Μετά από ένα διάλειμμα ενός έτους, η κυβέρνηση ανακάλυψε ξανά ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια. Το διάλειμμα κράτησε για όσο διάστημα χρειάστηκε για να επιβληθεί και να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα χρόνο τώρα φωνάζουμε πως την ώρα που η αξία των τραπεζών μας έχει καταρρεύσει, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και παριστάνει πως το μόνο πρόβλημα που είχε απομείνει να επιλύσει ήταν το Σκοπιανό....
Λέξη δεν έλεγαν – αν εξαιρέσουμε μερικές ανούσιες συσκέψεις στο τέλος της χρονιάς – σε όλη τη διάρκεια του 2018.
Είχαν άλλες δουλειές οι άνθρωποι!
Προσέξτε τώρα πώς έρχονται όλα και δένουν.
Το 2017, ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε τρεις συναντήσεις με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Συμπέρασμα μηδέν. Μαθαίναμε πως – στην προσπάθειά του να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ – ζητούσε από τους επικεφαλής των τραπεζών «να δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια και να μην προχωρήσουν οι ίδιοι σε ομαδικές απολύσεις».
Παραμύθια για να περνάει η ώρα.
Αυτά είπε στις 28 Φεβρουαρίου 2017.
Τα ίδια είπε και την 1η Σεπτεμβρίου 2017, όταν μάλιστα ζήτησε από τους τραπεζίτες να δώσουν τα αναγκαία εργαλεία ρευστότητας «για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία».
Από την πλευρά τους τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για «τη βελτίωση που παρουσιάζει ο τραπεζικός τομέας. Οι τράπεζες επέστρεψαν σε οργανική κερδοφορία μετά από μια σχεδόν δεκαετία ζημιών, οι καταθέσεις ανακάμπτουν αργά αλλά σταθερά τους τελευταίους μήνες, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων υποχωρεί σταδιακά, ενώ οι στόχοι για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες θα επιτευχθούν για το 2017, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και συναλλαγών αυξάνεται θεαματικά».
Τα ίδια είπε ο Τσίπρας και στις 18 Δεκεμβρίου 2017 – «ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος», «πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις, η δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών», οι τραπεζίτες «πρέπει να ασχοληθούν πρώτα με τους μεγαλοοφειλέτες και του μεγαλομπαταχτσήδες».
Τότε μάλιστα, λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο Τσίπρας είχε καλέσει τους τραπεζίτες «να συμβάλουν στην αποτροπή της διασποράς ψευδών ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης».
Είπε επί λέξει:
«Πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσουμε, πρώτα απ’ όλα, με μια προσπάθεια να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία, τι ακριβώς κάνουμε. Και να σταματήσει αυτή η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Και δεύτερον, να συμβάλλετε, ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων, ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, με την ευρεία έννοια, διότι και νομοθετικά προστατεύεται, αλλά και όλα όσα έχουμε συμφωνήσει και όλα όσα εσείς οι ίδιοι έχετε αποφασίσει, διαμορφώνουν ένα πλέγμα που, κατά την άποψή μου, δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία».
Και κατέληξε: «Και είμαι βέβαιος ότι, όπως μέχρι τώρα έχετε ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να ανταποκριθείτε και να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης και το αίσθημα της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει»!
Φέρεται μάλιστα να τους είπε πως οι τράπεζες χρηματοδοτούν δια των διαφημίσεων τα μέσα ενημέρωσης. Δηλαδή, τους είχε καλέσει να γίνουν λογοκριτές και να ελέγχουν την ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια, ανοιγοκλείνοντας εκβιαστικά την κάνουλα των διαφημίσεων στα μέσα ενημέρωσης.
Από την πλευρά του, στις 24 Απριλίου 2017, ο Δραγασάκης είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, παρουσία πλήθους υπουργών (του Τσακαλώτου συμπεριλαμβανομένου) και εκεί είπε ότι «οι τράπεζες πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας, στήριγμα της εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του εθνικού στόχου για Δίκαιη και Βιώσιμη ανάπτυξη. Για να το πετύχουν αυτό απαιτείται να ανακτήσουν το ταχύτερο δυνατό τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία, βεβαίως με τρόπο και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα του παρελθόντος». Και ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των «κόκκινων δανείων» με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη, καθώς πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία. Σκοπός είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι «παγιδευμένες» στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, όμως, απαιτείται αυτή να γίνει με τρόπο που να μην επιβραβεύει όσους «βουλιάζουν» τις επιχειρήσεις τους, πλουτίζοντας οι ίδιοι σε ατομικό επίπεδο. Πρέπει, συνεπώς, μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναδειχθεί και μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και οι τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό». Δηλαδή, παραμύθια για να περνάει η ώρα – όπως αποδεικνύεται τώρα!
Και στις 5 Ιουνίου 2017, μας ανακοίνωσαν ότι… ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας!
Αυτά συνέβαιναν το 2017. Όταν δηλαδή όλοι μας ενημέρωναν ότι οι τράπεζες ανθίζουν και προοδεύουν.
(Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2017 πληροφορηθήκαμε ότι την διετία 2015 – 2016 συρρικνώθηκε δραματικά η διεθνής παρουσία των ελληνικών τραπεζών – κατά 52% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014! Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το α΄ τρίμηνο του 2017 είχαν αυξηθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια!)
Και μετά, ήλθε το 2018. Το έτος έναρξης της παράδοσης της Μακεδονίας.
Και ακολούθησε το 2019, το έτος παράδοσης της Μακεδονίας.
Και πια δεν ασχολήθηκε κανείς με την κατάσταση των τραπεζών – αν και μέσα στο 2018 ακριβώς, οι τράπεζες έχασαν το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας.
Αλλά Τσίπρας και Καμμένος σφύριζαν αδιάφορα.
Λογικό! Διότι αν συζητούσαν για την κατάσταση των τραπεζών, θα τους απαντούσαμε: Και τότε γιατί δεν ασχολείστε με αυτό το μέγα πρόβλημα και καταπιαστήκατε με το Σκοπιανό;
Προσέξτε τώρα:
- Στις 10 Ιανουαρίου 2018, ο Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ άρχισε πάλι τα ευχολόγια: «Διαρκής πίεση χρειάζεται προς το τραπεζικό σύστημα για τη διασφάλιση συνθηκών ισότιμης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, αλλά χρειάζονται και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, όπως ο θεσμός των μικροπιστώσεων, που ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσει να θεσμοθετηθεί, καθώς και αλλά, που η δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας θα επιτρέψει τη διαμόρφωσή του».
- Στις 12 Ιουνίου 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά την ομιλία του στην ανοικτή Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, παρουσιάζοντας όλα τα ανησυχητικά στοιχεία. Αλλά τότε Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς προετοίμαζαν τις Πρέσπες και σφύριζαν αδιάφορα.
- Στις 3 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, και του Υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκου. Όπως ανακοινώθηκε, οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών – την ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο, τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018, την αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση, την σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Και κατέληγε η ανακοίνωση: «Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Κολοκύθια με τη ρίγανη!
- Στις 4 Οκτωβρίου 2018, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
- Την ίδια μέρα, ο Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, μας διαβεβαίωνε ότι «οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση», «είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», «έχουν μπροστά τους προκλήσεις στις οποίες ανταπεξέρχονται», «η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη», «όλες οι τράπεζες έχουν φτάσει στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο έφτασαν αλλά και τους ξεπέρασαν», «όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress test- και σήμερα γράφουν οι FT και το είπε χθες και η Morgan Stanley ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες», «όλες οι τράπεζες έχουν επιστροφή καταθέσεων».
- Στις 8 Οκτωβρίου 2018, από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολίασε ότι ο Μητσοτάκης επενδύει σε σενάρια καταστροφής και «σορτάρει» το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη.
- Στις 8 Οκτωβρίου 2018, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, μας διαβεβαίωσε ότι «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια», διότι «τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά». Και σχετικά με τα κόκκινα, ο Τζανακόπουλος είχε πει ότι… «όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως είχε συμφωνηθεί, πρέπει να συνεχίσουν αυτήν τη δουλειά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια». (Εδώ γελάνε!)
- Στις 9 Οκτωβρίου 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από την Πρέβεζα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα. «Για κακή του τύχη, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι πλήρως θωρακισμένο, ασφαλές και σταθερό», διαβάζουμε σ’ εκείνη την ανακοίνωση. Ε βέβαια! Διότι ετοιμάζονταν να «λύσουν» το Σκοπιανό και δεν ήθελαν τέτοιες σκοτούρες!
- Στις 17 Οκτωβρίου 2018, ο Φλαμπουράρης συναντήθηκε με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μετά ανακοίνωσε πως ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ιδιαίτερα πως «πρέπει να προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς με κάθε τρόπο η πρώτη κατοικία». Αποτέλεσμα μηδέν!
- Στις 30 Νοεμβρίου 2018, ο Φλαμπουράρης εμφανίστηκε στη Βουλή και κάλεσε τις τράπεζες «να αποκτήσουν μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων», διότι «εκτός από τους όρους διαφάνειας και ανταγωνισμού, θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν κάθε φορά υπόψη τους και τα κοινωνικά κριτήρια. Οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, προκειμένου να βγει η χώρα μας από τα αδιέξοδα»! Αποτέλεσμα μηδέν!
Συμπέρασμα: Πέρασαν το 2017 με ευχολόγια και το 2018 με διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς.
Και μόλις ψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών και παραδόθηκε η Μακεδονία, όταν πια είχε μπει για τα καλά το 2019, θυμήθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, ότι μπορεί να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση και ότι γενικά… σκούρα τα πράγματα.
Οπότε, ξανάρχισε το γαϊτανάκι: Νέες συσκέψεις με τους τραπεζίτες και νέες ανακοινώσεις για «πρόοδο» και «σύγκλιση απόψεων» και συναντήσεις «σε καλό κλίμα».
Δηλαδή, έκρυψαν το πρόβλημα των τραπεζών για να περάσουν τις Πρέσπες και τώρα επανεμφανίζουν το πρόβλημα των τραπεζών για να ξεχαστούν οι Πρέσπες…
*Η κα Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής β' Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.