Σε συνέχεια παλαιότερου δημοσιεύματός μας, που αφορά την συζήτηση που έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση του Στόλου, οφείλουμε να επανέλθουμε καθώς νεότερες πληροφορίες έχουν γίνει διαθέσιμες... Καθώς οι ανάγκες του ΠΝ για την ανανέωση του Στόλου επιφανείας εμφανίζονται πιεστικές όσο τίποτα περισσότερο πλέον, η ηγεσία του Υπουργείου έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της για την άμεση κάλυψη των αναγκών του ΠΝ.
Είναι ουσιαστικά κοινό μυστικό πως οι συζητήσεις που γίνονται με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, είτε σε επίπεδο Υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών, είτε σε επίπεδο Αρχηγών Επιτελείων, είτε σε χαμηλότερο επίπεδο, έχουν την ενίσχυση του ΠΝ σαν πρώτο θέμα στην ατζέντα. Είναι επίσης γνωστό πως το ΠΝ δεν έχει κρύψει την προτίμησή του, θαυμασμό του, όπως θέλει ο καθένας το λέει, για τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke. Άλλωστε οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλο πλοίο που να “κάνει” στο ΠΝ, παρά μόνο την πολυάριθμη κλάση των προηγμένων αντιτορπιλικών.
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ αρνούνταν την παραχώρηση, κάτι απολύτως λογικό, μιας και τα Arleigh Burke είναι ένα κορυφαίας ισχύος οπλικό σύστημα, με εκπληκτικές δυνατότητες, που απλά το… χρειάζονται! Οι εξελίξεις όμως τα τελευταία χρόνια, ή μάλλον, τους τελευταίους μήνες, έχουν αλλάξει την άποψη των Αμερικανών. Τι ήταν αυτό που τους έκανε να αλλάξουν άποψη;
Καταρχάς η διευρυμένη αμυντική συμφωνία που συνάψαμε πρόσφατα με τις ΗΠΑ, και επιτρέπει πλέον στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Αμερικανών να προτείνουν παραχωρήσεις μείζονος σημασίας προς τη χώρα μας, όπως για παράδειγμα τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke.
Επίσης, οι Αμερικανοί πριν λίγο καιρό ενημέρωσαν πως έχουν διαθέσιμα για παραχώρηση δυο αντιτορπιλικά, σε συνέχεια πολύ πρόσφατου αιτήματος της Ελλάδας για παραχώρηση 4 αντιτορπιλικών της κλάσης. Υπενθυμίζουμε πως οι ανάγκες της χώρας ήταν ανέκαθεν 4 μεγάλα πλοία αεράμυνας, τα οποία κάποτε παραλίγο να καλυφθούν από τα Kidd.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν προσφέρει 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, προφανώς Flight I/ΙΙ, χωρίς όμως να έχουμε ακριβείς πληροφορίες για τα πλοία που θα έχουν διαθέσιμα οι Αμερικανοί. Τα πλοία προσφέρονται όχι άνευ τιμήματος, σίγουρα όμως συμβολικού για το επίπεδο των πλοίων. Καθώς η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως χρήματα απλά … δεν υπάρχουν, οι Αμερικανοί έχουν προτείνει ταυτόχρονα την χρήση FMS, για την αξία των πλοίων αλλά και των όπλων τους.
Θεωρούμε δεδομένο πως δεν θα αποδεσμευτούν οι πύραυλοι Tomahawk, αλλά αναμφίβολα τα πλοία θα έρθουν με φορτίο SM-2. Τώρα, καθώς θα ακουστούν πολλά για το τίμημα, το οποίο θα είναι χαμηλό, και θα καλύπτει, το πιθανότερο, μέρος απλά της αξίας των όπλων. Ουσιαστικά θα είναι μια επανάληψη της συμφωνίας για τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, που πήραμε πραγματικά τα “πάντα” μόνο με 44 εκ. ευρώ.
Η πρόταση των ΗΠΑ δεν έχει κάποια σύνδεση με άλλη εμπορική πρόταση, όπως για παράδειγμα της αγορά φρεγατών LCS από την Ελλάδα, καθώς μια τέτοιου είδους συμφωνία θα καθυστερούσε σημαντικά την παραχώρηση των πλοίων, ενώ εμπλέκονται και ιδιωτικές εταιρείες, κάνοντας την όλη κατάσταση απλά μη υλοποιήσιμη. Σαν πιθανή ημερομηνία άφιξης των πλοίων (του πρώτου ή και των δυο, εξαρτάται), που βρίσκονται κανονικά σε υπηρεσία, έχει πέσει στο τραπέζι ο Μάιος του 2020, πράγμα που σημαίνει πως η συμφωνία για τα πλοία είναι κοντά (αν οι μέχρι τώρα συζητήσεις τελεσφορήσουν).
Πιθανή παραχώρηση των Arleigh Burke δεν ακυρώνει την αγορά των γαλλικών Belh@rra, αλλά οι συζητήσεις με τους Γάλλους συνεχίζονται κανονικά, και είναι σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν συνδέσει τα ΑΒ με τις Belh@rra, απλά προσφέρουν τα ΑΒ στα πλαίσια της Συμμαχίας, αλλά και της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα.
Άλλωστε, αφού όλα δείχνουν πως οι Belh@rra θα προχωρήσουν, με την παραχώρηση των Arleigh Burke οι ΗΠΑ ξαναμπαίνουν στο ΠΝ από την μπροστά πόρτα, δυναμικά, και μάλιστα καλύπτουν πολλές απαιτήσεις. Επιγραμματικά λοιπόν…
Ενισχύουν τον καλύτερο σύμμαχο στην Μεσόγειο
Ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Ελλάδας μετά την Αμυντική Συμφωνία
Δείχνουν στην Τουρκία πως η αγορά των S-400 ήταν λάθος με έναν ξεκάθαρο τρόπο
Τα πλοία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα στα πλαίσια της Συμμαχίας, καθώς μέχρι σήμερα το ΠΝ είχε ελάχιστα μέσα να προσφέρει, ενώ τα πλοία του δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό για ανάπτυξη σε “θερμές” περιοχές (πχ Περσικός).
Καταλαβαίνουμε πως πολύ θα απογοητευθούν έστω και την πιθανότητα να προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία, είτε επικαλούμενοι υψηλό κόστος κτήσης (που όπως είπαμε δεν ισχύει), είτε υψηλό κόστος συντήρησης. Σε ότι αφορά το τελευταίο, θα πρέπει να πούμε πως οι ΗΠΑ έχουν δεκάδες αντιτορπιλικά του τύπου σε υπηρεσία, ενώ θα μείνουν σε αμερικανική υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 2060. Συνεπώς, και ανταλλακτικά θα υπάρχουν, αλλά και συνεργασία σε θέματα συντήρησης μεταξύ USN και ΠΝ.
Υπενθυμίζουμε πως η Σούδα, που προφανώς θα είναι και η βάση των -ελπίζουμε σύντομα- ελληνικών Arleigh Burke, φιλοξενεί αμερικανικά Arleigh Burke τόσο συχνά όσο και η Ρότα της Ισπανίας. Συνεπώς, Ελλάδα και ΗΠΑ θα μπορούν να μοιράζονται κοινές υποδομές συντήρησης, καθώς και αποθήκες ανταλλακτικών.
Τα αμερικανικά Arleigh Burke γνωρίζουν το “δρόμο” για τη Σούδα!
SOUDA BAY, Crete (Nov. 7, 2008) The guided-missile destroyer USS Barry (DDG-52) approaches Souda Bay for a routine port visit. Barry departed her homeport of Norfolk, Va., in August for a regularly scheduled six-month deployment and is currently assigned to the U.S. 6th Fleet conducting operations in the Eastern Mediterranean Sea. (U.S. Navy photo by Paul Farley/Released)
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για τα Arleigh Burke θα φέρει την Ελλάδα και το ΠΝ ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο, με έναν τελείως δυναμικό τρόπο. Το ΠΝ θα έχει δυνατότητες που η Τουρκία θα αποκτήσει, αν αποκτήσει, σε περίπου 10 έτη, όταν επιτέλους θα ρίξει στη θάλασσα τις TF-2000. Θα επανέλθουμε στο θέμα άμεσα, καθώς οποιαδήποτε δημοσιεύσημη πληροφορία έχουμε την μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες μας, καθώς όπως γνωρίζετε, με απόρρητα στοιχεία η ΠΤΗΣΗ δεν παίζει.
Το μόνο που ελπίζουμε είναι η όλη παραχώρηση να γίνει άμεσα, και σύντομα να δούμε τα πλοία να λαμβάνουν το μόνο που χρειάζονται για να δείξουν όμορφα. Την Ελληνική Σημαία.
ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.