Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

"Βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας". Ρώσος πρέσβης: Απογοητευτική η στάση της Ελλάδας

Σχολιασμό και βαρείς χαρακτηρισμούς κάνει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, με αφορμή τον «πάγο» στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο Αντρέι Μάσλοβ, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες, ενώ σημείωσε οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής»....
Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο κ. Μάσλοβ μιλώντας την Πέμπτη στο Sputnik, ενώ ανέβηκαν στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στο twitter σήμερα το πρωί.
Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ:
«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο,...
Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ:
«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο,...
...το Αφιερωματικό έτος Ρωσία - Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».
Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ:
«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. ...
... Η δήλωση της Μ.Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Συναγερμός Τσίπρα για τον ρωσικό… πάγο και την ακύρωση επίσκεψης του Λαβρόφ

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η χθεσινή, έκτακτη συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την έντονη αντίδραση της Μόσχας και την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα.
Στην άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου, που ακολούθησε, ήταν εμφανές ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί τόσο την άμεση επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων όσο και τις συνέπειές της: «Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία. Κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμανε συναγερμό μετά την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο και κάλεσε εκτάκτως χθες το μεσημέρι στο Μαξίμου τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος αναγκάστηκε να αφήσει στη μέση ημερίδα που διεξαγόταν στο υπουργείο Εξωτερικών για τα νομικά ζητήματα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης Τσίπρα – Κοτζιά ήταν και το ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Αθήνας στην κλιμάκωση που επιχείρησε η Μόσχα, καθώς επίκειται επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα θα είχε και χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα.
«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα. Το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά», ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην απόφαση της Μόσχας να ακυρώσει την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, όπως άφησαν να διαρρεύσει ελληνικές διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ και συμπλήρωναν ότι «δεν μιλάει για ακύρωση ο Ρώσος πρέσβης αλλά για το ακατάλληλο της στιγμής για την επίσκεψη του Λαβρόφ».
Το άμεσο «άδειασμα», ωστόσο, από τη Μόσχα «πάγωσε» την Αθήνα και δείχνει ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι σε πολύ κακό σημείο. Η ρωσική πρεσβεία έσπευσε άμεσα να διαψεύσει ότι την επίσκεψη Λαβρόφ τη ζήτησε η Ρωσία, όπως έλεγε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Σεργκέι Λαβρόβ στη Μόσχα (13.06.2018) όταν είπε ότι «επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο».
Ηδη, δε, έχουν σημειωθεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για έλλειμμα ενημέρωσης από την κυβέρνηση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και ταυτόχρονα διεξάγεται συζήτηση στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, που έκρινε έντονη και υπερβολική την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις πρώτες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα: «Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία, δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές Αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες», κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία προκάλεσε την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ αλλά και τις απειλές της Μόσχας για αντίποινα στην απόφαση να απελαθούν οι τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive