Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ. Της Μαρτίνας Γεωργίου

Αποτέλεσμα εικόνας για ημερα γυναικασ 2019

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2019, σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, και όπως κάθε τέτοια μέρα, ο κόσμος θυμάται τους αγώνες των γυναικών και τιμά την προσφορά τους στην σύγχρονη κοινωνία. Γιατί γιορτάζουμε σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;....
Τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Τους αγώνες των γυναικών της 8ης Μαρτίου; Ποιες είναι οι προσδοκίες και ποια η πραγματικότητα για τη γυναίκα σε όλον τον κόσμο; Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαρτίου του 1857. Τότε, έγινε μια μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ντυμένες στα λευκά οι γυναίκες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας.  Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών.  Στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα, ενώ οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.  Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ο εορτασμός για τη γυναίκα καθιερώθηκε ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.  Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.  Η Γιορτή της Γυναίκας στην Ελλάδα Η πρώτη απεργία εργατριών στην Ελλάδα έγινε στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, έλαβε μέρος στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα. Η εν λόγω υφαντουργία είχε αποφασίσει να μειώσει τους μισθούς των γυναικών από 80 σε 60 λεπτά. Η πρώτη γυναικεία εφημερίδα, η «Εφημερίδα των Κυριών» κυκλοφόρησε το 1887. Η εφημερίδα πρόβαλλε θέματα που αφορούσαν στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία.  Το 1952 χορηγήθηκε στις Ελληνίδες δικαίωμα ψήφου και το 1955 απέκτησαν ευρύτερα πολιτικά δικαιώματα. Ωστόσο, εξακολούθησαν να βρίσκονται σε ισχύ νομικές διακρίσεις εις βάρος τους στην οικογένεια και στην εργασία, που είχαν ενσωματωθεί στον Αστικό Κώδικα του 1946. Τα αστικά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών παρέμειναν περιορισμένα μέχρι την καθιέρωση της ισότητας των φύλων στο Σύνταγμα του 1975 και την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου τη δεκαετία του 1980. 

Οι εκδηλώσεις σήμερα για την Ημέρα της Γυναίκας
Αθήνα:
15.30: Δρώμενα για τη βία κατά των γυναικών και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Παρλάτες και θεατρικά στα Προπύλαια, στην Αθήνα.
17.30: Διαδήλωση στην Αθήνα, που οργανώνουν οι: Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Δίκτυο Ενίσχυσης και Στήριξης Μεταναστριών ΔΕΣμε, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, Πρωτοβουλία Λεσβιών, Ομάδα «Στην Πρίζα», Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων-Πράσινων, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Ομάδα Γυναικών «Κόκκινο», Ομάδα Φύλου Νεολαίας ΣΥΝ, Τομέας Γυναικών Διεθνούς Αμνηστίας.
19.00: Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει, σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου,στη Συνδιάσκεψη, με θέμα: «Η έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας». Η Συνδιάσκεψη διοργανώνεται από τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων και τη Γραμματέα της κα Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» στην Αθήνα.
19.00: Την έκθεση «Μελίνα - Παιδεία – Πολιτισμός» παρουσιάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
20:00: Η Διεθνής Αμνηστία, με την ευγενική υποστήριξη του κινηματογράφου ΑΒΑΝΑ και της Filmtrade, διοργανώνει την προβολή της ταινίας ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ της Σέρι Χόρμαν στον κινηματογράφο ΑΒΑΝΑ (Λυκούργου 3 και Λ. Κηφισίας 232, Χαλάνδρι). Τα έσοδα από την προβολή θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών σε όλον τον κόσμο.
Θεσσαλονίκη:
09:30: Η Αντινομαρχία Υγείας μέσω του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΘ διοργανώνει εκδήλωση με σύνθημα «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, Τεστ Παπ) στην κινητή μονάδα του Θεαγενείου, που θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους.
11.00: Παλιές και νέες φεμινίστριες συναντιούνται…Με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Κουκκίδα του βιβλίου της Λιλίκας Μπομπόλου «Φεμινισμός εσωτερικού χώρου». - Ιστορίες γυναικών – Χρονικό μιας πορείας στο φεμινιστικό κίνημα - (1979-2005) 11 π.μ., στο καφέ Bazaar, Παπαμάρκου 34-36, Πλατεία Άθωνος (περιοχή Αγ. Σοφίας)
19.00: Το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την εκδήλωση «Γυναίκες και Οικονομική Κρίση», με εργαζόμενες και συνδικαλίστριες.
20:00: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα «1910-2010, 100 χρόνια από τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Υπάρχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες;».
Σέρρες:


19.30: Προβολή ταινίας στον κινηματογράφο Κρόνιο: «Μέσα από τα μάτια σου» της Ισιάρα Μπολέν, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (δίκτυο Σερρών) με την υποστήριξη της Κινηματογραφικής Λέσχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive