Η βιασύνη του πρωθυπουργού να πάει στην Τουρκία σε μια περίοδο όπου οι τουρκικές απειλές είναι συνεχείς, σχεδόν καταιγιστικές, είναι το λιγότερο περίεργη. Η επίσημη επίσκεψη του Α.Τσίπρα από 5 έως 7 Φεβρουαρίου για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν στην Άγκυρα και το πιθανό συνυποσχετικό για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είναι ανησυχητικά σημάδια...
Μόλις σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα από την Ελλάδα και Κύπρο σε Αιγαίο και Ν.Α.Μεσόγειο», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα «προθερμαίνει» τη συνάντηση βγάζοντας χάρτη όπου η μισή Κως περνά στην τουρκική κυριαρχία.
Ο χάρτης στον τουρκικό τύπο, είναι ενδεικτικός: Δείχνει μέρος του νησιού να ανήκει στην τουρκική κυραρχία.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα σε τουρκική εφημερίδα ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου άμυνας Ε. Alb. Ümit Yalım, ο οποίος βέβαια δρα ως «λαγός» της τουρκικής κυβέρνησης.
«Η γη που ανήκε σε τουρκικά ιδρύματα στην Κω πωλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, με την αιτιολόγηση ότι το νησί αυτό πέρασε από την δικαιοδοσία της Ιταλίας στην Ελλάδα μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθής και η πώληση είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Yalım είπε στην εφημερίδα Aydınlık:
Ο Yalım είπε στην εφημερίδα Aydınlık:
«Το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι εγγυημένο από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, όπως το άρθρο 17 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εγκρίθηκε και ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948.
«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κατέχει ιδιοκτησία μόνος του ή με άλλους. Κανείς δεν πρέπει να στερηθεί αυθαίρετα της περιουσίας του».
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της συνθήκης για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες, με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 1993 αναφέρεται ότι, «άτομα που ανήκουν σε μειονότητες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν αποτελεσματικά στην οικονομική και δημόσια ζωή», συνέχισε ο ίδιος.
«Σύμφωνα με το θέμα που ενέσκηψε στην Κω με τους Τούρκους που ζουν εκεί αλλά και στη Ρόδο, εφιστούμε την προσοχή σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία και την Συνθήκη της Λωζάνης διότι: «Όπως είναι γνωστό, τα τουρκικά κτίσματα στην Ελλάδα που υπήρχαν ή κατασκευάστηκαν επί οθωμανικής περιόδου, πριν από το 1923 και την συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με το νομικό σύστημα, θα πρέπει να διαχειρίζονται σύμφωνα με τον οθωμανικό νόμο, τον ισλαμικό νόμο και τις διμερείς συμφωνίες. Είναι γνωστό σε αυτό το πλαίσιο, στην Κω καμία ακίνητη κληρονομιά δεν μπορεί να αποκτηθεί και δεν μπορεί να πωληθεί.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία αυτή, όλες οι πωλήσεις και δωρεές που πραγματοποιήθηκαν σε Ρόδο και Κω, σύμφωνα με τον κανονισμό Evkaf είναι άκυρες.
Η πώληση, δωρεά, τζαμιών, ισλαμικών σχολείων, ισλαμικών ιεροδιδασκαλείων, κρηνών και νεκροταφείων αφορούν ακίνητη περιουσία της τουρκικής θρησκευτικής κοινότητας και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΕΣΔΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι πωλήσεις μέχρι σήμερα ήταν παράνομες και άκυρες.
Όλα τα τουρκικά κτίρια και εκτάσεις που πωλήθηκαν από την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση, βάσει και της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων των Ηνωμένων Εθνών και την Οικουμενική Διακήρυξη και το διεθνές δίκαιο αποτελούν κατάφωρη παραβίαση», κατέληξε ο ίδιος.
Έχει και η πεθερά μου κάτι εκτάσεις στο Αϊβαλί.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις θέλουμε πίσω χτες.....
Αγγελική