Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Στο «κυνήγι» των επενδύσεων ο Μητσοτάκης - Οι διεθνείς επαφές, τα σχέδια για τη φορολογία και οι αποκρατικοποιήσεις


Αποτέλεσμα εικόνας για Στο «κυνήγι» των επενδύσεων ο Μητσοτάκης - Οι διεθνείς επαφές, τα σχέδια για τη φορολογία και οι αποκρατικοποιήσειςΜεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελούν οι επενδύσεις , προκειμένου να εξέλθει η χώρα οριστικά από την ύφεση, να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στα κρατικά αξιόγραφα με το δεκαετές τίτλο να αγγίζει χαμηλότερα όρια καθώς η απόδοση του κινείται στη περιοχή του 1,33% ενώ το πενταετές στο 0,74%...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του, καθώς μεγάλος του στόχος είναι η προσέλκυση αναπτυξιακών επενδύσεων σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα βρεθεί τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη Σαγκάη όπου θα έχει επαφές επενδυτικού ενδιαφέροντος.

«Γκάζι» για τις αποκρατικοποιήσεις πατάει η κυβέρνηση

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις που θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης αλλά και η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών με «όχημα» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Ενέργειας τα τέσσερα νομοσχέδια για την κύρωση των ισάριθμων συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων η πραγματοποίηση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, η πλήρης (100 %) αποκρατικοποίηση των δικτύων και της εμπορίας φυσικού αερίου περιλαμβάνεται στις επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η ΔΕΠΑ θα είναι χρονικά η πρώτη επιχείρηση του ενεργειακού τομέα που θα αποκρατικοποιηθεί, θα ακολουθήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στα οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει μια μετοχική συμμετοχή και στη συνέχεια η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αφού κλείσουν όλες οι νομικές εκκρεμότητες.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την μέθοδο ιδιωτικοποίησης και το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθεί, ωστόσο το Δημόσιο θα διατηρήσει μετοχική συμμετοχή στα ΕΛΠΕ.

Η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για την οποία αναμένονται οι προτάσεις των συμβούλων θα προχωρήσει αφού υλοποιηθεί το (πολύπλοκο νομικά) εγχείρημα της μεταφοράς της ιδιοκτησίας του δικτύου διανομής από τη ΔΕΗ στον Διαχειριστή.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ και διεθνείς επενδυτές

Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την ελληνική κυβέρνηση η στήριξη την ΗΠΑ και στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός σκοπεύει στη συνάντηση με τον κ. Τραμπ να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα παραθέσει γεύμα στον κ. Μητσοτάκη παρουσία επενδυτών από τις ΗΠΑ.

Επίσης θα έχει συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg. Θα αναλύσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στην Ελλάδα και θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Πατρίδα μας υπογραμμίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση και το φιλικό επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται.

Σταϊκούρας: Έφθασε η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα

Πρόσκληση προς τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια πληθώρας επαφών που είχε στο πλαίσιο του Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Σταϊκούρας είχε συναντήσεις με 72 εκπροσώπους funds και άλλων επενδυτικών σχημάτων, με το ενδιαφέρον των ξένων να επικεντρώνεται σε αποκρατικοποιήσεις όπως αυτή των ΕΛΠΕ.
«Αναμφίβολα η Ελλάδα έχει διανύσει ένα μακρύ δρόμο την τελευταία δεκαετία, επιστρέφοντας πλέον στην κανονικότητα.

«Η Ελλάδα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, κερδίζει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, εφαρμόζει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, απομακρύνει εμπόδια, αντιμετωπίζει αδυναμίες και αβεβαιότητες. Η ύπαρξη εξαιρετικών ευκαιριών, ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και η σημαντική γεωπολιτική θέση της, καταστούν την Ελλάδα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι το κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει πλήρως, με τη χώρα να έχει καταστεί πιο φιλική προς τις επενδύσεις, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στα δύο μεγάλα project που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλαδή αυτό του Ελληνικού αλλά και την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Επιπρόσθετα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως το οικονομικό της πρόγραμμα και θα προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον καλύτερης και υγιούς ανάπτυξης.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενεργοποίηση του APS για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων τραπεζικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία με ξεμπλοκάρισμα των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών με «όχημα» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ακολουθεί και ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

Όπως ήταν φυσικό δεν παρέλειψε να τονίσει την ευεργετική επίδραση που θα έχει τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στις επενδύσεις τόσο η άρση των capital controls όσο και το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών που δημιουργείται μετά την αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Προκειμένου, βέβαια, να μην στείλει λάθος μηνύματα και προς τους Ευρωπαίους εταίρους ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Φόρος 15% για τις ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να φέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα

Επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα με εφάπαξ πόσο φόρου ετησίως (μοντέλο Ιταλίας), ή flat tax 15% σε ξένες επιχειρήσεις που θα αλλάξουν την φορολογική τους έδρα, εξετάζει η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας και τη σχετική διάταξη.

Το μέτρο αυτό που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται να δώσει πνοή στα κρατικά έσοδα, αφού η φορολογική βάση αναμένεται να διευρυνθεί, τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης των δανειστών, οι επικεφαλής των οποίων πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων φορολογικών κατοίκων με «μεγάλα πορτοφόλια», έτσι ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα αφού η φορολογική βάση αναμένεται να διευρυνθεί και να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα.

1 σχόλιο:

  1. μπράβο μπράβο, στο τέλος και χρεωμένοι και ξεβράκωτοι, αλλά α ανάπτυξη θα έρθει..για αυτούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive