Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη-Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Στο επίκεντρο τέθηκαν... οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών διαπιστώθηκε βελτίωση του κλίματος σε σχέση με τη συνάντηση του Ιουλίου στο ΝΑΤΟ
Από τον έλληνα πρωθυπουργό έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του Διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές για μείωση της έντασης και εφαρμογή των σχετικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Επίσης συμφωνήθηκε:η ενίσχυση της συνεργασίας στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό με σκοπό την περαιτέρω μείωση των ροών αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών κλπ
Παράλληλα έγινε αναφορά στην επαναφορά της θετικής ατζέντας στον οικονομικό τομέα, στην ακτοπλοική σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης με στόχο να ενεργοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Κυπριακό
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα.. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών από την πλευρά της Ελλάδας
Επίσης υποστηρίχθηκε και από τους δύο άνδρες η επικείμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας για θέματα ασφαλείας.
Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη του στο πλαίσιο Γκουτερες και τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να οριστεί ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί και εξ αφορμής ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της σχολής της Χάλκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive