Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Τα Σκόπια αποδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στη Βουλγαρία


Τα Σκόπια παραιτήθηκαν από τις αξιώσεις τους περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία.     Οι Σκοπιανοί εθνικιστές ψευδομακεδόνες ενώ μιλάνε βουλγάρικα, ως Βούλγαροι που είναι, προσπαθούν να πείσουν ότι η γλώσσα τους είναι κάποια… «μακεδονικά»...
Οι ίδιοι εθνικιστές Σκοπιανοί, που είναι Βούλγαροι, είχαν «ανακαλύψει» και «μακεδονική μειονότητα» στη Βουλγαρία. Προσπαθούσαν δηλαδή να παρουσιάσουν κάποιους Βούλγαρους στη γλώσσα και στην καταγωγή ως ψευδομακεδόνες.  Η Βουλγαρία αν και έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», ουδέποτε αναγνώρισε την ύπαρξη κάποιας «μακεδονικής εθνότητας» όπως και «μακεδονικής γλώσσας», αφού Σκοπιανοί και Βούλγαροι μιλάνε την ίδια γλώσσα.  Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, του Ζόραν Ζάεφ, προσπαθεί να διορθώσει τις «τρέλες» του καθεστώτος Γκρουέφσκι ξεκινώντας από την επίλυση των προβλημάτων με την «αδελφή» Βουλγαρία.  Έτσι, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών που έληξαν, είναι ο ισχυρισμός των ψευδομακεδόνων περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία.  Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων FOCUS, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο του τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, είπε ότι η συμφωνία σχέσεων καλής γειτονίας της Βουλγαρίας με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις 2 Αυγούστου, ρυθμίζει και το θέμα ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία και εξήγησε ότι με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» υποχρεούται να μην έχει αξιώσεις περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία.  Η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα»  «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιστημονικές αξίες και τις γλωσσολογικές αναλύσεις. Το λέω αυτό από την άποψη των επιστημόνων, όχι από την άποψη της πολιτικής», δήλωνε πριν μια εβδομάδα η Βουλγάρα αντιπρόεδρος, Ηλιάνα Γιοτόβα.  Από την πλευρά των Βουλγάρων επιστημόνων είναι αδύνατο να αναγνωρισθεί η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα», θα ήταν αστείο, είπε ο Γιοτόβα σε εκπομπή της βουλγαρικής τηλεόρασης σχετικά με τις σχέσεις Βουλγαρίας- Σκοπίων.  Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο η κίνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ήταν ένα σοβαρό βήμα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την αναμενόμενη υπογραφή της συμφωνίας γειτονίας. Όσον αφορά τη γλώσσα των πολιτών των Σκοπίων είναι μια άλλη συζήτηση που θα πρέπει να μιλήσουν για αυτήν οι επιστήμονες, είπε.  Η Γιοτόβα αναφέρθηκε στην αναμενόμενη υπογραφή στις 2 Αυγούστου της Συμφωνίας Γειτονίας με τα Σκόπια και τόνισε είναι ένα γεγονός το οποίο θα οδηγήσει τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ.  «Η διαδικασία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση μικρότερη, κάθε χώρα έχει τις δικές της εθνικές θέσεις», δήλωσε η αντιπρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive