Αποκαλύψεις έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατήγγειλε ότι «ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες...
με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κανένας να μην επιστρέφεται».
Ακόμη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι στην ουσία ακολουθούσε τη λογική «στοιβάζουμε ανθρώπους και τίποτα παραπέρα, και αυτό το στοίβαγμα ανθρώπων οδήγησε στη μείωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που είχαν ανάγκη», καθώς και ότι δεν έφτιαξε επαρκείς υποδομές για να προλάβει την αύξηση των ροών.
Χρυσοχοΐδης: Εως 3 χρόνια η αναμονή για το άσυλο
Οι προθεσμίες αναμονής σήμερα, κυρίως για όσους δεν πάρουν άσυλο σε πρώτο βαθμό. είναι 2,5-3 χρόνια, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Παράλληλα, σημείωσε ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 156.529 αιτήσεις ασύλου, από τις οποίες εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές περίπου 40.000 και έθεσε το ερώτημα πού βρίσκονται σήμερα οι υπόλοιποι 115.000.
Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα των 18 μηνών κράτησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι μεταφέρονται κατά γράμμα οι ευρωπαϊκές οδηγίες, χωρίς καμία προσθήκη ή αφαίρεση.
Στο κτίριο Κεράνη η Υπηρεσία Ασύλου
Κατά την παρέμβασή του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Ασύλου θα μεταφερθεί στο κτίριο του Κεράνη, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στόχος της μεταφοράς είναι να υπάρχει χώρος για τις υπηρεσίες και ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τόνισε και ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η Υπηρεσία Ασύλου. Ήδη ολοκληρώθηκαν 200 προσλήψεις χειριστών και διοικητικών υπαλλήλων, για άλλους 220 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης την 1η Δεκεμβρίου, ενώ επιπλέον 50 θα προσληφθούν ως τις 15-20 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά.
ΙΔΟΥ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ,ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΟΖΑΛ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσοχοΐδης: Αυτά είναι τα πέντε στάδια για το προσφυγικό
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
Σε πέντε διακριτά στάδια (ενημέρωση, υπαγωγή και καταγραφή, ιατρικός έλεγχος, καθεστώς διεθνούς προστασίας, παραπομπή -μετακίνηση) αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στη Βουλή, για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με το μεταναστευτικό.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε αναγκαιότητα την ύπαρξη ενός εύχρηστου νομοθετήματος «το οποίο στοχεύει να εισαγάγει στην ελληνική έννομη τάξη ένα σαφές νομικό πλαίσιο και να διορθώσει σφάλματα» και έκανε λόγο επίσης για ασάφεια που υπήρχε προηγουμένως σε νομοθετικό επίπεδο.
Όπως συμπλήρωσε στόχος είναι και ο προσδιορισμός της έννοιας «ευάλωτος» ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από ομάδες που απολαμβάνουν κοινωνικής πρόνοιας που καταλήγει να σε γίνεται σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων
Το μεγάλο ζητούμενο για τους πρόσφυγες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι «η ένταξη και ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία, να αδειάσουμε στρατόπεδα, να ενταχθούν στην ύπαιθρο, να πάνε τα παιδιά σχολείο και να γίνουν πολίτες της χώρας», ενώ δεσμεύθηκε για τη διασφάλιση της οικογενειακής ενότητας και προστασία ανηλίκων.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ακόμα ότι θα υπάρχουν κυρώσεις για τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας των κέντρων και δομών φιλοξενίας, με βίαιες συμπεριφορές.
Οι προσφυγές, όπως επισήμανε, θα γίνονται πλέον υποχρεωτικά με αυτοπρόσωπη παράσταση του προσφεύγοντος, ενώ παροχή δικαστικής προστασίας θα δίνεται μόνο μέσω δυνατότητας αίτησης ακύρωσης και προσφυγής μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες.
star.gr
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ; ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΑΓΝΟΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ; Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΦΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ.