rottating banner

Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Φίλης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουμε να έχουμε τόσα πολλά φωνήεντα»

Φωτογραφία του Spiros Liosis.
Σχόλιο Ιστολογίου: Το παρακάτω είναι μια ευγενική προσφορά του σατιρικού σάιτ tokoulouri. Προφανώς δεν αφορά όσους έχουν έλλειψη χιούμορ. Επίσης δεν αφορά όσους δεν έχουν καταλάβει το ρόλο του συγκεκριμένου συριζαίικου τύπου, που μπήκε μια πρωί στη ζωή μας και πλέον αποτελεί"μια κατηγορία μόνος του". Πως μπορείς να χαρακτηρίσεις κάποιον που δηλώνει υπουργός παιδείας και μιλάει περί της "πάρα φύσης" ...διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία μας και περί κατάργησή τους. Ήδη στο ιστολόγιό μας έχουμε αναρτήσει για το θέμα τα ακόλουθα άρθρα: «Κάτω τα ξερά σας!!!»  και «Οι πολιτιστικές φοβίες της αριστεράς.». Για μία ακόμα φορά ενώ "μπαίνουν" στη ζωή μας τα νέα μέτρα και η οριστική ταφόπλακα του ελληνικού λαού. Ο εν λόγω κύριος αλλάζει την "επικοινωνιακή" ατζέντα. Εξάλλου αυτό το έμαθε καλά εκεί στην Αυγή που ήταν τόσα χρόνια.   
Την απορία του σχετικά με τη διαχρονική επιμονή των κυβερνήσεων, των εκπαιδευτικών αλλά και της κοινής γνώμης ως προς τη διατήρηση τόσων πολλών φωνηέντων στη νέα ελληνική γλώσσα εξέφρασε με σημερινή του δήλωση ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως «κάλλιστα θα μπορούσαμε να κόψουμε τουλάχιστον δύο με τρία φωνήεντα».

«Στα ελληνικά έχουμε επτά βασικά φωνήεντα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) τα οποία γίνονται δώδεκα αν λάβει κανείς υπόψιν του και τα διγράμματα ει, οι, υι, αι και ου, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη οι γλώσσες φθάνουν μετά βίας τα έξι με επτά στο σύνολο» ανέφερε ο κ. Φίλης, μιλώντας σε συμβασιούχους ναυαγοσώστες-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βάρκιζα.

«Τα παιδιά μας δεν μιλούν και δεν γράφουν σωστά ελληνικά. Κάτι φταίει, αλλά τι; Λένε ότι ο πλούτος της γλώσσας βοηθά τους νέους να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και εκφραστική δύναμη. Εγώ δεν ξέρω. Ίσως όλα αυτά τα φωνήεντα να μπερδεύουν τελικά τα παιδιά» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος αποκάλυψε πως έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής διαλόγου, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς, για τη μελέτη του θέματος.

«Θα διεξαχθεί ανοιχτός διάλογος και θα ακουστούν όλες οι απόψεις των ειδικών από την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα» διαβεβαίωσε ο Ν. Φίλης, τονίζοντας ωστόσο πως κατά τη γνώμη του το έψιλον γιώτα, το όμικρον γιώτα, το ύψιλον και το άλφα γιώτα μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα, ενώ το ίδιο μπορεί να ισχύσει σε ορίζοντα πενταετίας και για σχεδόν ομόηχα σύμφωνα όπως το μι και το νι.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας χθες αναφέρθηκε και στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία, την έκταση της οποίας χαρακτήρισε «παρά φύσιν». Με την άποψη αυτή διαφώνησε έντονα νεαρός που φορούσε τζιν κάτω από τη φόρμα την ώρα της γυμναστικής, ο οποίος μιλώντας στο «Κουλούρι» υποστήριξε ωρυόμενος ότι τα «τα αρχαία ελληνικά πρέπει να μείνουν οπωσδήποτε».

ΠΗΓΗ: tokoulouri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive