Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΕΝΑΣ Εισαγγελέας ρεεεε, ΤΙ λέει ετούτος; Βαρουφάκης: Τα 16 δισ. ευρώ, τα ΑΤΜ και το Γουδί – Σάλος από νέους διαλόγους

Αντιδράσεις προκαλούν τα όσα υποστηρίζουν δύο πρώην υπουργοί της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και τα όσα υποστήριξε ο κ . Λαφαζάνης μιλώντας στον «Βήμα FM» προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ν.Δ. Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι είχε συμφωνήσει ότι θα πάρει κάποια δισ. ευρώ από τη Ρωσία για την...
κατασκευή φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση, σε περίπτωση που η χώρα μας θα έβγαινε από την ευρωζώνη.
Παραδέχθηκε επίσης ως αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητήσει με τη Βενεζουέλα για την προμήθεια πετρελαίου και ότι αν η χώρα έβγαινε από το ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδας θα εθνικοποιείτο, «θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» όπως είπε χαρακτηριστικά και θα εκτύπωνε τη νέα δραχμή.

Την ίδια ώρα νέοι διάλογοι δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο (Πρώτο Θέμα, Καθημερινή και Βήμα) που υποστηρίζει στο βιβλίο του «Ενήλικοι στο δωμάτιο» ότι είχε ο Γ. Βαρουφάκης με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδους διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015.

Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας διηγείται λεπτομερώς στο βιβλίο του διαλόγους με τον Πρωθυπουργό.

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1



Ν.Δ.: Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια

«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφορικά με όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και ο Π. Λαφαζάνης.

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «συνεχίζει να σιωπά και να απέχει» κάτι που, όπως λέει, κάνει και «με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά. Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια για τους υπεύθυνους της κατρακύλας της χώρας. Για το τεράστιο κόστος που εξαιτίας τους πληρώνει ο ελληνικός λαός» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αποκαλύψεις Λαφαζάνη: Αυτό ήταν το σχέδιο!

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, παραδέχθηκε πως το «εναλλακτικό σχέδιο» που ο ίδιος είχε εκπονήσει και γνώριζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περιαλάμβανε εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση της νέας δραχμής».

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί νέα δραχμή στο νομισματοκοπείο. Είχε κατατεθεί ένα ειδικό σχέδιο, ότι θα μπορούσε να κοπεί με τον τρόπο που λειτουργούσε το νομισματοκοπείο. Υπήρχε η δυνατότητα για μια γέφυρα η οποία χρηματοδοτικά θα μπορούσε να στηριχθεί με τρόπους τους οποίους έχω καταθέσει. Η δέσμευση μας ήταν ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια. Η δέσμευση μας ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Εγώ από την αρχή ήμουν κατά του ευρώ. Θεωρούσα ως επιλογή ότι έπρεπε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως το 2015, μπροστά στον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, είχε εξασφαλίσει από τη Ρωσία μια βοήθεια κάποιων δισεκατομμυρίων ως προκαταβολή για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση.

«Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα.

Ο αγωγός για τον οποίον έγινε η συμφωνία, αν εφαρμοζόταν θα άλλαζε πολλά δεδομένα και οικονομικά για την Ελλάδα και δεδομένα εξωτερικής πολιτικής, θα απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

Εγώ είχα διασφαλίσει ότι θα παίρναμε και μια προκαταβολή (κάποια δισεκατομμύρια) έναντι των ωφελειών που θα είχαμε από την λειτουργία του αγωγού η οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια ανακούφιση της χώρας εκείνη την περίοδο.

Θα εδίδετο η προκαταβολή, αλλά μεσολάβησε η υπογραφή του μνημονίου, η απομάκρυνση μου από το υπουργείο και η Ελλάδα επανήλθε στη λογική του ευρω- ατλαντικού οικοπέδου.

Ο κ. Τσίπρας βεβαίως είχε συμφωνήσει για την προκαταβολή από τη Ρωσία. Ήταν δεδομένα όλα και γνωστά. Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. Η Ρωσία δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο. Η Ρωσία θα κάνει συμφωνίες στη βάση αμοιβαίου οφέλους.

Η βοήθεια θα ήταν κάποια δισεκατομμύρια, μια προκαταβολή που θα εδίδετο στη δημόσια εταιρεία που θα συμμετείχε στον αγωγό. Η προκαταβολή θα ήταν υποβοηθητική, θα ήταν μια μικρή ανάσα για την χώρα».

Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως δεν ήταν παρών σε συζητήσεις για την παροχή βοήθειας από τη Βενεζουέλα, αλλά παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει βοήθεια και από την λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου.

«Το θεωρώ φυσιολογικό, αν βγει η χώρα από το ευρώ και θέλει μια βοήθεια και μια στήριξη, και η Βενεζουέλα είχε δυνατότητα να μας δίνει φθηνότερο πετρέλαιο, γιατί όχι. Εγώ το θεωρούσα και αυτονόητο, μια χώρα σαν τη Βενεζουέλα, που αισθανόταν κοντά στην προσπάθεια που γινόταν για μια αλλαγή στην Ελλάδα, αν είχε την δυνατότητα, γιατί να μη βοηθούσε; Και γιατί να μην απευθυνθείς στη Βενεζουέλα για βοήθεια»;


Διαφωνίες

Ο κ. Λαφαζάνης προσθέτει επίσης ότι όταν έφθασε η ώρα υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου υπήρξε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Διαφωνούσαμε σταθερά εγώ και ο Τσίπρας στο θέμα του ευρώ. Εγώ ήμουν σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να έχει μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία μέσα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο όταν μπήκαμε κάτω από τη μπότα των μνημονίων. Εκεί ήταν η διαφωνία μας από την αρχή. Όμως συμφωνούσαμε και οι δυο –υποτίθεται- ότι θα έπρεπε να καταργηθούν σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια. Και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα βάλουμε το ευρώ πάνω από τα μνημόνια. Για αυτό και η θέση του κόμματος ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Δηλαδή όχι και με μνημόνιο μέσα στο ευρώ. Επομένως θα περίμενε κανείς, και έτσι θα έπρεπε να γίνει με βάση τις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Ο ρόλος του στρατού

Ο κ. Λαφαζάνης στην συνέντευξη του στον «ΒΗΜΑ FM» αρνήθηκε κατηγορηματικά πως στο εναλλακτικό σχέδιο υπήρχε ανάμειξη του στρατού με οποιονδήποτε τρόπο.

«Δεν υπήρχε πρόβλεψη να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για να εξασφαλίσει την δημόσια τάξη. Για να περάσουμε από το ευρώ στη δραχμή. Είναι εντελώς κινδυνολογικά αυτά. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε Δημοκρατία. Δεν υπάρχει ίχνος Δημοκρατίας σε αυτή χώρα. Στη χώρα υπάρχει δικτατορία του ευρώ και της μνημονιακής χούντας. Τίποτα από όσα έχουν γίνει στη χώρα από το 2010 δεν έχει τη λαϊκή έγκριση. Εδώ ένα «ΟΧΙ» είπε ο λαός και το μετέτρεψαν πραξικοπηματικά σε «ΝΑΙ».

Το σχέδιο του Βαρουφάκη

Αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Λαφαζάνης ήταν επικριτικός απέναντι του.

«Ο κ. Βαρουφάκης παίζει ένα κακόγουστο θέατρο, αξιοποιεί την καταστροφική του παρουσία το εξάμηνο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντλεί επικοινωνιακή δύναμη και ισχύ. Αυτό το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από αυτά που λέει τα πιο πολλά είναι ανακριβή. Συναγωνίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακρίβειες τον Αλέξη Τσίπρα».

Κοινό αντιμνημονιακό μέτωπο

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως υπάρχει προοπτική συγκρότησης κοινού αντιμνημονιακού μετώπου με το δικό του κόμμα και τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αλέκου Αλαβάνου.

«Η θέση η δική μας είναι ότι αυτή την ώρα χρειάζεται όλες οι αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο θα οδηγήσει σε ήττα τις μνημονιακές δυνάμεις και θα ανοίξει ένα καινούργιο προοδευτικό δρόμο παραγωγικής ανασυγκρότησης και δικαιοσύνης για την Ελλάδα.

Αυτό το μέτωπο για εμάς είναι ζωτικής σημασίας. Κάνουμε συζητήσεις. Με τον Αλέκο Αλαβάνο και το «Σχεδίο Β» έχουμε συμφωνήσει για αυτό το μέτωπο, βρισκόμαστε σε έναν θετικό δρόμο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την «Πλεύση Ελευθερίας».

Βεβαίως, απευθυνόμαστε και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση μέχρι στιγμής αλλά εμείς επιμένουμε. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να έχουμε δημοκρατική ανατροπή στη χώρα. Θέλουμε και το ΚΚΕ να συμμετάσχει σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχει κοινό έδαφος για να διαμορφωθεί αυτό το μέτωπο και προγραμματικό».

Ν.Δ.: Οι δηλώσεις Λαφαζάνη επιβεβαιώνουν ότι στόχος Του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η έξοδος από το ευρώ

"Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη που υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι ο κοινός στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην πραγματικότητα η έξοδος από την ευρωζώνη" σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, σχετικά με τη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

"Ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει όλη την αλήθεια για όσα συνέβηκαν εκείνο το διάστημα, που έγιναν αιτία να πληρώνει για πολλά χρόνια βαρύτατο κόστος" προσθέτει η ΝΔ και καταλήγει:

"Και θα την μάθει!"

Λαφαζάνης: «Οι μόνοι που είχαμε πρόταση εξόδου από το ευρώ, ήμουν εγώ, το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα»

Απαντώντας ο Π. Λαφαζάνης στα όσα δήλωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη συνέντευξη Λαφαζάνη, αναφέρει ότι «η ΝΔ, επειδή δεν έχει καμιά διαφορά με την καταστροφική μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ -αυτήν άλλωστε εφάρμοσε και ο σημερινός αρχηγός της ως υπουργός της κυβέρνησης ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ- επιχειρεί με φτηνά προπαγανδιστικά παιχνίδια παραπλάνησης να εμφανισθεί ματαίως ότι κάνει αντιπολίτευση. Πληροφορώ, λοιπόν», συνεχίζει στη δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, «τη ΝΔ και την ηγεσία της, για να μη ψάχνουν αυτά που οι ίδιοι θεωρούν ως φαντάσματα, ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Βαρουφάκης διέθεταν σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη, προκειμένου να αποφύγουν μια συνθηκολόγηση και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου»

«Τα μόνα σχέδια που διέθεταν και επ' αυτών εργάζονταν στο παρασκήνιο ήταν πώς να αθετήσουν τις αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του τότε ΣΥΡΙΖΑ, για να κρατήσουν την χώρα στο ευρώ. Μακάρι ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας να είχαν ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ και να το εφάρμοζαν, για να μην ρίξουν τη χώρα στην καταστροφική περιπέτεια που διανύουμε και η οποία, όπως φαίνεται, δεν θα τελειώσει ούτε το 2060!», υποστηρίζει ο Π. Λαφαζάνης.

Και επισημαίνει στη συνέχεια: «Οι μόνοι, όμως, οι οποίοι, στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέταμε πρόταση εξόδου από την ευρωζώνη, που ήταν και ο μόνος δρόμος για να απαλλαγούμε από την μνημονιακή υποδούλωση, ήταν η αφεντιά μου, το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα του τότε ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό δεχόμαστε, ως, τάχα, αναχρονιστικά βαρίδια, ένα ανηλεή κοινό πόλεμο από την ομάδα Τσίπρα, τη ΝΔ, το εγχώριο και το ευρωατλαντικό οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο.

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive