Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο. Το μήνυμα του πρωθυπουργού στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας

Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα αναφέρθηκε στην διπλωματική στήριξη για το «παντελώς άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης», όπως το χαρακτήρισε...

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών».
Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες οι Έλληνες και οι Ελληνίδες από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη ότι έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο. Όχι γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πλήρης στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα

Η δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα σε σχέση με το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, όπου επισημαίνεται ότι αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας.

6 σχόλια:

  1. Κυριακή 21 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Συνέρχονται στην Φλωρεντία (Ιταλία) οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μ. ντ Αλέμα, της Βρετανίας Τ. Μπλερ, της Πορτογαλίας Α. Γκουτιέρες, της Γαλλίας Λ. Ζοσπέν, ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ και οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας Φ. Καρντόζο (συζητούν θέματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας).
    Ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπ. Κλίντον προερχόμενος από την Ιταλία πάει στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη 36 ωρών -ήταν η πρώτη για Αμερικάνο πρόεδρο στην Βουλγαρία.
    Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 1999
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει στο μέγαρο Μαξίμου συνάντηση-συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη (συζητούν το Κυπριακό –εκ του «σύνεγγυς» συνομιλίες –διαβεβαιώσεις για συνομιλίες επί της ουσίας – Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι). Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν: «Οι δύο κυβερνήσεις αντικρίζουν τις εξελίξεις, με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, με σύμπνοια και σε πλήρη συνεννόηση, στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής προσέγγισης και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο χωρών».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στην Αθήνα συνάντηση-συνομιλία με τον Γάλλο αρμόδιο για θέματα Ε.Ε. Π. Μοσκοβισί (οι δύο άνδρες συζητούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και θέματα που αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας).
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πλάνετ» αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, λέει: «Και θα έρθουμε εμείς τώρα αφελείς και ανιστόρητοι, για να πούμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά τρόπο αντικειμενικό θα απονείμει δικαιοσύνη; Μα αυτό νομίζω στη σημερινή εποχή είναι εκτός πραγματικότητας».
    Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν έχει στην Άγκυρα συνάντηση-συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ. Δηλώσεις Κ. Ανάν για της εκ του «σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό: «Δεν πρέπει να αναμένουμε μη ρεαλιστικά πράγματα από την συνάντηση στην Ν. Υόρκη». Σε άλλο σημείο: «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για το Κυπριακό, το οποίο έχει μεταβιβαστεί στις δύο πλευρές».
    Κλείνουν (σήμερα και αύριο) όλες οι χριστιανικές εκκλησίες στους Αγίους Τόπους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει την ανοικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους δίπλα στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ.
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον έχει διαδοχικές συναντήσεις-συνομιλίες με τον πρόεδρο Π. Στογιάνοφ και τον πρωθυπουργό Ι. Κοστόφ. Σε δηλώσεις του λέει: «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη Βουλγαρία μακροπρόθεσμα, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά. Και νομίζω ότι θα το κάνουμε για πολλά χρόνια. Είναι πολλή σημαντικό για τις ΗΠΑ να ενισχύσουμε τις ελπίδες της Βουλγαρίας για μια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ένταξη στη Δύση» (γράφεται ότι η Βουλγαρία και ο Π. Στογιάνοφ σε δηλώσεις του ανέφερε πώς βλέπει θετικά τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία).
    Τρίτη 23 Νοεμβρίου 1999
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε., λέει: «Εν όψει του Ελσίνκι (Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε.)βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκληρή διαπραγμάτευση που δεν έχει τελειώσει. Άρα η θέση μας για το αν θα πούμε ναι ή όχι στην τουρκική υποψηφιότητα δεν είναι δεδομένη, είναι ανοιχτή και βεβαίως θα καθοριστεί από το τελικό κείμενο, τις τελικές θέσεις και δεσμεύσεις της Ε.Ε. πάνω σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη φύση, την υφή της τουρκικής υποψηφιότητας, αλλά και την κατοχύρωση των σημαντικών ελληνικών συμφερόντων».
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέπτεται τον ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλο, τον ενημερώνει για τις εξελίξεις στα εσωτερικά και διεθνή θέματα της χώρας (οι δύο άνδρες εκτιμούν ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον ήταν «θετική» -απομένει να φανούν και πρακτικά αποτελέσματα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 1999 διεθνη
      Στην Άγκυρα από έκρηξη βόμβας χάνει τη ζωή του ο γνωστός Τούρκος καθηγητής, δημοσιογράφος και πρώην Υπ Πολιτισμού Α. Κισλαλί – Ο Κισλαλί είχε αντιπαρατεθεί πολλές φορές με το χώρο του πολιτικού ισλάμ και με το χώρο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν –ΡΚΚ). Με αφορμή τη δολοφονία του Α. Κισλαλί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ δηλώνει: «Αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν χάος με επιθέσεις εναντίον σημαντικών διανοουμένων της χώρας, δεν θα καταφέρουν να πετύχουν ποτέ το στόχο τους».
      Εκδικάζεται η έφεση που άσκησε ο ηγέτης του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν εναντίον της απόφασης του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της άγκυρας (στον Οτσαλάν έχει επιβληθεί η ποινή του θανάτου – η απόφαση επί της έφεσης του Οσταλάν θα ανακοινωθεί στις 25 Νοεμβρίου).

      Διαγραφή
    2. Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 1999 διεθνη
      Σε δηλώσεις που κάνει ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν αναφέρει ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει «η αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Τσετσενία. Σε δηλώσεις που κάνει ο Υπ.Εξ Γ. Φίσερ αναφέρει ότι οι ρώσικες στρατιωτικές επχιρήσεις στην Τσετσενία απειλούν «να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή του Καυκασού και τη Ρωσία».

      Διαγραφή
  2. Τρίτη 23 Νοεμβρίου 1999
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει συνάντηση-συνομιλία με τον Δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος (οι δύο άνδρες συζητούν μεταξύ των άλλων θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004). Σε δηλώσεις που κάνει ο Δ. Αβραμόπουλος κατά την έξοδο του από το προεδρικό μέγαρο, αναφερόμενος στην επίσκεψη Μπ. Κλίντον αναφέρει: «Παρά τα όσα συνόδευσαν, η τελική έκβαση μπορεί να χαρακτηριστεί θετική. Τα όσα κατεγράφησαν ως υποθήκη μέσα από την ομιλία του προέδρου Κλίντον συνιστούν ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό για τους μελλοντικούς χειρισμούς της ελληνικής διπλωματίας».
    Τρίτη 23 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Στρέντερ, απαντώντας στην ερώτηση αν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι η Τουρκία αναγνωριστεί ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ε.Ε.: «Το ελπίζω και γι αυτό το σκοπό αυτό θα προσπαθήσουμε και εμείς. Όμως υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη περίπτωση της Τουρκίας. Πάρα πολλές δυσκολίες, που θα μπορούσαν όμως να ξεπεραστούν».
    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλέρ σε ομιλία αναφέρει: « Έχουμε πλέον απεξαρτηθεί από το αποικιοκρατικό παρελθόν μας και το μετααποικιακό σύνδρομο. Σήμερα έχουμε ένα νέο ρόλο να διαδραματίσουμε αντλώντας από την ιστορία μας για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας, όχι τόσο ως υπερδύναμη αλλά ως καθοδηγητική δύναμη, μια δύναμη στο επίκεντρο των ισχυρών συμμαχιών και διεθνούς πολιτικής, που διαμορφώνουν τον μελλοντικό κόσμο».
    Συνέρχονται στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Άμυνας και εξωτερικών των χωρών-μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας).
    Ο αμερικάνος πρόεδρος Μπ. Κλίντον φθάνει στο Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίζει το φυλετικό μίσος «το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα στον κόσμο». Συνεχίζει: «Κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να συγχωρέσετε αυτό που έγινε εναντίον σας. Αλλά πρέπει να προσπαθήσετε. Μας ζητωκραυγάστε όταν ήρθαμε, επειδή σταθήκαμε δίπλα σας όταν σας καταπίεζαν. Κερδίσαμε τον πόλεμο. Όμως ακούστε: μόνο εσείς μπορείτε να κερδίσετε την ειρήνη. Ο καιρός του πολέμου έχει περάσει».
    Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (του Σλ. Μιλόσεβιτς) σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον στο Κοσσυφοπέδιο «ντροπή και προσβολή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαββατο 23Οκτωμβρίου 1999 Διεθνη
      Ο Υπ. Εξ της Ινδίας Α. Πάνια απορρίπτοντας την πρόταση του Πακιστάν για διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Ινδία, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Asia Age» δηλώνει: «Γιατί να συνομιλούμε; Πρέπει να δούμε με ποιον έχουμε να κάνουμε ως συνομιλητή, πως περιβλήθηκε εξουσίας. Δεν είναι πραξικόπημα κάποιου που έχει την εξουσία, την πολιτική ή την στρατιωτική. Είναι πραξικόπημα ενός αποτεθέντος. Που είναι ο νόμος;

      Διαγραφή
    2. Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
      Μετα την απόφαση του Ιράκ να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων και φαρμάκων»(το Ιράκ εξάγει πετρέλαιο και αγοράζει μόνο τρόφιμα και φάρμακα), εκτινάσσονται στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου (στη Ν. Υόρκη το βαρέλι πουλιέται 27 δολάρια και στο Λονδίνο 25,9).
      Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον έχει στη Σόφια διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Στογίανοφ και τον πρωθυπουργό Ι. Κοστοφ. Σε δηλώσεις που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος λέει: «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη Βουλγαρία μακροπρόθεσμα, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά. Και νομίζω ότι τα το κάνουμε για πολλά χρόνια». Λέει ακόμα ότι «είναι πολύ σημαντικό για της ΗΠΑ να ενισχύσουν τις ελπίδες της Βουλγαρίας για μια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ»(γράφεται ότι ο Βούλγαρος πρόεδρος Π. Στογιάνοφ σε δηλώσεις του ανέφερε πως βλέπει θετικά τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία).

      Διαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive