Η Ανγκελα Μέρκελ προσπάθησε να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του Ζόραν Ζάεφ, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου, για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η καγκελάριος επισκέφθηκε το Σάββατο στα Σκόπια, ημέρα που η ΠΓΔΜ γιορτάζει την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της...
και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μετάσχουν στο δημοψήφισμα και να μην μείνουν στα σπίτια τους την ημέρα διεξαγωγής τους. «Κανείς δεν απειλεί τους “Μακεδόνες” πολίτες με απομόνωση. Μπορούν και πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της χώρας», είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζάεφ.
«Το μέλλον περιλαμβάνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές. Ομως, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, στην πρώτη επίσκεψή της στην ΠΓΔΜ. «Υπήρχε μια διαφωνία ανάμεσα στη χώρα σας και την Ελλάδα και έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Για αυτό είναι συνυφασμένα το ονοματολογικό και το ζήτημα της ένταξης. Δεν είναι θέμα που σχετίζεται με την κυβέρνηση, αλλά με το γεγονός ότι όλες οι χώρες μέλη πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό», σημείωσε η Μέρκελ. «Ο λαός στις 30 Σεπτεμβρίου έχει την ευκαιρία να ψηφίσει αν θέλει να είναι μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που απαιτεί την ίδια στιγμή να αποδεχθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Μην μείνετε σπίτι στις 30 Σεπτεμβρίου, αυτή την ιστορική ημέρα. Αδράξτε την ευκαιρία και πείτε ξεκάθαρα τι μέλλον θέλετε», υπογράμμισε η Μέρκελ στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Οταν ρωτήθηκε αν θα συναντήσει τον Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, απάντησε αρνητικά αλλά συμπλήρωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιτσκόφσκι. Από την πλευρά του, ο Ζάεφ την ευχαρίστησε για την ανοιχτή υποστήριξη της Γερμανίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δυτικές χώρες έχουν εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή τους προς τη Συμφωνία των Πρεσπών που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά η αντιπολίτευση στα Σκόπια αντιδρά έντονα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.