Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΕΠΙΣΗΜΟ: Οι βασικοί στόχοι των νέων Θρησκευτικών - Τι περιμένει τα Ελληνόπουλα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Οι βασικοί στόχοι των νέων Θρησκευτικών - Τι περιμένει τα Ελληνόπουλα

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ο κ. Παναγιώτης Υφαντής Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο πρόγραμμα σπουδών, αποκάλυψε τους στόχους του νέου μαθήματος Θρησκευτικών στην Ελλάδα, «βυθίζοντάς» μας σε έντονο προβληματισμό....

Με αφορμή την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για το νέο πρόγραμμα σπουδών των θρησκευτικών, ανέφερε πως «οι αντιδράσεις που προέκυψαν δεν προέρχονταν από την Ιεραρχία αλλά από διάφορους θεολογικούς κύκλους καθώς θεώρησαν ότι γίνεται κάτι το τόσο επαναστατικό που διακυβεύει την ελληνικότητα ή ακόμα και την ορθοδοξία».
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Υφαντής ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Βασικός στόχος ήταν το μάθημα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νέου σχολείου και κυρίως να ανταποκριθεί στις ήδη εμπεδωμένες νέες συνθήκες της ελλαδικής πραγματικότητες και στις διαμορφούμενες συνθήκες, που σημαίνει ότι πλέον θα πρέπει να απευθύνεται όχι μόνο σε ορθόδοξους μαθητές αλλά και σε μαθητές διαφορετικών πολιτισμικών προελεύσεων ή θρησκευτικών ταυτοτήτων και σε παιδιά που δεν έχουν καμία ζωτική, λόγω οικογένειας, σχέση με την εκκλησία ή με το θρησκευτικό φαινόμενο.
Η κύρια επιδίωξη του μαθήματος είναι να παράξει εγγράμματους θρησκευτικά μαθητές, να μπορούν δηλαδή να κατανοούν το θρησκευτικό φαινόμενο, να το βλέπουν σε όλες τις πτυχές του, ως μήτρα πολιτισμού αλλά και ως μήτρα εντάσεων. Να μπορούν να καταλάβουν καλύτερα αυτόν τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν. Και ας μην ξεχνάμε ότι εσχάτως έχουμε την αναβίωση φονικών φονταμενταλιστικών τάσεων, οι οποίες είτε χρησιμοποιούν τα ιερά κείμενα είτε εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων για να προκαλέσουν ιερούς πολέμους. Άλλωστε το κοράνι δεν εκβάλει σε τέτοιου είδους πρακτικές και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορούμε να διαγράψουμε ή να ενοχοποιήσουμε μία ολόκληρη θρησκεία.
Στόχος μας λοιπόν είναι να δείξουμε στα παιδιά ότι το θρησκευτικό φαινόμενο έχει πάρα πολλές πτυχές και να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τις αρνητικές και τις θετικές εκφάνσεις του. Το πρόβλημα ήταν ότι, για πολλά χρόνια το μάθημα διδασκόταν ως ένα είδος κατήχησης. Πλέον όμως μιλάμε για μία πολυπολιτισμική κοινωνία».
Άρα λοιπόν στόχος της Εκκλησίας αλλά και της Πολιτείας με το νέο μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα πάντα με τον κ. Υφαντή είναι:
  1. Να πεισθούν όλοι πως δεν διακυβεύεται η Ελληνοορθοδοξία
  2. Να παρουσιαστούν όλες οι πτυχές του θρησκευτικού φαινομένου στους Έλληνες μαθητές «ως μήτρα πολιτισμού αλλά και ως μήτρα εντάσεων»
  3. Να πεισθούν όλοι πως το Κοράνι δεν προτρέπει σε εχθρικές ενέργειες
  4. Να αντιληφθούν τα παιδιά ότι πλέον ζούμε σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία.
Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι άραγε; Να προταθεί μία ενιαία θρησκεία, η οποία δεν θα προκαλεί εντάσεις μεταξύ των ανθρώπων, για όλους όσους συμμετέχουν στην ελληνική «πολυπολιτισμική κοινωνία; Αυτό υπονομεύει ή ενισχύει την Ελληνοορθοδοξία;
Σημειώνεται δε πως μέσα στο Κοράνι υπάρχουν χωρία που προτρέπουν σε βασανισμούς και σφαγές αλλόπιστων αλλά και γυναικών.
Τα γνωρίζουν όλα αυτά οι αρχές της Πολιτείας και η Ιεραρχία της Εκκλησίας, η οποία δεν έχει αντιρρήσεις για το νέο μάθημα των θρησκευτικών;
Πάντως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει ικανοποιημένο για την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας η οποία, ουσιαστικά, αποδέχθηκε ομόφωνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε σχετικά:
«Το ΙΕΠ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας που αψήφησε τις ακραίες φωνές ορισμένων κληρικών και λαϊκών και αποδέχθηκε ομόφωνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τα νέα προγράμματα σχεδιάστηκαν από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του ΙΕΠ και, σύμφωνα με την εντολή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, συζητήθηκαν εκτενώς με την τριμελή επιτροπή της Ιεραρχίας.
Το προϊόν αυτού του διαλόγου, που αποτυπώθηκε σε συγκεκριμένες βελτιώσεις των προγραμμάτων, έγινε αποδεκτό σήμερα από την Ιεραρχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive