Οι νέες τεχνολογίες ασκούν μια ιδιαίτερη έλξη στους περισσότερους ανθρώπους. Είτε αυτές αφορούν τα δίκτυα 5G και την διαρκώς εξελισσόμενη εικονική πραγματικότητα ,κάποια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, είτε απλά ένα καινούριο γκάτζετ, σχεδόν όλοι θέλουν να τρέξουν και να το δοκιμάσουν, (αν γίνεται), πρώτοι....
Θα έχετε ακούσει πως βρισκόμαστε προ των πυλών της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία μέλλει να αλλάξει τον κόσμο μας, την καθημερινότητά μας, τις ζωές μας, σε μεγάλο βαθμό. Κύριο γνώρισμα αυτής της «επανάστασης», θα είναι η ολοένα και μεγαλύτερη κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης.
Ήδη έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν σε κάποιον να ζωγραφίζει ένα πίνακα με το πάτημα ενός κουμπιού, να σχεδιάζει τη συσκευασία ενός προϊόντος σε λίγα μόλις λεπτά, ή και να γράφει μουσική, ακόμη κι αν δεν έχει γράψει ποτέ στη ζωή του.
Στην νέα αυτή ψηφιακή εποχή, πολλές δουλείες είναι σίγουρο πως σταδιακά θα χαθούν. Δουλειές με σχετικά ελάχιστες έως καθόλου δεξιότητες, όπως αποθηκάριοι, οδηγοί ταξί, μεταφορείς. Όλα αυτά θα τα κάνει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα συνεχίσει να εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να…απολύσει ακόμη και μουσικούς, ζωγράφους, δημοσιογράφους, κειμενογράφους, ιατρούς, δικηγόρους κτλ.
Παράλληλα, μας λένε, πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο ενώ αυτό αληθεύει, θα αφορούν κυρίως προγραμματιστές, ειδικούς μηχανικούς και εν γένει θέσεις που θα απαιτούν μεγάλες δεξιότητες και γνώσεις. Αυτό σημαίνει πως ένας αποθηκάριος δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναβρεί δουλειά, παρά μόνο εάν εκπαιδευτεί για μερικά χρόνια στις νέες τεχνολογίες.
Στο τέλος, θεωρητικά, έαν ποτέ φτάσουμε εκεί, κανείς δεν θα δουλεύει αφού όλα θα τα κάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι άνθρωποι θα παίρνουν το παγκόσμιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να φυτοζωούν, ίσα ίσα για να μην πεθαίνουν, νιώθοντας άχρηστοι, αφού δεν θα έχουν τι να κάνουν.
Αυτό λένε τα μαθηματικά. Ο μόνος τρόπος να μην φτάσουμε εκεί, είναι να μπουν όρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει ποτέ.
Όσον αφορά τη γνώμη του παγκόσμιου πληθυσμού για την τεχνολογική αυτή εξέλιξη είναι εν γένει θετική, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν με το άνοιγμα αυτής της ψηφιακής «πόρτας».
Όλα τα παραπάνω, μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο αποτελούν το φόβο πολλών παγκόσμια, όπως για παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου Elon Musk.
Μην πάμε όμως τόσο «μακριά», ας μιλήσουμε για κάτι πιο πρακτικό.
Ήδη, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν λειτουργικά ανθρωποειδή ρομπότ, οχήματα, ακόμη και στρατιωτικά άρματα (έστω σε πειραματικό στάδιο) που κυβερνιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ήδη, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν λειτουργικά ανθρωποειδή ρομπότ, οχήματα, ακόμη και στρατιωτικά άρματα (έστω σε πειραματικό στάδιο) που κυβερνιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη μια φωνή διαμαρτυρίας έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες που υψώνονται παγκόσμια. Ο λόγος για την Λόρα Νόλαν, η οποία παραιτήθηκε από την Google πέρυσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι στάλθηκε να δουλέψει σε ένα project που πρόβλεπε την εξέλιξη της τεχνολογίας των Drone στρατιωτικών αεροπλάνων της Αμερικής.
Έκτοτε η Λόρα ζητά να απαγορευτούν όλες οι «μηχανές θανάτου» που δεν λειτουργούν από ανθρώπους. Είδε μήπως κάτι που την…φόβισε; Όπως η ίδια λέει, μια νέα γενιά «ρομπότ δολοφόνων» θα μπορούσε να προκαλέσει κατά λάθος πόλεμο ή να προβεί σε μαζικές φρικαλεότητες.
Ρομπότ-δολοφόνοι, είναι αεροπλάνα, πλοία, ελικόπτερα, άρματα και οτιδήποτε δεν κουμαντάρει «ανθρώπινο χέρι», αλλά κυβερνάει η τεχνητή νοημοσύνη.
Η Νόλαν συνεχίζει λέγοντας, πως σε αντίθεση με τα drone, τα οποία ελέγχονται από στρατιωτικές ομάδες, τα ρομπότ-δολοφόνοι που ελέγχει η τεχνητή νοημοσύνη έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν με τρόπο για τον οποίο δεν είχαν αρχικά προγραμματιστεί, προκαλώντας διάφορες καταστροφές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian βέβαια, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως η Google συμμετέχει στην ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων όπλων. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα μια ομάδα κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε μια συζήτηση που είχε για τα αυτόνομα όπλα διαπίστωσε ότι η Google αποφεύγει την χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε συστήματα όπλων. Τουλάχιστον αυτό ειπώθηκε.
Η Νόλαν, έχει προσχωρήσει στην εκστρατεία για την παύση των ρομπότ-δολοφόνων, ενώ έχει ενημερώσει τους διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη για τους κινδύνους της ύπαρξης τους.
«Θα μπορούσαν να υπάρξουν ατυχήματα μεγάλης κλίμακας, επειδή αυτά τα πράγματα θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται με απροσδόκητους τρόπους. Γι ‘αυτό και τα προηγμένα συστήματα όπλων πρέπει να υπόκεινται σε ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο, διαφορετικά πρέπει να απαγορευτούν επειδή είναι υπερβολικά απρόβλεπτα και επικίνδυνα», τονίζει.
Η ίδια αποχώρησε από την εταιρεία, καθώς όπως είπε ανησυχούσε όλο και περισσότερο για αυτό που η ίδια συντελούσε να δημιουργηθεί, καθώς συμμετείχε στο πρόγραμμα Maven. Για το πρόγραμμα αυτό, η Nolan και άλλοι κλήθηκαν να σχεδιάσουν ένα σύστημα, μέσω του οποίου στρατιωτικά drones τεχνητής νοημοσύνης (που δεν τα χειρίζονται άνθρωποι) θα μπορούσαν να εντοπίζουν και να διαφοροποιούν από το υπόλοιπο περιβάλλον, ανθρώπους και αντικείμενα σε ένα απείρως πιο γρήγορο ρυθμό, από ότι γίνεται σήμερα. Το πρόγραμμα όπως έγινε γνωστό, αφορούσε το Αμερικανικό υπουργείο άμυνας.
Η Νόλαν έχει επίσης περιγράψει ορισμένα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σενάριο όπου αυτόνομα όπλα τα οποία έχουν αποσταλεί για να κάνουν μια δουλειά έρχονται αντιμέτωπα με απρόσμενα σήματα ραντάρ σε μια περιοχή όπου κάνουν έρευνες, θα μπορούσε εκεί να υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στον προγραμματισμό, ή να πέσουν πάνω σε μια ομάδα ανθρώπων που φέρουν όπλα και θεωρηθεί ότι είναι αντάρτες, ενώ στην πραγματικότητα κυνηγούν.
Η μηχανή δεν έχει τη δυνατότητα διάκρισης ή κοινής λογικής που έχει ο άνθρωπος. Το άλλο επίφοβο για αυτά τα αυτόνομα οπλικά συστήματα είναι πως μπορείς να τα δοκιμάσεις στην πραγματικότητα μόνο στέλνοντάς τα σε μια πραγματική εμπόλεμη ζώνη. Ίσως αυτό να συμβαίνει με τους Ρώσους αυτή τη στιγμή στη Συρία, ποιος ξέρει; Αυτό που ξέρουμε είναι πως στα Ηνωμένα Έθνη η Ρωσία έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συνθήκη, πόσο μάλλον απαγόρευση σε αυτά τα όπλα…αν δοκιμάζεις μια μηχανή που λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τον κόσμο γύρω μας, πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
Άλλωστε πώς εκπαιδεύεις ένα σύστημα που λειτουργεί αποκλειστικά με λογισμικό να διακρίνει ανθρώπινες συμπεριφορές, ή διαφορές μεταξύ κυνηγών και ανταρτών; Πώς διακρίνει μια φονική μηχανή που πετάει μόνη της εκεί έξω έναν 18χρονο μαχητή από έναν 18χρονο που κυνηγάει λαγούς;», αναρωτιέται.
Κλείνοντας, είναι σίγουρα σημαντικό να βλέπουμε τις διαμαρτυρίες πολλών διαφορετικών ανθρώπων για το ίδιο θέμα. Ο καθένας από τους διαμαρτυρόμενους, έχει ένα διαφορετικό σκεπτικό, μια διαφορετική νοοτροπία προσέγγισης του θέματος.
Κατά καιρούς, έχουμε δει διαμαρτυρίες επιστημόνων, απλών ανθρώπων άσχετων με το αντικείμενο, μηχανικών, ιατρών, στρατιωτικών. Όλοι, παρά τις ευκολίες που παραδέχονται πως η τεχνητή νοημοσύνη δίνει, συμφωνούν στο ότι αυτή η εξέλιξη που φαίνεται να έρχεται, είναι επικίνδυνη.
Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου
el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.