Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια β προχώρησαν Αλβανοί… «οικονομικοί μετανάστες» στη Θεσπρωτία όπου κατέβασαν την ελληνική σημαία και επιχειρώντας να βάλουν στη θέση της την αλβανική. Οι Αλβανοί έχουν αναρτήσει στο Facebook φωτογραφίες...
όπου προσπαθούν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από ένα ιστορικό μνημείο και να τοποθετήσουν την αλβανική.
Μάλιστα αναφέρουν ότι είναι «ακτιβιστές» της «Συμμαχίας Κούκεζι» βγάζουν την ελληνική σημαία και τοποθετούν την εθνική σημαία στη ‘τσαμουριά’, κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής… (για να δείξουν ότι δεν φοβούνται…).
Πρόκειται περι ευθείας πρόκλησης και όλοι αναρωτιούνται τι κάνουν οι Αρχές αφήνοντας Αλβανούς εξτρεμιστές να συμπεριφέρονται σε ένα ξένο κράτος σαν το σπίτι τους.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εναντίον της Ελλάδας που επιχειρούν να δημιουργήσουν με κάθε τρόπο οι ανιστόρητοι Τσάμηδες, οι οποίοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και κάνουν λόγο για υποτιθέμενες περιουσίες σε χωριά που βρίσκονται στο νομό Θεσπρωτίας.
Να σημειωθεί εδώ και για λόγους ερμηνείας της αλβανικής πρόκλησης ότι η ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου έχει κάθε δικαίωμα ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στα μειονοτικά χωριά καθώς πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα που απορρέει από την σχετική συνθήκη παραχώρησης της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία.
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΔΙΕΘΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντ’ Αλέμα υποβάλλει παραίτηση, Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα του δοθεί η δυνατότητα να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση (προέκυψαν διαφορές μεταξύ πρωθυπουργού και του ηγέτη των Σοσιαλιστών Μποσέλι).
Σε δηλώσεις που κάνει ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Ρ. Κοέν αναφέρει: «Η αποχώρηση από το Λίβανο θα γίνει οπωσδήποτε όπως έχει προβλεφθεί (7 Ιουλίου), αλλά, μετά την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου με τη Δαμασκό, είναι πιθανό να φανταστεί κανείς στο πλαίσιο αυτό μια συμφωνία με τη Συρία. Είναι σαφές ότι η αποχώρηση, η ασφάλεια των οικισμών στη Γαλλία και η ειρήνη με το Λίβανο συνδέονται με μια συμφωνία με την Συρία».
Ύστερα από 442 χρόνια πορτογαλικής κατοχής το Μακάο υπό Κινεζική διοίκηση, πρώτος διοικητής ο τραπεζίτης Ε. Χο (εκλέχθηκε στις 15/05/1999).
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στην Αθήνα συνάντηση-συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Κασουλίδη. Σε δηλώσεις του ο Γ. Κασουλίδης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Λευκωσία θα καταστήσει σαφές και το δηλώνει δημόσια ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οτιδήποτε, είτε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είτε σαν αποτέλεσμα των συνομιλιών, που θα ξεφεύγει από τις παραμέτρους αυτών των ψηφισμάτων».
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΔΙΕΘΝΗ
Ο Τούρκος ακροδεξιός βουλευτής Κ. Εσέρ (είναι πρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας), λέει για τη θανατική πονή του ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν: «Να απαγχονιστεί πρώτα ο Οτσαλάν και στη συνέχεια καταργούμε την θανατική ποινή».
Γράφεται ότι άνδρες της ειρηνευτικής δυνάμεις του ΟΗΕ συνέλαβαν τον σερβοβόσνιο στρατηγό Στ. Γκάλιτς, κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου στον εμφύλιο Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Μ. Ντ’ Αλέμα παίρνει από τον πρόεδρο της Ιταλίας Κ.Α. Τσιάμπι την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αναφέρει: «Θα έχω επαφές, αμέσως, με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς επειδή, φυσικά, επιθυμώ να σχηματίσω, το συντομότερο δυνατό κεντροαριστερή κυβέρνηση». Ο Μ. Ντ’ Αλέμα είναι ο πρώτος κομμουνιστής πολιτικός που έγινε (10/1998) πρωθυπουργός.
Σε δηλώσεις που κάνει ο Σύρος Υπ. Εξ Φ. Σάραα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Χ. Άσαντ, σε επιστολή του στον Αμερικανό πρόεδρο διευκρίνισε ότι με βάση τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Συρίας και του Λιβάνου δεν επιτρέπεται σε καμία από τις δύο χώρες να προχωρήσει σε συμφωνία με το Ισραήλ χωρίς την άλλη χώρα.
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΔιαγραφήΟ πρώην πρόεδρος της ΝΔ μ. Έβερτ με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του Γ. Σουφλιά, δηλώνει: «Με στενοχώρησε η δήλωση. Έπρεπε να γυρίσει πίσω ο κ. Σουφλιάς, δεν θα ήταν καθόλου υποτιμητικό αυτό. Δεν πιστεύω ότι θα πήγαινε ποτέ με το ΠΑΣΟΚ, Είναι άνθρωπος που έχει σταθερότητα στις θέσεις του, δεν τις μεταβάλλει. Μόνο πολιτικάντηδες κινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο».
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΔΙΕΘΝΗ
Με καταμετρημένο (σχεδόν) το 90% των ψήφων των ρωσικών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, το Κομμουνιστικό κόμμα συγκεντρώνει 24,22%, η Ενότητα (κυβερνητικοί)23,37%, η Πατρίδα όλη η Ρωσία (Γκ. Πριμακόφ-Γ. Λουσκοφ) 12,64% και η Ένωση Δεξιών Δυνάμεων 8,72%(άλλα κόμματα παίρνουν μικρότερο αριθμό ψήφων).
ΤΡΙΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε δηλώσεις που κάνει Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ως προς το Αιγαίο υπάρχει μόνο πρόβλημα υφαλοκρηπίδας κι αυτό θα πρέπει να επιλυθεί στη Χάγη. Ωστόσο στο Αιγαίο υπάρχουν περισσότερο του ενός προβλήματα. Τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν νωρίτερα από το 2004 μέσω διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δίχως να παραστεί ανάγκη προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στη βουλή επί της συζητήσεως του προϋπολογισμού ανακοινώνει ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τον Κ. Στεφανόπουλο για ΠτΔ και ότι ζητάει πρόωρες εκλογές το Μάρτιο(ύστερα από πρόκληση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη διευκρινίζει ότι δεν συνδέει τα δύο ζητήματα).
Σε δηλώσεις που κάνει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης για το πρόσωπο που επέλεξε Ο νύν πρόεδρος Κ. Καραμανλής και για τις πρόωρες εκλογές αναφέρει: «Οι πολιτικοί χειρισμοί του θέματος των εκλογών και του ΠτΔ δεν με βρίσκουν σύμφωνο και δεν γνωρίζω ότι ωφέλησαν το κόμμα. Πάντως, η τελική απόφαση που ελήφθη από το κόμμα, μας δεσμεύει όλους».
Στο τέλος της ψηφοφορίας το προϋπολογισμού ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής αναφέρει: «Σήμερα απεδείχθη ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσαν είναι εικονικός, προϋπολογισμός του αέρα. Κυρίως όμως απεδείχθη ότι σήμερα η κυβέρνηση είναι στο αέρα. Γιατί η σύγχυση, η αμηχανία και ο εκνευρισμός του Κ. Σημίτη δεν τους επέτρεψαν να αποδεχθούν τη μόνη δημοκρατική λύση από το πολιτικό πρόβλημα της χώρας :εκλογές. Στις 26 Μαρτίου ή νωρίτερα όπως έλεγε. Υπαναχώρησε, Οι μάσκες έπεσαν. Εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος. Για την προώθηση της συναίνεσης στα μείζονα και σημαντικά ζητήματα του τόπου. Για το νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η χώρα».
ΤΡΙΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΔΙΕΘΝΗ
Ενώ αναμένεται η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στα περίχωρα του Γκρόζνι οι ρώσικες δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν του Τσετσένους αυτονομιστές. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπ. Εξ Βλ. Ραχμάνιν αναφέρει: «δεν υπάρχει ανάγκη για πολιτική μεσολάβηση του ΟΑΣΕ».
Σε ανακοίνωση του ΡΚΚ που μεταδίδεται από το φιλοκουρδικό «DEM» αναφέρονται: «Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε την δέσμευσή μας να τερματίσουμε τις μάχες και να απομακρύνουμε και τους τελευταίους μαχητές μας από την ζώνη των μαχών. Μέχρι τώρα δεν καταφέραμε να απομακρυνθούμε ολοκληρωτικά, λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών επιχειρήσεων και εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Όταν όμως οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο μικρός αριθμός των στρατευμάτων μας, που βρίσκεται ακόμη στις περιοχές αυτές, θα απομακρυνθεί».
Γιουγκοσλάβοι βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προτείνουν να τιμηθεί ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλ. Μιλόσεβιτς με το Νόμπελ Ειρήνης.
ΤΡΙΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΔιαγραφήΟλοκληρώνεται στη βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του έτους 2000. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολουθεί 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ) ψηφίζουν υπέρ 133 βουλευτές ψηφίζουν κατά (ο προϋπολογισμός υπερψηφίζεται - ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Κοντογιαννόπουλος ψηφίζει «παρών».
ΤΡΙΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999 διεθνή
ΔιαγραφήΜε καταμετρημένο περισσότερο από το 90% των ψήφων των ρωσικών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής: Κομμουνιστικό Κόμμα (Γκ. Ζιουγκάνοφ) 24,55%, Ενότητα-Αρκούδα(Σαϊγκού)23. 88%, η Πατρίδα όλη η Ρωσία (Γκ. Πριμακόφ-Γ. Λουσκοφ) 11.98%, η Ένωση Δεξιών Δυνάμεων 8.63%, οι εθνικιστές του Ζιρινόφσκι 6, 18%και το φιλελεύθερο Γιάμπλοκο (Γιαβλίνσκι) 5, 94%.
Ο σύμβουλος του Αμερικανού πρόεδρου για θέματα ασφαλείας αναφερόμενος στις ρωσικές βουλευτικές εκλογές, της χαρακτηρίζει «βήμα προς τα εμπρός». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζ. Λόκχαρντ κάνει λόγο για «θετική εξέλιξη».
Σε ανακοίνωση του ΡΚΚ που μεταδίδεται από το φιλολουρδικό πρακτορείο «DEM»αναφέρονται τα εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τη δέσμευσή μας να τερματίσουμε τις μάχες και να απομακρύνουμε και τους τελευταίους μαχητές μας από τις ζώνες των μαχών. Μέχρι τώρα δεν καταφέραμε να απομακρυνθούμε ολοκληρωτικά, λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών επιχειρήσεων και εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Όταν όμως οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο μικρός αριθμός στρατευμάτων μας, που βρίσκεται ακόμη στις περιοχές αυτές, θα απομακρυνθεί»…
Σε δηλώσεις που κάνει ο Πτριάρχης της Μόσχας Αλέξιος, αναφερόμενος στο Τσετσενικό, λέει: «όταν μιλούν για νεκρούς άμαχους στην τσετσενία, θα πρέπει να σκαφτόμαστε τους Ρώσους που σκοτώθηκαν στη Μόσχα, το Βολγκοντόνσκ και άλλες ρωσικές πόλεις, αλλά και τους ομήρους, μεταξύ των οποίων και ορθόδοξοι ιερείς».
Γιουγκοσλάβοι βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου πολέμου προτείνουν να τιμηθεί ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλ. Μιλόσεβιτς με το Νόμπελ ειρήνης.
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει συνάντηση-συνομιλία με τον Αλβανό ομόλογό του Ι. Μέτα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός δηλώνει στο τέλος της συνάντησης: «Η αλβανική κυβέρνηση όχι απλώς είναι πρόθυμη και έτοιμη να προχωρήσει στην ικανοποίησης των δικαιωμάτων όχι μόνο της ελληνικής μειονότητας, αλλά και των υπολοίπων μειονοτήτων στην Αλβανία». Και όχι μόνο αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά είναι και πρόθυμη να συζητήσει με όλες τις οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της «Ομόνοιας», για τα ζητήματα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέπτεται τον ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλο και του ανακοινώνει την απόφαση του κόμματός του να τον ψηφίσει για ΠτΔ: «Επισκέφτηκα τον ΠτΔ για να τον ενημερώσω και επίσημα για την απόφαση μας. Ο πρόεδρος έχει επάξια κατακτήσει το σεβασμό και την αναγνώριση όσων μας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη , είναι θαρραλέα και είναι σωστή. Ανταποκρίνεται στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και στην καθολική τους απαίτηση για συνεννόηση και συναίνεση στα κορυφαία θέματα. Ανταποκρινόμενοι στις αρχές της παράταξης μας, αποσυνδέσαμε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ από την αξίωσή μας για εκλογές».
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ιταλία, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μ. Ντ’ Αλέμα σχηματίζει νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση(εκτιμάται ότι η σχηματισθείσα κυβέρνηση είναι μια «ευάλωτη κυβέρνηση»).
Στη Γερμανία ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατικών Β. Σόιμπλε καλεί τον πρώην καγκελάριο Χ. Κολ να κατονομάσει αυτούς που έκαναν δωρεές στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα χωρίς αυτές να εμφανίζονται στα επίσημα έγγραφα του κόμματος (οι καταθέσεις γίνονται σε μυστικούς λογαριασμούς – το γεγονός το έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Χ. Κολ δημόσια).
ΤΡΙΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΔιαγραφήΜετά το πέρας της ψηφοφορίας, επί του προϋπολογισμού . ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής δηλώνει: «Σήμερα απεδείχθη ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσαν είναι εικονικός. Είναι προϋπολογισμός του αέρα. Κυρίως όμως απεδείχθη ότι σήμερα η κυβέρνησης είναι στον αέρα. Γιατί η σύγχυση, η αμηχανία και ο εκνευρισμός του Κ. Σημίτη δεν τους επέτρεψαν νε αποδεχθούν τη μόνη δημοκρατική διέξοδο από το πολιτικό πρόβλημα της χώρας: τις εκλογές. Στις 26 Μαρτίου ή και νωρίτερα, όπως αρχικά έλεγε. Υπαναχώρησε. Οι μάσκες έπεσαν. Εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για την προώθηση της συναίνεσης στα μείζονα και σημαντικά ζητήματα του τόπου. Για το νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η χώρα».
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
ΔιαγραφήΟ πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής ΠτΔ, λέει: «Και εξηγώ πάρα πολύ απλά, κατανοητά και νομίζω λογικά: έχουμε έναν ΠτΔ που κάνει καλά τη δουλειά του. Έχουμε ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας τον οποίο θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Και, αν θέλετε ακόμα, όχι συνταγματικά, γιατί συνταγματικά παρέχεται το δικαίωμα, αλλά ως συμβολισμός, θεσμικός συμβολισμός είναι σωστό να γίνει αυτό. Άμα έχεις έναν καλό Πρόεδρο, δεν τον καταψηφίζεις. Το αίτημα για εκλογές παραμένει. Και το θέσαμε επιτακτικά χθές».
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΔΙΕΘΝΗ
Σε δηλώσεις που κάνει η εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Οδέλια Καπμόν Λαζάρ αναφέρει ότι «ο ισραηλινός στρατός θα αναδιπλωθεί (Δυτική Όχθη) εντός των προσεχών ημερών» αυτό συμφώνησαν οι Ε. Μπάρακ και Γ. Αραφάτ σε μυστική συνάντηση που είχαν στις 21/12 στη Ραμάλα).