- Πακιστανός πρώην στρατηγός θυμάται τη βοήθεια που προσέφερε στην Τουρκία για τη Κύπρο. Η Τουρκία και το Πακιστάν είναι δύο χώρες, αλλά ένα έθνος, καθώς και οι δύο πλευρές αγαπούν ο ένας τον άλλον λέει ο πρώην στρατηγός που βοήθησε τον τουρκικό στρατό το 1974 στην Κύπρο...
Πηγή: Anadolu Agency
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση
Από τον Ισλαμιντίν Σάιντ
ISLAMABAD, Πακιστάν
Ένας πρώην πακιστανός στρατηγός που υπηρέτησε με τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της Κυβερνητικής Ειρηνευτικής Λειτουργίας του 1974 δήλωσε ότι ήταν ευτυχής που έλαβε την ευκαιρία να βοηθήσει τους Τούρκους αδελφούς και αδελφές του.
Ο Στρατηγός εν αποστρατεία Karamat Ahmed Karamat, πρώην γενικός χειρουργός του πακιστανικού στρατού, ήταν μέλος ιατρικής ομάδας που απεστάλη στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για να βοηθήσει τους Τούρκους στρατιωτικούς και τους αμάχους που τραυματίστηκαν.
"Ήμουν Ταγματάρχης όταν πήρα εντολή να προετοιμαστώ αμέσως για να συμμετάσχω στην ιατρική ομάδα που αναχώρησε για την Τουρκία για να βοηθήσει τον τουρκικό στρατό", ανέφερε ο Καραμάτ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Anadolu.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο 1974, όταν οι Τούρκοι στρατιώτες παρενέβησαν υπό το καθεστώς εγγυητή της Άγκυρας για να προστατεύσουν την τουρκική κοινότητα στην Κύπρο.
Η Τουρκία έστειλε 40.000 στρατιώτες στο βορρά του νησιού για να προστατεύσει τον τουρκικό πληθυσμό από την εθνική βία.
Ήταν η 17η Ιουλίου 1974, όταν η ομάδα μας, αποτελούμενη από 30 γιατρούς, νοσοκόμους και παραϊατρικό προσωπικό, έφυγε για την Τουρκία με ένα ειδικό πακιστανικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που έφθασε το βράδυ στο αεροδρόμιο Adana στην Τουρκία.
Σύντομα μετά την άφιξη μας μεταφερθήκαμε σε στρατόπεδα στις περιοχές Mersin και Tarsus, είπε.
Προσωπικά, ήταν δύσκολη η στιγμή για τον πρώην πακιστανικό αξιωματικό, καθώς η δική του γυναίκα ήταν έγκυος την εποχή εκείνη.
"Η σύζυγός μου μου είπε ότι είμαι έγκυος και πλησίαζαν οι ημέρες να γεννήσει. Απάντησα ότι «ο Θεός θα σας βοηθήσει» αλλά οι αδελφοί και οι αδελφές μου αγωνίζονται και χρειάζονται τη βοήθειά μου, ως στρατιώτης πρέπει να πάω για τη βοήθειά τους ", δήλωσε ο Καραμάτ.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, όταν ο Καραμάτ βρισκόταν στο Μερσίν και η ομάδα του ήταν απασχολημένη βοηθώντας τους τραυματισμένους Τούρκους συναδέλφους, έλαβε τηλεγράφημα από τον πατέρα του για τη γέννηση της κόρης του.
Ο στρατηγός γεννήθηκε το 1943 στην επαρχία Punjab του νοτιοανατολικού Πακιστάν. Εξυπηρέτησε τον πακιστανικό στρατό για 37 χρόνια στο ιατρικό του σώμα και αποχώρησε το 2003.
Ο Καραμάτ και η ομάδα του υπηρέτησαν στην Τουρκία έως Σεπτεμβρίου 1974 και επέστρεψαν στο Πακιστάν αφού ολοκλήρωσαν το καθήκον τους.
Αναμνήσεις
"Ακόμα θυμάμαι αυτές τις μέρες και το χρόνο που περάσαμε με Τούρκους συναδέλφους, αλλά έχω χάσει όλες τις επαφές που έγιναν με φίλους εκείνη την εποχή ... δεν υπήρχαν διευκολύνσεις τότε να διατηρήσουμε επαφή μαζί τους", είπε.
Θυμήθηκε τη φιλοξενία και το σεβασμό που ο ίδιος και η ομάδα του έλαβαν από το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό και τους ντόπιους στη Mersin και Tarsus.
Επισκέφθηκε για δεύτερη φορά στην Τουρκία 2003, όταν ήταν χειρουργός του πακιστανικού στρατού.
Η Τουρκία και το Πακιστάν είναι δύο χώρες, αλλά ένα έθνος, καθώς και οι δύο πλευρές αγαπούν ο ένας τον άλλον, είπε.
Ο Καραμάτ δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί ξανά την Τουρκία μαζί με τη σύζυγό του κάποια μέρα.
Ο πρώην στρατηγός παρότρυνε την πακιστανική νεολαία να μάθει την τουρκική γλώσσα και παρότρυνε επίσης την τουρκική νεολαία να μάθει την Ουρντού προκειμένου να καταλάβει ο ένας τον άλλον καλύτερα.
Το Πακιστάν και η Τουρκία απολαμβάνουν στενούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς, οι οποίοι τώρα επεκτείνονται σε πιο βαθιές οικονομικές σχέσεις, σημείωσε.
Οι άνθρωποι και των δύο χωρών έχουν αγάπη και σεβασμό ο ένας στον άλλο και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το επεκτείνουμε στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, είπε.
Τόνισε επίσης πώς σήμερα και με Πρωθυπουργό της Τουρκίας και Πρόεδρο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.