Η απόφαση της Βασίλισας Ελισάβετ να δεχτεί την προταση Τζόνσον για το κλείσιμο της Βουλής για πέντε εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, μπορέι να μην αποτελεί «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» για την Αγγλία όμως έδωσαν πάτημα σε στοιχεία των Εργατικών...
να εκφράσουν ακραίες απόψεις. Η Κέιτ Οσαμορ,η οποία έχει καταγωγή από την Νιγηρία και είναι βουλευτής του κόμματος των Εργατικών, εξέφρασε έντονα την δυσαρέσκειά της για το κλείσιμο της Βουλής, ζητώντας να καταργηθεί η μοναρχία. Μάλιστα εκτόξευσε ευθέως απειλές, χρησιμοποιώντας μάλιστα και το όνομα του τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου, ως παράδειγμα προς την Ελισάβετ! Η συγκεκριμένη βουλευτής έχει αναμιχθεί σε ουκ ολίγα σκάνδαλα στο παρελθόν καθώς διόρισε τον γιο της ως «σύμβουλο» παρ όλο που ο ίδιος είναι έμπορος ναρκωτικών, ενώ έχει επιτεθεί λεκτικά σε δημοσιογράφους. «Η βασίλισσα θα έπρεπε να δει τι συνέβη στον ξάδερφό της, πρώην βασιλιά της Ελλάδας, όταν επιτρέπεις ακροδεξιό πραξικόπημα. Κατάργηση της μοναρχίας!», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η Κέιτ Οσαμόρ. Τι συμβαίνει με την απόφαση Τζόνσον Αυτό που ουσιαστικά έκανε ο Μπόρις Τζόνσον ήταν να εκμεταλλευτεί το θεσμοθετημένο αυτή την εποχή κλείσιμο της Βουλής και να το επιμηκύνει σε πέντε εβδομάδες, αφού χρειάζεται περισσότερο χρόνο να προετοιμάσει ένα νέο ριζικό κυβερνητικό πρόγραμμα σε σχέση με το Brexit, που παραδοσιακά εκφωνεί η Βασίλισσα στη Βουλή. Άρα ο Άγγλος πρωθυπουργός δεν έκανε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Βέβαια πράγματι τα χρονικά περιθώρια που έχουν οι αντίπαλοί του να αντιδράσουν είναι περιορισμένα αλλά αρκετά.Οι βουλευτές θα γυρίσουν στις 5 Σεπτέμβρη και θα έχουν περίπου μία βδομάδα πριν η Βουλή κλείσει ξανά μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Ας μη γελιόμαστε αν υπάρχει πολιτική βούληση και...μισή ημέρα θα είναι αρκετή, το κλείσιμο Τζόνσον ούτε πραξικόπημα είναι είναι ούτε θα παίξει καταλυτικό ρόλο για το Brexit, κύριος στόχος είναι να δώσει περισσότερη ηρεμία στον Τζόνσον να διαπραγματευτεί. Η αντιπολίτευση, παρά το κλείσιμο της Βουλής, έχει περιθώρια να προσπαθήσει άμεσα, τρία πράγματα: είτε να φέρει έναν νόμο που να υποχρεώνει την κυβέρνηση να ζητήσει μια παράταση του ορίου της 31ης Οκτωβρίου ή να καταθέσει άμεσα αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να ρίξει την Κυβέρνηση ή και τα δύο μαζί. Έχει λίγο παραπάνω από μια βδομάδα να το πετύχει (να μην ξεχναμε πως η Βουλή έτσι κι αλλιώς θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου λόγω διακοπών) αλλά και οι δύο αυτές κινήσεις είναι πολύ αμφίβολες ως προς την θετική έκβασή τους. Αν τεθεί θεμα ψήφου εμπιστοσύνης περί τις 10 Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιθανόν ο Άγγλος πρωθυπουργός να την κερδίσει. Ο λόγος είναι απλός. Ελάχιστοι θέλουν να δουν τον Τζέρεμι Κόμπυν των Εργατικών έστω και ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Εάν όμως ο Μπόρις Τζόνσον χάσει, το πιθανότερο είναι να προκηρυχθούν εκλογές για τελος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου στις οποίες ο Άγγλος πρωθυπουργός θα ζητήσει μια νέα εντολή για νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Αν δεν γίνει τίποτα από όλα αυτά, η Βουλή θα κλείσει και θα ανοίξει πάλι στις 14 Οκτωβρίου, όπως προαναφέρθηκε, δηλαδή 17 ημέρες πριν το Brexit.Ο Τζόνσον θα πάει στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου στην Σύνοδο Κορυφής, με στόχο να πετύχει μια νέα συμφωνία. Στην περίπτωση που πετύχει, θα παρουσιάσει στην Βουλή μια νέα συμφωνία και θα έχει λιγότερο από δύο εβδομάδες να την κάνει νόμο στην Βουλή αν και φαντάζει αστείο η ΕΕ σε περίπτωση συμφωνίας να μη του δώσει παράταση να την περάσει. Αν πάλι δεν φέρει μια νέα συμφωνία και προκρίνει ως έχει υποσχεθεί μια άτακτη έξοδο από την ΕΕ, η αντιπολίτευση θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να ρίξει την κυβέρνηση, θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης. Βέβαια αυτό θα απαιτούσε να συνασπιστούν βουλευτές από πολλά κόμματα, μέχρι και από τους Συντηρητικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.