Βέτο απειλεί να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ, εάν πρώτα η χώρα αυτή δεν προχωρήσει σε απτά βήματα για την ελληνική μειονότητα στη βόρειο Ήπειρο....
Μιλώντας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Αλβανία, εάν δεν αναγνωριστούν πρώτα τα δικαιώματα της εκεί ελληνικής μειονότητας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία εάν δεν δω έμπρακτα μέτρα που θα αίρουν διακρίσεις που γίνονται εις βάρος εθνικής ελληνικής μειονότητας στη χώρα».
Μάλιστα, τόνισε πως έθεσε το ζήτημα αυτό στις επαφές που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες (σ.σ. Μακρόν, Μέρκελ, Ρούτε) επειδή επίκειται συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο.
Να σημειωθεί ότι τόσο το τα Τίρανα βέβαια, αλλά όσο και το Βερολίνο «καίγονται» για να μπει η Αλβανία στην ΕΕ.
Πρόσφατα η Γερμανία είχε ζητήσει την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Σκόπια και την Αλβανία μέσω του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον τρίτων χωρών για αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή.
«Πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να ενδιαφέρεται για την περιοχή αυτή», δήλωσε ο κ. Μάας στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι και- σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa)- πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι, μεταξύ άλλων, «να μην επεκτείνονται σε αυτή την περιοχή κράτη τα οποία δεν συμφωνούν με τις αξίες μας».
Αναφερόμενος στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν βλέπει τον λόγο να εξεταστούν χωριστά οι υποψηφιότητες των δύο χωρών, όπως προτείνουν κάποια κράτη-μέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.