότητα. Δεν διαχειρίζομαι το 15% που πήρα στις δημοτικές εκλογές. Δεν ανήκει σε μένα, ούτε σε κάποιο κόμμα ή σε κάποια παράταξη. Ανήκει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης». Σε άλλο σημείο δηλώνει: «Δεν είπα ότι είμαι γιασεμί, που μέρα-νύχτα είναι λευκό, αλλά επιθυμώ να διατηρήσω αυτή την ιδιότητα, το λευκό, άσπιλο πρόσωπο, να μείνω ο εαυτός μου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000 διεθνή
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» λέει τα εξής: «Η εντύπωση μου είναι ότι η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να ασκεί βέτο, μετά τον πρόσφατό διάλογο ανάμεσα στις χώρες μας»(αναφέρεται σε θέματα της Ε.Ε. – λέει ότι μετά της εκλογές 9Απρίλη θα μπορέσουν να αρχίσουν οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τα θέματα του Αιγαίου).
    Σε δηλώσεις που κάνει στη Λευκωσία ο Αμερικάνος απεσταλμένος Α. Μόουεζ ανέφερε κάποιες ιδέες(για το Κυπριακό), τις οποίες έθεσε υπόψη του προέδρου Γλ. Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς(δεν λέει κάτι άλλο).
    Σε δηλώσεις που κάνει στις Βρυξέλλες η Αμερικανίδα Υπ. Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπάιτ εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, λέει μεταξύ άλλων: «Η άνοιξη δεν είναι πάντα καλή για τα Βαλκάνια»( Αμερικανίδα Υπουργός επισκέφτηκε πρόσφατα τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας Ουίλ. Κοέν καθ’ οδόν προς το Χόνγκ Κόνγκ αναφερόμενος στις απειλές για πόλεμο που εκτόξευσε η Κίνα εναντίον της Ταϊβάν λέει: «Όλα δείχνουν πως ο κίνδυνος να δούμε την αντιπαράθεση να μετατρέπεται σε στρατιωτική αναμέτρηση δεν είναι αξιόπιστος».
    Γίνεται γνωστό ότι το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας του Ντιγιαμπακίρ καταδικάζει σε ενός έτους φυλάκιση τον ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Ν. Ερμπακάν για όσα ανέφερε (1994) σε ομιλία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive