Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Νύχτα αγωνίας στον Κάλαμο: Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Έκκληση του δημάρχου Ωρωπού για εκκένωση των Αγίων Αποστόλων

Νύχτα αγωνίας στον Κάλαμο: Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη
Εξαιρετικά δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στον Κάλαμο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος μέσα στα σπίτια, που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή. Πριν από λίγο ο δήμαρχος Ωρωπού έκανε έκκληση στους κατοίκους των Αγίων Αποστόλων να απομακρυνθούν άμεσα....
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικισμοί Πανόραμα, Αγία Βαρβάρα, Κυψέλη, Βλαστός πρέπει να εκκενωθούν άμεσα, ενώ πρέπει να απομακρυνθούν και όσοι βρίσκονται στην παραλία.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά.

Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε «μεικτή» περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από τον γγ Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπάκης αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής και να κηρύξει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον δήμο.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο Σκάι, κύκλοι από τη ΔΕΗ φοβούνται για ολικό μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, θα επηρεαστούν χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Εξαιτίας της αλλαγής του ανέμου, η φωτιά έχει πλέον δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανακόψουν την πορεία τους.

Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντικά οχήματα, 13 των δήμων και της Περιφέρειας, έξι της ΕΥΔΑΠ, ενώ υπάρχουν και τρία χωματουργικά μηχανήματα, που ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.

Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στην περιοχή Κυψέλη, στον οικισμό Βλαστό και προχωρά προς την παραλία.

Την ίδια ώρα έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Πέππα, καθώς καίγονται κολόνες της ΔΕΗ, ενώ ο ίδιος έκανε έκκληση να στείλει η Πολιτεία γεννήτριες ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.









Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, ωστόσο είναι αρκετά αυτά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πολλά που έχουν υποστεί ζημιές. Πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγο για ζημιές σε 15-20 σπίτια, τα πέντε εκ των οποίων παραδόθηκαν εξ ολοκλήρου στις φλόγες.
Τον αριθμό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, ο οποίος είπε ότι εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώνεις με 320 παιδιά (260 η μία και 60 η άλλη), ενώ κατήγγειλε τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν εναέρια μέσα.

Μαρτυρίες κατοίκων στο protothema.gr αναφέρουν ότι στην αρχή πετούσε μόνο ένα ελικόπτερο πάνω από το σημείο της φωτιάς, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, ενώ τα υπόλοιπα εναέρια μέσα άργησαν να ανταποκριθούν.





Διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων
Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.




Το χρονικό της πύρινης κόλασης
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα σε πευκοδάσος στον Κάλαμο Αττικής προς τους Αγίους Αποστόλους. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, που ήταν μεγάλη, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια.
Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών! Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθυνόταν προς την περιοχή του Καπανδριτίου, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί να το ανακόψει.











O Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονταν πλέον στην προσπάθεια αποκοπής αυτού του μετώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive