Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Θεσσαλονίκη: Οι πρώτες φωτογραφίες & βίντεο από τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που όπως κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, έτσι και φέτος θα γίνει στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. «Η φετινή χρονιά έχει έντονο συμβολισμό» δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος-Δημήτρης Τοπαλίδης....




Και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε ορίσει τη φετινή χρονιά ως εκατονταετία από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου όχι γιατί η Γενοκτονία είναι ένα στιγμιαίο ιστορικό γεγονός· η Γενοκτονία είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η Γενοκτονία προϋπήρχε του 1919 και συνεχίστηκε μετά το 1919. Εμείς επιλέξαμε ως εκατονταετία το 2019 γιατί στις 19 Μαΐου του 1919 αποβιβάστηκε ο γενοκτόνος Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό του Πόντου, τη σημερινή Σαμψούντα της Τουρκίας, και ξεκίνησε το τελικό στάδιο της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Αυτή η εκδήλωση δεν αποτελεί την κορύφωση των όσων διοργανώνουμε. Η χρονιά θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση του παγκόσμιου ποντιακού συνεδρίου το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο “Σταύρος Νιάρχος”, ενώ παράλληλα θα εκτελεστούν συμφωνικά έργα στα Μέγαρα Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας τον Νοέμβριο του 2019, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες εκδηλώσεις που έχουν ήδη γίνει και θα γίνουν μέσα στην χρονιά».
Η σημερινή εκδήλωση στην πλατεία της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε γύρω στις 18:30 με την επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και με πλήθος κόσμου να δίνει βροντερό παρών. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων, θα ακολουθήσει η ομιλία του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και θα ολοκληρωθεί με την πορεία προς το τουρκικό προξενείο και την επίδοση ψηφίσματος.
«Στη Θεσσαλονίκη ο κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ένα σύμβολο των αδελφών μας Ποντίων στη σημερινή Τουρκία» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕ και συνεχίζει: «στην εκδήλωση της Αθήνας ομιλητής θα είναι ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ, ακτιβιστής της Γενοκτονίας, συγγραφέας, Τούρκος υπήκοος και ο ίδιος, ποντιακής καταγωγής. Αντιλαμβάνεστε και τη σύνδεση που υπάρχει, καθότι η Γενοκτονία δεν είναι ένα πεπερασμένο ιστορικό γεγονός. Η Γενοκτονία είναι διαρκής και οι συνέπειές της υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Η άρνηση της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα οδηγεί σε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην σύγχρονη Τουρκία. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα ποντιόφωνοι Τούρκοι υπήκοοι που δεν έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και του αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει η συνεχιζόμενη βεβήλωση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας μνημείων. Αντιλαμβάνεστε ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ένας από τους χαρακτήρες που έχει, είναι και ένας αγώνας για την δημοκρατία στη σύγχρονη Τουρκία».
Πλημμύρισε συγκίνηση η πλατεία Αγίας Σοφίας
«Των μαρτύρων, των ηρώων, των αγωνιστών του Πόντου αιωνία η μνήμη». Η επιγραφή στο πλάι του αγάλματος της καθισμένης γυναίκας με τον μπόγο στο δεξί της χέρι και το αριστερό να στηρίζει το μέτωπό της βρίσκεται εκεί. Μπροστά της η πλατεία Αγίας Σοφίας γεμάτη καρέκλες, και στο χώρο διασκορπισμένοι άντρες, γυναίκες, παιδιά, έφηβοι, γέροι. Άλλοι φορούν με υπερηφάνεια παραδοσιακές στολές και άλλοι φορούνε μαύρες μπλούζες. Τα λάβαρα των ποντιακών συλλόγων ανεμίζουν. Η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων έχει ξεκινήσει. Η επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στο μνημείο Γενοκτονίας και η κατάθεση στεφάνων είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι απόγονοι όλων αυτών που γλίτωσαν από το τουρκικό μαχαίρι.
Λίγο πριν την επιμνημόσυνη δέηση έκαναν την εμφάνισή τους οι ποδηλάτες που μετέφεραν τη «Φλόγα του Πόντου», αναβιώνοντας πυρρίχιο δρόμο της προσφυγιάς και της επιβίωσης και ενώνοντας τα δυο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ξεριζωμένους, επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Θυμίζουμε ότι η αφή της φλόγας έγινε την Τρίτη 14 Μαΐου στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ποδηλάτες, περνώντας από κεντρικά σημεία πόλεων και μνημεία κατέληξαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη σήμερα, στη συμβολική ημερομηνία της 19ης Μαΐου. Εκεί τους υποδέχθηκαν με συγκίνηση εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, ενώ παρουσιάστηκε και ο εντυπωσιακός χορός σέρρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive