Σάββατο 6 Απριλίου 2019

«Μαλλιά – κουβάρια» στη Σκοπιανή TV! «Βόρεια Μακεδονία» ή «Μακεδονία»?

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι δυνατότητες αναθεώρησής της, βρέθηκαν στο επίκεντρο του debate μεταξύ των υποψηφίων για προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας καλούνται να ψηφίσουν στις 21 Απριλίου...
(α γύρος) και στις 5 Μαΐου (β΄ γύρος) και να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους για τον διάδοχο του Γκιόργκι Ιβανόφ. Η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (κεντρική φωτο), η οποία θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ανέφερε ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σεβαστεί τη Συμφωνία, καθώς αυτή έχει πλέον ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας, και θα χρησιμοποιεί το νέο όνομα της χώρας, όταν αυτό είναι απαραίτητο, δηλαδή επίσημα, ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο θα αποφεύγει να χρησιμοποιεί την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Επίσης υποστήριξε ότι είναι εφικτό να αλλάξει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Από την πλευρά του, ο κοινός υποψήφιος των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Στέβο Πεντάροφσκι (φωτο κάτω)διερωτήθηκε με ποιον τρόπο η Σιλιάνοφσκα, σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας, θα επιχειρήσει να αλλάξει την Συμφωνία, αφού για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να ενημερωθούν τα πέντε μόνιμα μέλη της Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να τους γνωστοποιηθεί ότι ανοίγει εκ νέου η διένεξη για το όνομα.
Η Σιλιάνοφσκα (φωτο κάτω) υποστήριξε ότι μπορεί να κινηθεί διαδικασία μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτει η Συμφωνία των Πρεσπών, σε περίπτωση που υπάρξει διένεξη γύρω από την εφαρμογή της.
Ο Πεντάροφσκι σχολίασε ότι όλα αυτά θεωρητικά είναι εφικτά, αλλά διερωτήθηκε τι θα συμβεί από πολιτικής άποψης, διότι, όπως είπε, στο ΝΑΤΟ κυριαρχούν άλλες αρχές και δεν ενδιαφέρονται για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας.
Τόνισε ότι η διεθνής πολιτική είναι πολύ σκληρή και ότι γίνεται λόγος για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους: τον κόσμο του δικαίου και τον κόσμο της πολιτικής. Πρόσθεσε ότι η διένεξη για το όνομα, που ήταν εξαρχής ασύμμετρη, λύθηκε με την τεράστια στήριξη της διεθνούς κοινότητας και οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία άνοιξε τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Βόρεια Μακεδονία.
Ο υποψήφιος της αλβανικής αντιπολίτευσης Μπλερίμ Ρέκα ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια win-win κατάσταση, καθώς η Ελλάδα διαφύλαξε το αρχαίο παρελθόν της, ενώ η Βόρεια Μακεδονία εξασφάλισε την ευρωπαϊκή της προοπτική.

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive