Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ. Πολεμικό διάγγελμα Χ. Χαφτάρ: Έδωσε την τελική εντολή για κατάληψη της Τρίπολης – Δείτε βίντεο. Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου


Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Λιβύη με την ανακοίνωση μέσω διαγγέλματος στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, της έναρξης της επίθεσης των στρατευμάτων του LNA στην Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού Σαράζ...

Ο Χαλίφα Χαφτάρ έδωσε το «πράσινο φως» για την τελική μάχη για την Τρίπολη, υποστηριζόμενος από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, έναντι της κυβέρνησης της Τρίπολης και των εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών της που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
«Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης είναι ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής στη Μάχη της Τρίπολης», προεξόφλησε ο Χαλίφα Χαφτάρ στο πολεμικό διάγγελμα, προτρέποντας τους αντιπάλους του να παραδώσουν τα όπλα, για να αποφευχθεί μία αιματοχυσία.
Στόχος της επιχείρησης είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης που ελέγχεται για την ώρα από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNΑ) του Φαγέζ αλ-Σαράζ, το «πιόνι» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες και έδωσε στην Άγκυρα πρόσβαση στον εναέριο χώρο της Λιβύης, καθώς και σε στρατηγικές δομές όπως τα λιμάνια της Μισράτα και της Τρίπολης και το αεροδρόμιο Μίτιγκα.

Οι εντολές προς τις μονάδες του, ώστε να προχωρήσουν προς τη Λιβύη, προέκυψαν την ημέρα, που ξεκίνησαν εκ νέου οι πτήσεις στο μοναδικό λειτουργικό αεροδρόμιο της Λιβύης, που είχε μείνει κλειστό για τρεις μήνες λόγω των πυραυλικών επιθέσεων.



3 σχόλια:

  1. Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που πήρε από Αμερικάνους αξιωματούχους (μεταξύ αυτών και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μ. Ολμπαίτ) στις «εκ του σύνεγγυς» συνομιλίες της Ν. Υόρκης (3/12) θα συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού.
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκάς, αναφερόμενος στις επικείμενες (3/12) συνομιλίες για το Κυπριακό, λέει ότι αν η κυπριακή κυβέρνηση θέσει θέμα τουρκικής εισβολής και κατοχής και υποστηρίξει ότι είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κύπρου, τότε ο ίδιος «δεν θα έχει χρόνο να ακούσει αυτές τις σαχλαμάρες».
    Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ρ. Πρόντι έχει στο Φανάρι συνάντηση-συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τον Πατριάρχη επισκέπτεται επίσης και ο πρωθυπουργός της «ΠΓΔΜ» Λ. Γκεοργιέφσκι.
    Άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ (συμμετέχουν 54 χώρες). Το θέμα που κυριαρχεί στη Σύνοδο είναι το Τσετσενικό. Ο Ρώσος πρόεδρος Μπ. Γέλτσιν μιλώντας στη Σύνοδο λέει τα ακόλουθα: «Στη συζήτηση μας για το μέλλον της Ευρώπης έχει μπει μια νέα ιδέα στο όνομα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων κρατών. Εμείς πιστεύουμε ότι μια τέτοια αρχή δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Εφαρμογή αυτής της ιδέας ήταν η επίθεση του ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας». «Δεν έχετε το δικαίωμα να κριτικάρετε να βάλουμε τέλος στην εξάπλωση του καρκινώματος που λέγεται τρομοκρατία (Ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπ. Κλίντον απαντώντας στο Ρώσο ομόλογό του λέει: «Με όλο το σεβασμό διαφωνώ με τον φίλο μου πρόεδρο Γέλτσιν» - Ο Γέλτσιν φεύγει από την αίθουσα – αναβάλλεται η υπογραφεί της «Χάρτας της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας» και άλλων κειμένων – Ο Χάρτης δίνει δικαίωμα παρεμβάσεις στα εσωτερικά χωρών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
    Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 1998
    Φθάνει στην Αθήνα (18:45) ο Αμερικάνος Πρόεδρος Μπ. Κλίντον συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και την κόρη του Τσέλσι 9τον Αμερικάνο πρόεδρο, από ελληνικής πλευράς, υποδέχεται στο αεροδρόμιο ο Υπ.Εξ ΓΑΠ και ο Υφυπουργός Γρ. Νιώτης – Ο Μπ. Κλίντον μετά το τέλος της σύντομης ομιλίας του μεταβαίνει στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ»).
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου που παραθέτει στο προεδρικό μέγαρο λέει μεταξύ άλλων: «Δεν αγαπούμε τον πόλεμο ούτε τον προβάλλομεν ως μέσον επιλύσεως των διαφορών, αποδεχόμαστε και στηρίζομεν τις αποφάσεις του ΟΗΕ». «Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες και διατηρούμε φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, μη έχοντας άλλα προβλήματα πέραν αυτών που προκαλούνται σε βάρος μας από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας». Εν συνεχεία αναφέρεται στο Αιγαίο και λέει: «Το μόνο υπαρκτό πρόβλημα είναι ο καθορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του δικαίου της Θαλάσσης, το οποίον έχει αποδεχθεί και η μεγάλη σας χώρα». Αναφερόμενος στο κυπριακό: «Εάν το κυπριακό πρόβλημα πρόκειται να επιλυθεί, πρέπει να επιλυθεί συμφώνως με τις αρχές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με την αποδοχή της στρατιωτικής βίας και των τετελεσμένων. Δεν είναι νοητών το μελετώμενον δικοινοτικόν πολίτευμα να παραγνωρίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων». Λέει τέλος ότι «Η Ελλάς δεν ζητάει από κανέναν να μεσολαβήσει υπέρ αυτής, επικαλείται απλώς το δίκαιον και τη νομιμότητα».
    Σε δεξίωση που παραθέτει ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον αρνούνται να προσέλθουν η Α. Παπαρήγα (ΚΚΕ), ο Δ. Τσοβόλας (ΔΗΚΚΙ) και ο Ν. Κωνσταντόπουλος (ΣΥΝ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον, μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου που παραθέτει προς τιμήν του ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος, λέει: «Δεν βρίσκομαι μόνο εδώ για να τιμήσω το παρελθόν, αλλά για να εστιάσω το ενδιαφέρον μου στην ηγετική παρουσία σας (στην περιοχή) και στη συνεργασία μας μαζί σας». Σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «πυρήνας ισχύος στην νοτιανατολική Ευρώπη», ως «τη χώρα που λειτουργεί ως πρότυπο» για τις νέες δημοκρατίες των Βαλκανίων, μια πύλη στις αγορές, ως κινητήρια δύναμη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης αυτών που χτυπήθηκαν από τον πόλεμο» (κάνει αναφορά στο Κυπριακό και στο Αιγαίο).
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε συνέντευξη του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, λέει: «έχουμε πει ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας είναι αποδεκτή υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις».
    Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 1999
    Ολοκληρώνεται στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ. Οι σύνεδροι (εκπρόσωποι 54 χωρών) υπογράφουν τη Χάρτα για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη Συνθήκη για τον περιορισμό των Συμβατικών όπλων στην Ευρώπη. Στ κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο ηγέτες και στην παράγραφο που αναφέρεται στη Τσετσενία τονίζεται ότι η Σύνοδος «επαναβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα της Ρώσικης Ομοσπονδίας και καταδικάζει την τρομοκρατία. Εμμένει στην αναγκαιότητα σεβασμού των αρχών του ΟΑΣΕ στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τους διεθνείς οργανισμούς. Εμμένει επίσης στην ανεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην κρίση, στην οποία μπορεί να συμβάλει βοήθεια του ΟΑΣΕ».
    Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν έχει στην Κωνσταντινούπολη διαδοχικές συναντήσεις-συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκάς (οι συναντήσεις δεν αποτελούν «προοίμιο» των επικείμενων εκ του «σύνεγγυς» συνομιλιών.
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον λέει: «Σε τρείς διαφορετικές ομιλίες που έκανα στην Τουρκία αναφέρθηκα στην ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας και οι αντιδράσεις ήταν θετικές».
    Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε, έχουν στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση-συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό τους Ι. Τζέμ (συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.).
    Ο ΠτΔ της «ΠΓΔΜ» Κ. Γκριγκόροφ αποχωρεί από τη θέση του μετά τη λήξη της θητείας του. Μιλώντας για τελευταία φορά στη βουλή της χώρας του αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος λέει: «Είναι πολύ να περιμένουμε ότι και η σημερινή μοντέρνα κυβέρνηση της Ελλάδας θα αποδεχτεί την πραγματικότητα, δηλαδή τα συνταγματικό μας όνομα, ανεξάρτητα αν αυτό δεν απειλεί με τίποτα την Ελλάδα» (τη προεδρία της χώρας αναλαμβάνει ο πρόεδρος της βουλής Σ. Κλιμόφσκι, μια και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών).
    Σάββατο 20 Νοεμβρίου 1999
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον έχει στο προεδρικό μέγαρο συνάντηση-συνομιλία με τον πρόεδρο Κ. Στεφανόπουλο (ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στο προεδρικό μέγαρο γύρω στις 10:40΄ – η συνάντηση κράτησε γύρο στα 45’ –δεν έγιναν δηλώσεις). Ο αμερικανός πρόεδρος γύρω στις 13:45’, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε με τον Κ. Σημίτη, επισκέπτεται και πάλι το προεδρικό μέγαρο και αποχαιρετά τον Έλληνα πρόεδρο.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χαρακτηρίσει την συνάντηση πολύ χρήσιμη και ουσιαστική. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν οι διμερής σχέσεις, τα ελληνοτουρικά, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το Κυπριακό, ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπ. Κλίντον λέει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη για συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό επεσήμανε την ανάγκη διεξαγωγής ουσιαστικών συνομιλιών με σκοπό την εξεύρεση μια συνολικής και αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.
    Ο Αμερικάνος Πρόεδρος έχει μια σύντομη συνάντηση-συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στο «Ιντερκοντινένταλ» λέει: «Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Βασική μα επιδίωξη είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Εξαλείψαμε το χάσμα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο απομονωτισμός η εσωστρέφεια, η απραξία, δεν μας ταιριάζουν». Σε άλλο σημείο της ομιλίας για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό: «Για την φιλία και την συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, αναγκαίος είναι ο σεβασμός και η αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Η χρήση βίας, η απειλεί πολέμου, η διαρκής αμφισβήτηση, ανήκει σε μια λογική πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το έχουν επισημάνει και οι ΗΠΑ. Όποιος θέλει να βρίσκεται στο σύγχρονο κόσμο, πρέπει να χρησιμοποιεί άλλα μέσα, ειρηνικά, όπως είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η φιλία των λαών το επιβάλλει. Το Κυπριακό θα είναι μόνιμη πηγή εντάσεων, όσο δεν υπάρχει λύση βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ».
    Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο «Ιντερκοντινένταλ» ενώπιον 1500 εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου και αναφερόμενος στην οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, λέει ότι αν υπάρχουν τα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια για την οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα «θα δικαιούντο το ένα» , Σε άλλο σημείο για ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα και η Τουρκία με του καταστροφικούς σεισμούς έχουν έρθει πιο κοντά. Ήδη υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Παπανδρέου και Τζέμ. Η Ελλάδα έχει κάνει θαρραλέα βήματα, ίσως ποιο δύσκολα από αυτά που μπορούσε να κάνει και που πρέπει να προχωρήσει και η Τουρκία. Είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και της Ευρώπης η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Εφόσον η Τουρκία δέχεται τα δικαιώματα των ανθρώπων της και την ειρήνη, μπορεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., αν δεν λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα». Σε άλλο σημείο αναφορικά με την στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ στη Χούντα των συνταγματαρχών (1967) λέει: «Οι ΗΠΑ για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους, δεν προστάτευσαν την δημοκρατία πρέπει να το παραδεχτούμε. Γι αυτό εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε αυτούς που διαδήλωναν στην Αθήνα με πάθος εναντίον της Αμερικανικής πολιτικής. Χαίρομαι που έχουν το δικαίωμα να το κάνουν». Για το Κυπριακό εκφράζει την ελπίδα να καρποφορήσουν οι εκ του «σύνεγγυς» συνομιλίες και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το καθεστώς που υπάρχει σήμερα στη Κύπρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον θα ταξιδέψει με προορισμό την Ιταλία, επόμενος σταθμός της περιοδείας του.
    Σάββατο 20 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ σε συνέντευξή του στη τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», απαντώντας σε μια ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η Τουρκία θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων για ένταξη στην Ε.Ε. λέει: «Εάν θα πρέπει να κάνω μια πρόβλεψη η απάντηση είναι θετική» (Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρίας στα θέματα του Αιγίου και της Κύπρου αποτελεί το κλειδί για μια ευνοϊκή, για την Τουρκία, απόφαση).
    Κυριακή 21 Νοεμβρίου 1999
    Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης: «Η Ελλάδα νοιώθε πολύ υπερήφανη για τον πρόεδρο (Κ. Στεφανόπουλο) και ο λαός νιώθει αξιοπρεπής και υπερήφανος για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά και αγανακτισμένος για όσους με απερισκεψία και μικροπολιτική σκοπιμότητα οδήγησαν στα γεγονότα της Παρασκευής».
    Ο εκρπόσωπος τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος: «Ο τρόπος που χειρίστηκε την επίσκεψη Κλίντον αποδείχτηκε ένα πολύ μεγάλο φιάσκο».
    Σε διακήρυξη της Κ.Ε. του ΚΚΕ αναφέρετε: «Η οικοδόμηση ενός αντιϊμπεριαλιστικού-αντιμονοπωλιακού Μετώπου είναι το πρώτιστο καθήκον του ΚΚΕ».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ χαρακτηρίζει «υποκριτικά λόγια τις αναφορές που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό».
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρει: «Ήλθε, έκανε της δημόσιες σχέσεις του απήλθε» (δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις του για τα εθνικά μας θέματα).
    Παραπέμπονται στη δικαιοσύνη 30 άτομα με την κατηγορία της συμμετοχής στα επεισόδια της Παρασκευής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive