Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, την 30η Οκτωβρίου του 1944....
της Χριστίνας Μισιρλή
Το πρόγραμμα για τον εορτασμό της επετείου της 30ης Οκτωβρίου 1944, που καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα της 14ης Απριλίου 2016 ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής είπε: “Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις γι΄αυτή τη μέρα. Στη γιορτή αυτή τιμής για την απελευθέρωσης της πόλης από τον ναζιστικό ζυγό θα γίνουν και φέτος κάποιες εκδηλώσεις”.
Το πρόγραμμα:
Στις 30 Οκτωβρίου στις 12:30 στο μνημείο της αναθηματικής πλάκας που βρίσκεται πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου θα αποδοθεί φόρος τιμής και θα πραγματοποιηθούν κάποιες ομιλίες. Στη συνέχεια, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης “Εθνική Αντίσταση 1941-1944: Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα” με φωτογραφικό υλικό από τον παράνομο Τύπο της κατοχικής περιόδου, ενώ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια της κατοχής.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 30 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από τις 11:00 – 14:00 και από τις 17:00 – 20:00.
Ο πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Άρης Στυλιανού ανέφερε: “Είναι σημαντικό για να μαθαίνουμε την ιστορία μας και να θυμόμαστε τις σημαντικές αυτές στιγμές. Είμαστε ευτυχείς ως ΚΘΒΕ και δεχτήκαμε ευχαρίστως να φιλοξενήσουμε μία έκθεση με το υλικό της εποχής και κυρίως τον παράνομο Τύπο. Θα δούνε την έκθεση οι θεατές που θα έρχονται για τις παραστάσεις μας αλλά και κάποια σχολεία και όποιος άλλος πολίτης ενδιαφέρεται. Θα είναι μία σημαντική εμπειρία”.
Από τη μεριά του ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Σπύρος Κουζινόπουλος δήλωσε: “Η 30η Οκτωβρίου είναι μία λαμπρή μέρα για την πόλη μας. Στα 3,5 χρόνια της ναζιστικής πανούκλας που σκέπαζε αυτήν την πόλη υπήρξαν χιλιάδες νεκροί από πείνα και βασανιστήρια. Πρέπει να βάλουμε τέλος στους νοσταλγούς του χιτλερισμού που προκάλεσαν όλα αυτά τα δεινά στην πόλη”.
Ο Τριανταφυλλόπουλος Μηταφίδης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής είπε: “Ο εορτασμός της απελευθέρωσης της πόλης από τη ναζιστική κατοχή κατατέθηκε μετά από πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η πόλη μας ήταν η δεύτερη μαρτυρική πόλη μετά τη Βαρσοβία. Τα θύματα ήταν χιλιάδες, όμως αυτή η πόλη έμεινε ανυπότακτη και αδούλωτη.
“Η μέρα είναι ταυτόχρονα και μέρα διεκδίκησης, απόδοσης δικαιοσύνης, αποζημίωσης και της χώρας και των θυμάτων. Η χώρα έχασε το 19,5% του πληθυσμού της την περίοδο της τριπλής κατοχής” πρόσθεσε.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ..ΚΑΙ ΤΑ SS ΤΗΣ ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ
ΑπάντησηΔιαγραφή