Την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα υποβάθμισε η Standard & Poor’s. Αναλυτικότερα, ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα σε «B+”, από «BB-” προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε «BB-«, από «ΒΒ”. To outlook των αξιολογήσεων είναι «σταθερό”. Η αιτιολόγηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου σε «σκουπίδια»...
αναφέρεται στην ακραία μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας, ενώ προβλέπει ύφεση για το επόμενος έτος
Το σκεπτικό
Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία της S&P ότι η εξαιρετική μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας και η επακόλουθη προβλεπόμενη ραγδαία προσαρμογή του ισοζυγίου πληρωμών θα υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση στη χώρα το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 22% μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες προτού υποχωρήσει κάτω από το 22% έως τα μέσα του 2019. «Αναμένουμε ότι το 2019 θα είναι το πρώτο έτος από το 2009 στο οποίο η ονομαστική πιστωτική επέκταση θα είναι χαμηλότερη από τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε μια σημαντική μεταβολή των συνθηκών της πραγματικής εγχώριας χρηματοδότησης”, επισημαίνει η S&P στην έκθεσή της.
Η εξασθένιση της λίρας, συνεχίζει ο οίκος, ασκεί πιέσεις στον υπερχρεωμένο εταιρικό τομέα, ενώ έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο χρηματοδότησης για τις τουρκικές τράπεζες. Εκτίμηση της S&P είναι πως αυτές οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές μεταβολές θα έχουν αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, προκαλώντας αύξηση στον, ήπιο προς το παρόν, λόγο χρέους προς ΑΕΠ της κυβέρνησης και εντείνοντας τον κίνδυνο αύξησης των υποχρεώσεων των τραπεζών.
Η S&P σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις της για την Τουρκία περιορίζονται λόγω των προκλήσεων του θεσμικού περιβάλλοντος στη χώρα Όπως εξηγεί, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, η εξουσία παραμένει σταθερά συγκεντρωμένη στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας και οι μελλοντικές πολιτικές είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Επιπλέον, τα τελευταία τρία χρόνια η Τουρκία βρίσκεται σταθερά σε έναν εκλογικό κύκλο και παραμένει σε αυτήν την κατάσταση, λόγω των επερχόμενων τοπικών εκλογών το 2019. Αυτό καθιστά πιο πολύπλοκη τη λήψη αποφάσεων σε ήδη δύσκολες οικονομικές συνθήκες, προσθέτει ο οίκος.
Το σταθερό outlook
H σταθερή προοπτική αντανακλά τους ισορροπημένους κινδύνους για την αξιολόγηση της Τουρκίας τους επόμενους 12 μήνες.
Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας αν διαπιστώσει μια αυξανόμενη πιθανότητα συστημικής τραπεζικής κρίσης η οποία θα είχε τη δυνατότητα θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας. Ο οίκος θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει σε υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας αν η οικονομική ανάπτυξη τελικά αποδειχθεί ουσιαστικά αδύναμη σε σχέση με τις τωρινές του προβλέψεις.
Αντίθετα, θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση αν η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάσει και εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής που, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα θέσει υπό έλεγχο των πληθωρισμό.
Υποβάθμιση και από την Moody’s
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας σε «Ba3”, από «Ba2” προηγουμένως, προχώρησε η Moody’s Investors, θέτοντας παράλληλα «αρνητικό” outlook για την αξιολόγηση.
Βασικός καταλύτης για την υποβάθμιση είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της Τουρκίας και την επακόλουθη μείωση της ορατότητας για τη χάραξη πολιτικής της Τουρκίας. Τη θεσμική αποδυνάμωση επιτείνουν οι ανησυχίες γύρω από την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και η απουσία ενός ξεκάθαρου και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης. Ο οίκος εκτιμά πως οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ασθενέστερη ισοτιμία, που συνδέονται με τους υψηλούς και ολοένα αυξανόμενους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι πιθανό να επιταχύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, ενώ ο κίνδυνος μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών εξακολουθεί να αυξάνεται.
Πιθανή νέα υποβάθμιση
Σε ό,τι αφορά την αρνητική προοπτική, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να καταφέρουν να επιτύχουν μια «ομαλή προσγείωση” της οικονομίας υποχωρεί εν μέσω αποδυναμωμένων θεσμών και αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Επομένως, όπως επισημαίνει η Moody’s, ο κίνδυνος συνεχιζόμενων χρηματοοικονομικών εντάσεων είναι σημαντικός, με πιθανές περαιτέρω επιπλοκές για τις τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης. Ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου οξείας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας, η οποία τελικά θα επιβάρυνε περαιτέρω το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της κυβέρνησης.
Απέναντι σε αυτούς τους σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους, η Moody’s επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει υπ’ όψιν την εγγενή πιστωτική δύναμη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης και διαφοροποιημένης οικονομίας και μιας ακόμη σχετικά ισχυρής δημοσιονομικής θέσης. Το φορτίο του χρέους της κυβέρνησης παραμένει μέτριο βάσει των διεθνών δεδομένων. Η Moody’s σημειώνει ακόμη ότι η Τουρκία έχει επιτυχώς καταφέρει να χειριστεί προηγούμενα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ.
ο ηγέτης φαίνεται,μόλις απείλησαν τις τράπεζες...έκανε συμφωνία με το κατάρ 15 δίς χρηματοδότηση,στην οικονομία της γείτονος,όχι σαν τους δικούς μας που έκλεισαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με μεγάλη ευκολία...κρατήστε μικρό καλάθι για την δήθεν κόντρα με τις ΗΠΑ,ΘΑ ΒΓΟΎΜΕ ΖΗΜΙΩΜΈΝΟΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφή