Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Ο,Η ,ΤΟ Τζέισον- Αντιγόνη στο ΣτΕ για την ακύρωση του μαθήματος των θρησκευτικών

arx_arthroo

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει η Ένωση Αθέων, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και 24 γονείς. Με την παρουσία του , της κ.λ.π. Jason-Αντιγόνη συζητήθηκαν σήμερα στην μείζονα Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι 5 αιτήσεις ακύρωσης για το μάθημα των θρησκευτικών σε όλη τη σχολική βαθμίδα, κ.λπ....
Ειδικότερα, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο προεδρεύων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος ανακοίνωσε ότι με παρεμπίπτουσα απόφαση του δικαστηρίου απερρίφθη, κατά πλειοψηφία 24 υπέρ έναντι 6 κατά, το αίτημα της Ένωσης Αθέων και πέντε προσφεύγοντων γονέων που ζητούσαν να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα (εικόνα της Παναγίας) από την δικαστική αίθουσα κατά τη συζήτηση των πέντε εν λόγω αιτήσεων ακυρώσεως.
Στη συνέχεια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη ανέπτυξε την εισήγησή της και εξέθεσε τους ισχυρισμούς των αντίθετων αιτήσεων ακυρώσεως, για το μάθημα των θρησκευτικών (πρόγραμμα σπουδών και το περιεχόμενο του) στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός και η καθημερινή πρωινή προσευχή στα σχολεία, ο τρόπος απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, κ.ά.

arx1
Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ένωση Αθέων, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 γονείς μαθητών.

Παρεμβάσεις υπέρ του μαθήματος των θρησκευτικών και κατά των σχετικών υπουργικών αποφάσεων έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κρήτης και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός» για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης».

arx2

Κατά την ακροαματική διαδικασία από τους δικηγόρους όλων των πλευρών, αναπτύχθηκαν οι αντίθετες νομικές θέσεις για τα επίμαχα θέματα.

Τέθηκαν ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με την ΕΣΔΑ και το άρθρο 16 του Συντάγματος κ.λπ.
Ειδικότερα, τέθηκαν τα εξής θέματα και ερωτήματα: 
-Παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του διεθνούς σύμφωνου για τα δικαιώματα του παιδιού,
-Μη πρόβλεψη απαλλαγής των μαθητών από τον Εκκλησιασμό,
-Με μια απλή δήλωση να απαλλάσσονται οι μαθητές από την πρωινή προσευχή χωρίς περαιτέρω αναφορά στους λόγους εξαίρεσης και
-Το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι ομολογιακό ή θρησκειολογικό
Σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρέμεινε και παρακολούθησε τη διαδικασία το Jason-Αντιγόνη, ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας φωτογραφήθηκε έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

2 σχόλια:

  1. Σε ολες τις γλωσσες του κοσμου οι ανδρες ανθρωποι προσδιοριζονται με το "ο",οι γυναικες ανθρωποι με το "η" και τα πραγματα(αψυχα αντικειμενα) και τα ζωα με το "το'.Και αναρωτιεμαι τωρα:Μπορει ενα πραγμα(ενα τσουβαλι π.χ) η ενα ζωο( μια κατσαριδα π.χ) να εχει γνωμη στο αν εγω θα μαθαινω θρησκευτικα η οτιδηποτε αλλο στο σχολειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν καταργηθουν τα θρησκευτικα στα σχολεια που θα πανε οι καθηγητες θεολογιας να διδαξουν ?Να μαθαινουν θρησκευτικα στις θεολογικες σχολες για χομπυ?Οταν σε ρωτανε ''Τι κανει το παιδι'' να λες ''σπουδαζει θεολογια?''η μονο ''παει για παπας''?Παιδια του σχολειου και τα ΑΕΙ σχολεια ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive