Πόσες είναι τελικά οι Μακεδονίες; Ποια είναι η γνώμη τους για τη Συμφωνία μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων που ονόμασε τη γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία»; Ένας χρόνος πέρασε από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο, το όνομα Μακεδονία δεν είναι μόνο το αντικείμενο διακρατικής διαμάχης. Πρόκειται και για ένα απλό βαφτιστικό όνομα....
Το Sputnik εντόπισε τέσσερις κυρίες που φέρουν το όνομα, το οποίο αποτέλεσε το «μήλον της Έριδος» για πολλά χρόνια, ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και στο εσωτερικό των αντιμαχόμενων πλευρών.
Κάθε μία από τις «Μακεδονίες» είχε να μας πει μια ιδιαίτερη ιστορία.
«Όταν ήμουν μικρή μπορεί να με κορόιδευαν για το όνομά μου, σήμερα πάντως όχι. Λίγοι με φωνάζουν Μακεδονία, αλλά κυρίως Νίνα όπως με ξέρει ο περισσότερος κόσμος», επισημαίνει στο Sputnik, η Μακεδονία Μίχου, κάτοικος Ημαθίας.
Όπως μας εξήγησε, η συζήτηση για το μακεδονικό, την άφησε ανεπηρέαστη, ωστόσο, δύο ήταν τα ευτράπελα με το όνομά της.
«Μια φορά που είχαμε πάει οικογενειακώς στη Βουλγαρία πριν από πολλά χρόνια, στο συνοριακό έλεγχο είχα θέμα με το όνομά μου. Οι άνθρωποι στα βουλγαρικά σύνορα, με κοιτούσαν συνεχώς όπως και το διαβατήριό μου με παράξενους μορφασμούς. Κοίταζαν μια εμένα, μια το διαβατήριο και αυτό επαναλαμβανόταν. Περίεργο όνομα, μου είχαν πει», τονίζει.
Η ίδια διατηρούσε ραφείο και πέρασε πολλά χρόνια, ανάμεσα στα υφάσματα και στις επιδιορθώσεις ενδυμάτων.
«Μια φορά μιλούσα με μια πελάτισσά μου που δεν ήθελε να μου αποκαλύψει το όνομά της. Τη ρωτούσα επίμονα αλλά έλεγε ότι είναι πολύ χαζό το όνομά της. Με τα πολλά, μια μέρα μου είπε ότι τη λένε Θεσσαλία. Χαίρω πολύ της απαντώ, Μακεδονία. Αυτή νόμιζε ότι την κοροϊδεύω», αναφέρει.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε: «Περιμένω να πάρω την σύνταξή μου. Δεν με ενδιαφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών. Με ενδιαφέρουν άλλα πράγματα: πώς θα ζήσουμε καλύτερα τόσο εγώ όσο και οι γύρω μου, αν θα έχουμε σωστό βιοπορισμό».
Λίγο πιο βόρεια, στην Αριδαία, μια άλλη «Μακεδονία» είχε να μας διηγηθεί μια ιστορία.
Η Μακεδονία Τερζίδου διατηρούσε επί 34 χρόνια ψησταριά στην περιοχή. «Όταν συζητιόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, οι ψήστες που δούλευαν παλιά στο μαγαζί μου έλεγαν σαν λογοπαίγνιο ότι η "Μακεδονία είναι μια, αυτή με τα σουβλάκια". Μπορεί το μαγαζί μου να μην υπάρχει σήμερα, αλλά ήταν σύμβολο για την περιοχή. Θα δείτε ακόμα την ταμπέλα με το όνομα Μακεδονία απέναντι από το τοπικό μνημείο (της Αριδαίας) για τη γενοκτονία των Ποντίων», υπογραμμίζει.
Η προέλευση του ονόματός της, είχε άμεση σχέση με τον γεωγραφικό όρο «Μακεδονία».
«Το όνομά μου μου το έδωσε ο πατέρας μου, που στον Εμφύλιο ήταν εθελοντής χωροφύλακας, το είχε μια συνάδελφός του και τότε σκέφτηκε ότι μπορεί να αποδοθεί σε κοπέλα. Δίνοντας το σε εμένα, ήθελε να τιμήσει την πατρίδα μας και την καταγωγή μας. Είμαστε γνήσιοι και γηγενείς Μακεδόνες», αναφέρει.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, επισημαίνει: «Ο Θεός να μας φυλάξει από αυτή τη συμφωνία που έκαναν. Απαράδεκτα πράγματα. Με τιμάει που το όνομά μου πέρασε και στην εγγονή μου ώστε να διατηρηθεί η παράδοση του. Τα εγγόνια μου είναι μικρά και στις διαμαρτυρίες που κάναμε για τις Πρέσπες εδώ, μου λένε ότι είμαστε εμείς οι Μακεδόνες. Τους το επιβεβαίωσα ότι μόνο εμείς είμαστε και θα είμαστε».
Ερωτηθείσα για το αν έχει γνωρίσει άλλη Μακεδονία, απάντησε ότι είχε συναντήσει κάποτε μια γυναίκα ιδιοκτήτρια περιπτέρου στην Κατερίνη. «Είναι σπάνιο και μοναδικό το όνομα», μας λέει.
Παράλληλα, μια άλλη «Μακεδονία» δεν θέλει να γίνεται χιούμορ με το όνομά της.
«Δεν δέχομαι λογοπαίγνια με το όνομά μου, δεν μου αρέσουν. Μια φορά πήγαν να μου κάνουν πλάκα στη δουλειά με το όνομά μου, λέγοντας η Μακεδονία είναι ελληνική και τους είπα: κόφτε το αμέσως. Με ενοχλεί. Και δεν μου ξαναείπε κανείς τίποτα, από τότε», τονίζει η Μακεδονία Κυριαζή που μένει στο Αγρίνιο, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν την ενδιαφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Την ίδια στιγμή, μια ξενιτεμένη «Μακεδονία» αποδέχεται εύκολα τα αστεία γύρω από το όνομά της και τα θεωρεί φυσιολογικά.
«Το δεύτερο όνομά μου είναι Μακεδονία», λέει, η Ελένη Μακεδονία Γεωργιάδου, που ζει σήμερα στο Αννόβερο της Γερμανίας.
«Νομίζω ότι η πιο χιουμοριστική αντίδραση ήρθε το χειμώνα: Μία από τις ελληνικές παρέες εδώ πέρα μου τραγουδούσαν επί μια εβδομάδα το remix του τραγουδιού, ‘’μην παραχαράσσετε την ιστορία, η Μακεδονία είναι μία’’, που έγινε γνωστό ως εδώ πάνω. Το βρίσκω πολύ χαριτωμένο και αστείο. Το χιούμορ είναι καλό να υπάρχει», ωστόσο, δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.