Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ. Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΗ. Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΗΣ 1974 ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ 32 Μ.Κ

Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να υπερασπιστεί το πραξικόπημα του Ιωαννίδη σκοπό έχει να καταθέσει μέρος της τραγικής ιστορίας ,τονίζω ότι θα προσπαθήσω να μεταφέρω τα γεγονότα  μόνο για το βληθέν τεθωρακισμένο , διαφορετικά θα ανοίξω μεγάλο κεφάλαιο . Δημοσίευσα επίσης...
 την απόρριψη της έφεσης των αιτημάτων του  επικεφαλή της επίθεσης στο προεδρικό Κύπρου ταγματάρχη 1974 της 32 Μ.Κ. ,  Νικόλαου ταβουλάρη , σε σχέση  με προβλήματα   αναπηρίας η οποία του προέκυψε  ένεκα της συμμετοχής στο πραξικόπημα  .  ίσως είναι η μοναδική απόφαση ελληνικού ανώτατου δικαστηρίου  για το εθνικό κεφάλαιο  πραξικόπημα . Γενικά δεν υπάρχει καμιά δίκη η καταδίκη για συμμετοχή στο εν λόγο πραξικόπημα . Υπάρχουν όμως καταδίκες για θέματα στρατιωτικού ποινικού  κώδικα  ,όπως η καταδίκη του υποδιοικητή του  πυροβολικού Κύπρου 1974  Λάμπρου. 
15-07-1974 το χρονικό
Η φάλαγγα των αρμάτων κατευθύνθηκε προς στο Προεδρικό και πέρασε τη πύλη του. Το εκ μετατροπής άσκεπο  θωρακισμένο πέρασε μπροστά από το θάλαμο των καταδρομέων   της τιμητικής φρουράς και πάρκαρε ακριβώς μπροστά από την κεντρική είσοδο του Προεδρικού.  Καταδρομείς  της τιμητικής φρουράς αναγνώρισαν τον Σάββα Παναγιώτη (Τσόκκο) που βρισκόταν στο  θωρακισμένο ,ήταν ορατός ένεκα του ότι έστησε   πολυβόλο κάπου ψηλότερα . οι επιτιθέμενοι δεχόντουσαν αραιά πυρά , από το θόλο του προεδρικού  αλλά και από τις γύρω πολυκατοικίες. Την ώρα εκείνη , το πολυβόλο του Τσόκκου πάθαινε εμπλοκές και δεν μπορούσε να ανταποδώσει. Γρήγορα μπορώ να πω και τα άλλα τεθωρακισμένα εισήλθαν και αυτά από την  πύλη του Προεδρικού , όμως  αποβίβασαν τους υπόλοιπους καταδρομείς  περίπου εκατό μέτρα  πιο πίσω, μέσα στο αλσύλλιο και αυτοί  άρχισαν να προωθούνται ακροβολισμένοι αλλά  πεζοί προς την είσοδο του Π. Μεγάρου
Ενώ  το πρώτο  θωρακισμένο ήταν σταματημένο,  δέχθηκε βολή  από αντιαρματικό Α / Τ  2.36 προερχόμενο από κλειστό χώρο δίπλα από το θάλαμο των καταδρομέων της τιμητικής φρουράς. Από τη βολή σκοτώθηκαν ακαριαία οι λοχίας Καψάλης Κωνσταντίνος, δεκανέας  Σάββα παναγιώτης Τσόκκος, Κ/δ Παρτζιήλης Αντώνιος δεκ. Παπαπέτρου Διονύσιος δεκ. Κουτσόφτας Οδυσσέας. Σκοτώθηκε επίσης ο οδηγός και συνοδηγός του θωρακισμένου.  Μέσα σε δευτερόλεπτα  οι  πέντε  εναπομείναντες ζωντανοί βρέθηκαν  λουσμένοι από τα αίματα και τα πολτοποιημένα μυαλά των συναδέλφων τους . Ταυτόχρονα από άλλο δωμάτιο, δίπλα από τα γραφεία  του θαλάμου  των κ/δ της τιμητική φρουράς εκτελέστηκαν αρκετά πυρά,  οπλοπολυβόλου μπρέν εναντίον  των επιτιθεμένων πεζών αλλά και εναντίον του Θωρακισμένου οχήματος. Σκοπευτής ήταν ο κ/δ Ματθαίου Ματθαίος  του 22 , Λ.Κ. συνεπικουρείτο από άλλους δυο γεμιστές  γεμιστήρων επίσης κ/δ. Επιπρόσθετα  ένας λοχίας κ/δ συνέργησε στο να ριφθούν    χειροβομβίδες εναντίον του τεθωρακισμένου οι οποίες ευτυχώς δεν έπεσαν μέσα αλλά  κτύπησαν και εξερράγησαν στην άσφαλτο.  Μέσα στο τεθωρακισμένο    Όσοι έμειναν ζωντανοί, περνούν λεπτά ανείπωτης αγωνίας διαπίστωσαν ότι η πίσω πόρτα ένεκα του κτυπήματος του Α/Τ  κόλλησε  και δεν άνοιγε . ο ανθυπολοχαγός Παντοπώλης Αντώνιος δεν έχασε την ψυχραιμία του άρπαξε ένα τυφέκιο ,αφαίρεσε τα πυρομαχικά και με το κοντάκι κτυπούσε τη πόρτα να ανοίξει ,  κατέβαλε πάσα   προσπάθεια  να περισώσει τους εναπομείναντες άνδρες του από νέα κτυπήματα . Μάταια όμως ….Τελικά ένα άρμα Τ34 προσέγγισε το βληθέν θωρακισμένο  από πίσω, κότσαρε τη πόρτα και την άνοιξε. Οι σφαίρες έπεφταν πάνω στην πόρτα  σαν βροχή. ο ανθυπολοχαγός Παντοπώλης Αντώνιος Μίλησε στους επιζήσαντες για τη κατάσταση που ευρίσκονταν και τους θανάσιμους  κινδύνους που διέτρεχαν. Αμέσως μετα  Τους διέταξε να εγκαταλείψουν το θωρακισμένο όχημα μετά από αυτόν . Αυτός θα έβγαινε πρώτος και θα έβαλλε για να τους καλύπτει κατά την έξοδο τους. Τους υπέδειξε ένα  τοιχαράκι να καλυφθούν από πίσω…. Τους έδωσε βιαστικά τις τελευταίες σαφείς οδηγίες πώς να κινηθούν και πώς να καλυφθούν . Πρώτος ο Αντώνης Επιχείρησε την έξοδο από το θωρακισμένο και στα 5 βήματα δέχθηκε ριπή στη κοιλιακή χώρα. Κλονίστηκε, τριγκλίζοντας άρπαξε τον κορμό ενός κυπαρισσιού τον αγκάλιασε έδωσε ένα γύρω  και σωριάστηκε κάτω  αργά-αργά.  Ο σκοπευτής του  πολυβόλου του Τ34 βλέποντας το θάνατο του Ανθυπολοχαγού άρχισε να βάλλει  προς τη κατεύθυνση που προήλθαν τα φονικά  πυρά καθηλώνοντας τους σκοπευτές. κατακόκκινο (άλικο) Το  αίμα των νεκρών και των τραυματιών καταδρομέων ξεχείλισε το πάτωμα του τεθωρακισμένου και έτρεχε (δεν έσταζε απλά) αχνιστό από τη πίσω πόρτα του, πάνω στην άσφαλτο σχηματίζοντας   αυλάκι αρκετών μέτρων.
Η βολή του αντιαρματικού βλήματος εκτελέστηκε από τον  ο Ανδρέου Παναγιώτη (γνωστός σαν Τρελλός)  κ/δ του 22 Λ.Κ, από το χωριό τρούλλοι.
Παντοπώλη Αντώνη ,έκανες ότι μπορούσες για να σώσεις τους άντρες σου ,προδομένος από πατριδοκάπηλους , αιωνία σου η μνήμη .

ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΗΣ 1974  ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ 32 Μ.Κ

 Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΒΟΛΗ  15-07-1974  ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ- 32 Μ.Κ ΕΝΑΝΤΙΟΝ 32 Μ.Κ
 14 – 03 -2016
Είμαι ο Χαράλαμπος Καραγιάννης, επίστρατος  της 32 Μ.Κ ,παραμένω   πιστός στην υπόσχεση μου ,να  φέρνω στη επιφάνεια κάθε  νέο στοιχείο που βρίσκω ,σε σχέση με την επίθεση στο  προεδρικό  στις  15-07 -1974  . Μέχρι τώρα δεν έκανα δικό μου πρόλογο για το ένα από τα κύρια προετοιμαστηκά  ορμητήρια των πραξικοπηματιών, το κυριότερο ήταν το μόλις δυο χρόνων  καινούργιο πρώην  στρατόπεδο της  31 Μ.Κ ,σε περιοχή της τοποθεσίας τύμπου  . το Σάββατο 13-07-1974 τμήμα της 32 Μ .Κ  εγκαταστάθηκε στη τύμπου , όπου και έγινε αναδιοργάνωση διμοιριών , από διαφορετικούς  λόχους όλων των μοιρών ,έδρασε δηλαδή το καταδρομικό σύνταγμα σαν μια μονάδα  .όταν έγραφα το κείμενο ,   Δεν μου ήταν άγνωστο ,  τι διαταγές δόθηκαν και πως μερικοί έμπιστοι  προετοιμάζονταν  στα κρυφά σε κλειστούς χώρους . θέλω να πω δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε μαρτυρίες συναδέλφων . το γνωρίζω και από την δράση του πολεμικού   ναυτικού στο πραξικόπημα  κατά Μακαρίου όπως κατεγράφησαν από τον Αντώνη  Κακαρά  . κατάθεση έδωσε και ο σωματοφύλακας  του Νίκου Σαμψών λοχίας της 31 Μ.Κ  πάμπος [κοβής ] από την  Κλήρου  στον Νίκο Παπαναστασίου  Έχω  τα δημοσιεύματα του Νίκου Αργυρόπουλου έφεδρου λοχία της 21 ΕΑΝ  , επέβαιναν γράφει προσκολλημένοι στα BTR καταδρομείς , αυτό κανένας δεν το διευκρίνισε ,το ξέρω  το ανέφερα  ξανά ότι όλοι έφυγαν από το στρατόπεδο της  21 ΕΑΝ [επιλαρχ;iα αναγνωρίσεως ] από πρώην στρατόπεδο  british military hospital  . επιπλέον έχω αξιόπιστες πηγές . στις οποίες θα αναφερθώ και θα παρουσιάσω με αμεροληψία και ουδετερότητα .
Πρώτη πηγή  είναι  ,το έγγραφο ημερομηνίας 25-10-2014  ,  του γραφείου τύπου και πληροφοριών , της κυπριακής δημοκρατίας, αναφέρει αλλά και συμπληρώνει  όλα όσα ελέχθησαν από τον υπουργό Εσωτερικών ,  Σωκράτη Χάσικο , στον επικήδειο των  δώδεκα λοκατζήδων , το έγγραφο συμπληρώνει ότι  , ο λοχίας  Ανδρέα Χαραλάμπους από το Δίκωμο  της 32 Μ.Κ ,βαριά τραυματίας , ξεψύχησε μια βδομάδα αργότερα και τάφηκε στον ομαδικό τάφο της Λακατάμιας.  Συμπληρωματική διευκρίνιση από μένα  , ο λοχίας Ανδρέα Χαραλάμπους από το Δίκωμο , δεν  ήταν  επιβάτης στο  θωρακισμένο όχημα «Μπι-Ττι-Αρ» που επιχειρούσε να μπει στο Προεδρικό Μέγαρο ,ήταν έξω από αυτό μαζί με τον Λελλο Πιριντζή επίσης  βαριά τραυματία , σε λίγες μέρες  ξεψύχησε και αυτός .Ο αριθμός των νεκρών   αυξάνεται
Δεύτερη  πηγή  είναι  ,το  απόσπασμα από τον επικήδειο λόγο , ημερομηνίας 12-07-2014   , που εκφώνησε ,   ο πρόεδρος  της  βουλής των αντιπροσώπων   Γιαννάκης  Λ. ομήρου .  Στην     κηδεία των οστών , του ευρισκόμενου με απόσπαση από την 32 Μ.Κ , καταδρομέα   της τιμητικής  φρουράς  Ματθαίου Ματθαίος , σειρά κατάταξης Ιανουάριος 1973 Α, από τον Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού   . Ο κύριος  ομήρου  ανάμεσα σε άλλα , κάνει αναφορά ότι , ο Ματθαίος  Ματθαίου στις  15 Ιουλίου με την εκδήλωση του πραξικοπήματος , χωρίς κανένα δισταγμό , πήρε ένα οπλοπολυβόλο τύπου Μπρέν και από το παράθυρο του προεδρικού  , άρχισε να   βάλλει κατά των επιτιθέμενων   λοκατζήδων κα των τανκς της προδοσίας .
Τρίτη   πηγή  είναι , το δημοσίευμα του συγγραφέα Σπύρου χατζάρα ,  ημερομηνίας  15-07-2009 .  Ο Σπύρος χατζάρας  μετά από από μια γενική εισαγωγική ανάλυση  , παραπέμπει στον  αείμνηστο υφυπουργό παρά τω  προέδρω  ,επί  διακυβερνήσεως  Μακάριου,  δόκτορα Πάτροκλο Σταύρου ,πολύ γνωστό πρόσωπο και από  το  γεγονός ότι ήταν  υιοθετημένος από την Ελένη  , σύζυγο  του γνωστού  , Κρητικής καταγωγής    ρεθυμνιώτη  ,  δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη .   Αυτή την μαρτυρία δεν θα την καταγράψω ,μπορείτε εύκολα να βρείτε τέτοιο δημοσίευμα /τα
 Σημαντικό και διευκρινιστικό  είναι ότι  Ο Κώστας Νεοκλέους του 231Ταγματος πεζικού ΔΕΝ σκοτώθηκε στην μάχη του Προεδρικού. Σκοτώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, 15.07.1974 έξω από τον αστυνομικό σταθμό του Γερολάκκου, από πολίτες αντιστασιακούς  Απλά τάφηκε με τους καταδρομείς στον ίδιο χώρο .
Δημοσίευμα από μέλος  της τιμητική φρουράς κατά την 15-07-1974 τον   Νίκο Μάρκαρη της  32Μ.Κ . πρέπει να πρόκειται για ψευδώνυμο . συνοψίζω  Ένα επιπλέον τεκμήριο .
Μαρτυρία επώνυμου καταδρομέα που υπηρετούσε την θητεία του στην 32 Μ.Κ , την μοιραία μέρα , ανήκε στους επιτιθεμένους  , επιθυμία του είναι να παραμείνει ανώνυμος . Μου είναι προσωπικός  φίλος από την μάχη παχυάμμου Κερύνειας , έτσι ακριβώς είναι τα λόγια του . Αυτός που έκανε την βολή εναντίον του ερπιστριοφόρου BTR  με Α/Τ 2,36  από  δωμάτιο δίπλα στο δωμάτιο-γραφείο που σκοτώθηκε ο Ματθαίου Ματθαίος .   ήταν ο καταδρομέας ,  Ανδρέου Παναγιώτης του 22 λόχου  ανευρέθει   αμέσως μετά , να σφαδάζει από εγκαύματα λόγο της οπισθοδρόμησης αεριών  .  το δωμάτιο  αυτό ήταν κλειστός χώρος  , δεν προσφερόταν για τέτοια βολή    .  Αυτό δεν είναι μυστικό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το ίδιο όχημα μαζί με τους νεκρούς και τραυματίες   .  Ο κ. Μάρκαρης ανέφερε ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο στο οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο Ματθαίος, γνώριζαν ότι δέχονταν πυρά από τους συναδέλφους τους καταδρομείς. Αυτό σημαινει ότι ήταν περισσότεροι από δυο. Ονομάστηκε επίσης ο Κωνσταντίνου  Ιορδάνης ότι  επέταξε χειροβομβίδες εναντίον του BTR  , παρόλα αυτά ο σύλλογος τον  τίμησε για τραύμα από όλμο στην άσπρη μουττη ,εμπλέκονται επίσης . ένας λοχίας   από αργακα , ηταν απών σε όλη την διάρκεια της εισβολής και ακόμη ένας με το όνομα .Φειδίας ,δηλαδή σύνολον πέντε καταδρομεις πολέμησαν την  μονάδα τους . ο κάθε ένας ας το ερμηνεύσει όπως θέλει .το ονομάζω εμφύλιο πόλεμο ,δεν είναι ένα γεγονός μοναδικό  εκείνες τις δύσκολες μέρες ,μιλάμε όμως για πόλεμο φίλου εναντίον φίλου .που ήξερε ο αμυνόμενος ποιοι ήσαν μέσα στο BTR . Θα συνέχιζα για τον εμφύλιο ,ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα πολύ να το γράψω ,σαν πρώην μέλος της τιμητικής διμοιρίας . 04-07-2017 αυτά έγραψα τότε , σήμερα γνωρίζω ότι ολόκληρη η διμοιρία αντιστάθηκε στην επίθεση δεν γνωρίζω  με απόλυτη  ακρίβεια το παρασκήνιο !!!!!!

Ο  γράφων εδώ  δηλώνω , ξανά ότι ο Μακάριος διέφυγε από το οβάλ γραφείο ,το έγραψα και πριν σε δημοσίευση με το ίδιο θέμα
Ένας αξιωματικός της 21 Ε.ΑΝ (επιλαρχεία αναγνωρίσεως ) ,το δεύτερο άντρο αλλα τελικο ορμητήριο  του πραξικοπήματος με έδρα το BMH ,  ο διοικητής της ίλης εφόδου ,είχε εντολή να πάει στις 7,30 π.μ   ,στην πίσω πλευρά του προεδρικού μεγάρου και να την αποκλείσει , τελικά έφτασε εκεί στις  2 το μεσημέρι.
.Σύμφωνα με τον Πάτροκλο Σταύρου ,Μόλις ο  Μακάριος  άρχισε να κατηφορίζει για να φύγει συναπαντήθηκε με πολεμική συμπλοκή .  και στο σημείο εκείνο είχαν φτάσει  οι πραξικοπηματίες σε μιαν άκρη . ο αξιωματικός του εφεδρικού αστυνομικού σώματος Τάκης τσαγκάρης με τους άντρες του που έτρεξε στην περιοχή  τους βρήκε  και συγκρούστηκε μαζί τους γενναία και τους απώθησε . μαζί με τον   Μακάριο είχαν φύγει συνοδεύοντας τον , ο Θρασυβούλου , ο  ποταμάρης και ο ανεψιός του   Αντρέας Νεοφύτου .  Βασικά ,  σώζεται ο Μακάριος , η περιπέτεια συνεχίζεται , θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω  , ότι ο Τάκης τσαγκάρης υπηρέτησε παλαιότερα στο 9ο τακτικό συγκρότημα ένα στρατόπεδο στην άνοδο του πεδιαιου  και απεναντι από το εστιατόριο των καταδρομέων  .ο Τάκης   τσαγκάρης το 1974 έφερε τον βαθμό του λοχαγού. Από ότι αντιλαμβάνομαι η μάχη εδόθη μεταξύ   Τάκη τσαγκάρη και του διοικητής της ίλης εφόδου της 21 Ε.ΑΝ (επιλαρχεία αναγνωρίσεως ) ,παρά την προσπάθεια μου ,δεν έμαθα τι ακριβώς απέγιναν οι άλλοι δέκα καταδρομείς της τιμητικής διμοιρίες συμπεριλαμβανομένου και του διμοιρίτη .
O ερευνητής : Χαράλαμπος Καραγιάννης, επίστρατος βετεράνος 32 M.K πολέμου 1974

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive