Την πεποίθησή του πως «η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή», εξέφρασε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς....
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, του υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη του για τη επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα από την αυστριακή καγκελαρία στην Βιέννη.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατά την συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς φέρεται να είπε, όπως μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων, ότι δεν φοβάται μήπως η συμφωνία αποτύχει, λόγω αντιστάσεων στην Ελλάδα.
«Σε αντίθεση με την “Μακεδονία”, «στην Αθήνα δεν χρειάζεται δημοψήφισμα» εξήγησε ο Ζάεφ, καθώς η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας θα γίνει από τη Βουλή. Ο Ζόραν Ζάεφ είπε επίσης ότι «ακόμα και αν εθνικιστικοί κύκλοι απορρίπτουν τον συμβιβασμό, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι υπέρ της», κάτι για το οποίο τον έχει διαβεβαιώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε την ελπίδα πως στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ θα υπάρξει μία «έντονη συμμετοχή» και μία «θετική έκβαση», η οποία, όπως σημείωσε, θα ενίσχυε την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης».
Ο ίδιος υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε να δούμε τη «Μακεδονία» στην ΕΕ».
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απεύθυνε, όπως είπε, έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα. Ανέφερε σχετικά πως θα είχε επί τούτου συνομιλίες στα Σκόπια με την αντιπολίτευση, κυρίως με το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο, θα μετέφερε, όπως παρατήρησε, «το ίδιο μήνυμα», όπως και στην κυβέρνηση, ζητώντας από αυτό «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, της Αυστρίας, είχε γίνει στόχος έντονης κριτικής για τη συμμετοχή του, ενόψει των πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2016, στον προεκλογικό αγώνα του αρχηγού του VMRO-DPMNE και μετέπειτα πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νυν πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν παρέλειψε να επαινέσει τη χώρα για τη «σημαντική συμβολή της στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης», υπογραμμίζοντας πως «η Μακεδονία ήταν και παραμένει παίχτης-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων».
Στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρεται δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που έγινε με αφορμή την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
«Εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ απευθύνω τις καλύτερες ευχές μας προς τον λαό της Μακεδονίας για την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας σας, στις 8 Σεπτεμβρίου», αναφέρει η γραπτή δήλωση του κ. Πομπέο που εξέδωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Σας συγχαίρουμε για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», συνεχίζει, «η οποία μόλις υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία τον λαό της Μακεδονίας και ολόκληρη την περιοχή. Η δέσμευσή σας στις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, την ευθύνη της κυβέρνησης και τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς είναι αξιέπαινη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη Μακεδονία καθώς προχωράει να καταλάβει, τη θέση της στην ευρωατλαντική οικογένεια».
Καταλήγοντας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως προσβλέπει σε μία μελλοντική εμβάθυνση της φιλίας και της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.