Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Νέο σύνταγμα πΓΔΜ: Τα Σκόπια αναγορεύονται σε εγγυητή της ιστορικής κληρονομιάς του «μακεδονικού» λαού!

Νέο σύνταγμα πΓΔΜ: Τα Σκόπια αναγορεύονται σε εγγυητή της ιστορικής κληρονομιάς του «μακεδονικού» λαού!
Ποιά συμφωνία; Νέα σβουριχτή σφαλιάρα Ζαεφ σε κυβέρνηση και ελληνικό λαό: Είμαστε εγγυητές των απανταχού «Μακεδόνων»!Τις περίφημες τροπολογίες που περιλαμβάνονται στην συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια υιοθέτησε το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων και κατέθεσε στη Βουλή τα τελικά κείμενα....
  Σε αυτές τις τροπολογίες μπορεί να έχει απαλείφει το άρθρο 49 , το οποίο εμπεριείχε αλυτρωτικές προεκτάσεις, πλην όμως η προπαγάνδα της «Μακεδονίας» καλά κρατεί.  Οι Σκοπιανοί και στο νέο κείμενο του συντάγματός τους δηλώνουν ευθαρσώς περί «μακεδονικού λαού» και μάλιστα στην παραπομπή 1της τέταρτης τροπολογίας αναφέρουν τα Σκόπια ως «εγγυητή της πολιτιστικής κληρονομιάς του μακεδονικού λαού»!  Δηλαδή το γειτονικό κρατίδιο αναφέρει σαφώς ότι εγγυάται την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των «Μακεδόνων»!  Σε τι συνίσταται άραγε αυτή η «εγγύηση» που παρέχει η πΓΔΜ;  Ταυτόχρονα στην παραπομπή 3 αναφέρεται πάλι ευθαρσώς στην μέριμνα για την "διασπορά"  του «μακεδονικού λαού», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς των απανταχού "Μακεδόνων".  Με τέτοιες «τροπολογίες» λύνεται το θέμα του αλυτρωτισμού για την κυβέρνηση;  Αναλυτικότερα  το υπουργικό συμβούλιο της χώρας κατέθεσε στη Βουλή τις εξής τροπολογίες.  Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».  Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.  Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.  Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.  Στην τέταρτη τροπολογία αναφέρονται τα εξής:  1. “Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού”.  2. “Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό”.  3. “Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα”.  4. “Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».  Με τις τροποποιήσεις αυτές, απαλείφεται από το Σύνταγμα της χώρας το άρθρο 49, το οποίο σήμερα αναφέρει ότι  «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».  Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή επί των τελικών τροπολογιών αναμένεται να διεξαχθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive