Η αναζήτηση του καθημερινού επιούσιου στην Κούβα έχει γίνει βραχνάς για τους κατοίκους της το τελευταίο διάστημα με την κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς στην αγορά τροφίμων καθώς η Βενεζουέλα του Μαδούρο, έχει μειώσει λόγω της κρίσης τα φορτία φθηνού πετρελαίου, που παρείχε επί χρόνια στη σύμμαχό της....
Από την Αβάνα μέχρι το Σαντιάγο ντε Κούβα, την Καμαγκέι κι άλλες πόλεις του νησιού οι ελλείψεις τροφίμων έχουν καταστήσει δύσκολη τη ζωή των 11 εκατομμυρίων Κουβανών. Εκεί που παλαιότερα ξόδευαν ώρες για να βρουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα, περιμένοντας επί ώρες το λεωφορείο στη στάση για να πάνε στην αγορά ή καταφεύγοντας σε μαυραγορίτες για κάποια τρόφιμα, ο χρόνος αναζήτησης τροφής για να βάλουν στο τραπέζι τους έχει τριπλασιαστεί, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Οι πρώτες ελλείψεις διαπιστώθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου στο αλεύρι και επεκτάθηκαν και σε άλλα προϊόντα με την τιμή του χοιρινού να εκτοξεύεται και να φθάνει τον περασμένο μήνα τα 70 πέσος το κιλό, δηλαδή όσο δύο μεροκάματα στην Κούβα. Ακολούθησαν ανάλογες τεράστιες ανατιμήσεις και στον κιμά και τα λουκάνικα, βασικό γεύμα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες επί χρόνια αφού το πακέτο των δέκα στοίχιζε κάτι περισσότερο από ένα ευρώ.
Η κυβέρνηση της Κούβας αποφεύγει τη λέξη «κρίση»
#LaColaChallenge Estas imágenes son de la tienda “El Palco”, que hasta hace poco, era una de las que contaban con mejor surtido en La #Habana y que ha amanecido este domingo con decenas de personas que marcaron desde la madrugada para poder comprar pollo o algo de carne. #Cuba
Η Κούβα πωλούσε μέρος αυτών των φορτίων πετρελαίων στη διεθνή αγορά έναντι μετρητών -μια σημαντική πηγή προσόδων για μια παραπαίουσα οικονομία με χαμηλή παραγωγικότητα και διογκωμένο πλην ανεπαρκή και δύσκολο να συντηρηθεί κρατικό μηχανισμό. Οι προσδοκίες των Κουβανών διαψεύστηκαν Κι ενώ πολλοί στην Κούβα περίμεναν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ θα χαλάρωνε τους κρατικούς ελέγχους, να μείωνε τους φόρους για να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και να ανοίξει τις αγορές, εκείνη κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση, επιβάλλοντας πλαφόν στις ποσότητες που δικαιούται να αγοράσει κάθε πελάτης, όπως στην περίπτωση του κοτόπουλου και του σαπουνιού, ενώ άλλα προϊόντα, όπως το ρύζι, τα φασόλια, τα αυγά και τα λουκάνικα, πωλούνται μόνον με την επίδειξης κάρτας τροφίμων και με μηνιαίο όριο ποσότητας. Αυτά τα μέτρα ξύπνησαν για έναν λαό λαβωμένο από τις εφιαλτικές εμπειρίες προ εικοσαετίας στην Κούβα, τα φαντάσματα ενός οδυνηρού παρελθόντος κι οι αντιδράσεις ήταν αναπόφευκτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. ! Χρησιμοποιώντας το hashtag #LaColaChallenge (Η πρόκληση της ουράς) πολλοί Κουβανοί περιγράφουν στο Twitter και το Facebook τις δικές τους εμπειρίες από την πολύωρη αναμονή στις ουρές των καταστημάτων, την οργή του κόσμου και τις χαοτικές συνθήκες. Τα κινητά τηλέφωνα και το ίντερνετ άλλαξαν άρδην την κατάσταση, με ολοένα και περισσότερους να αμφισβητούν το αφήγημα της κυβέρνησης. Κι η πίεση προς το καθεστώς, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, εντείνεται ολοένα και περισσότερο...Οι ελλείψεις τροφίμων αποδίδονται σε προβλήματα με διεθνείς προμηθευτές, στην κακή κατάσταση των κυλινδρόμυλων που επεξεργάζονται το εισαγόμενο αλεύρι, σε μαυραγορίτες, στο αμερικανικό εμπάργκο που ενέτεινε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πολιτική χαλάρωσης που είχε ακολουθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Κι όλα αυτά μολονότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων και των αναλυτών συμφωνούν ότι η πραγματική αιτία είναι η τραγική κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας του Μαδούρο, που έκοψε σημαντικά την αποστολή φορτίων φθηνού πετρελαίου στην Αβάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.