(Είπαμε, Ελληνική σημαία ΜΗΝ ψάχνετε, ΔΕΝ υπάρχει!!).Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, περί δημοψηφίσματος για το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, παρόλο που ώρες αργότερα έγινε γνωστό...
ότι Η δήλωση ήταν ερμηνεία του τουρκικού τύπου και τελικά μπορεί ο Σουλτάνος να άφησε αιχμές περί συνόρων και Δυτικής Θράκης, αλλά δεν αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, εξήγησε, πάντως στο star.gr τις προθέσεις και τις βλέψεις του Σουλτάνου, οι οποίες κρύβονται πίσω από τις προκλητικές του δηλώσεις περί συνόρων, λέγοντας:
«Αυτή τη φορά η λεκτική πρόκληση Ερντογάν δεν αφορά μόνο στη χώρα μας αλλά σε μια σειρά κρατών, τα οποία ο Τούρκος Πρόεδρος ενσωματώνει στη νέο-οθωμανική αντίληψη ως χώρες στις οποίες η Τουρκία θα πρέπει να έχει λόγο και ρόλο για τις εξελίξεις. Αιτιολογεί και αποδίδει αυτήν του την άποψη στους γλωσσικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που έχει η χώρα του με κοινότητες, που διαβιούν από την Αδριατική μέχρι τον Καύκασο».
Ο ίδιος συνέχισε: «Βέβαια, σε μία κατάσταση όπου τα σύνορα στη Μέση Ανατολή είναι ευμετάβλητα, οι κρίσεις είναι πολυδιάστατες σε διάφορα πεδία, μία τέτοια δήλωση έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά στους εθνικιστικούς κύκλους εντός της Τουρκίας αλλά κυρίως δείχνει μια διάθεση από πλευράς Ερντογάν να διορθώσει με κάποιον απροσδιόριστο τρόπο τα ιστορικά λάθη που αποδίδει στην πλευρά του Κεμάλ Ατατούρκ».
Ποιές οι βλέψεις του Ερντογάν;
«Οι βλέψεις του είναι αναθεωρητικές. Το γεγονός ότι αξιώνει να επηρεάζει τα δρώμενα σε μια σειρά κρατών είτε είναι η Βοσνία, είτε είναι η Βουλγαρία, είτε είναι η Ελλάδα, είτε η Αρμενία, είτε το Ιράκ, είτε η Συρία, μόνο και μόνο επειδή θεωρεί ότι εκεί υπάρχουν δεσμοί με κατοίκους και πληθυσμούς, αυτό από μόνο του συνιστά “επικίνδυνη στάση” από πλευράς Τουρκίας γιατί αλίμονο αν η κάθε χώρα που αισθάνεται ότι διασυνδέεται με κάποιους πληθυσμούς εκτός αυτής, απαιτεί να έχει λόγο επί των εξελίξεων».
Το μήνυμα του Σουλτάνου σε εσωτερικό
«Το μήνυμα του Ερντογάν στο εσωτερικό είναι ότι αυτός νομιμοποιείται ως φυσικός ηγέτης της χώρας του που μπορεί να εκφέρει τέτοιου είδους ακραίες –για τα δικά μας δεδομένα- απόψεις, οι οποίες δυστυχώς έχουν απήχηση στην τουρκική κοινή γνώμη.
Ως προς το εξωτερικό, αυτό το οποίο ο Ερτνογάν θέλει να στείλει ως μήνυμα είναι ότι τώρα που η Τουρκία εμπλέκεται και στο συριακό πόλεμο αλλά και στον πόλεμο στο Ιράκ που γίνεται σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους, νομιμοποιείται να έχει παρουσία σε αυτές τις δύο περιοχές. Αντιθέτως αν υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες θα θίγουν τουρκικά συμφέροντα, π.χ. μια ευρύτατη αυτονομία για τους Κούρδους στη Συρία, στο πρότυπο των Κούρδων στο Ιράκ, η Τουρκία δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει τους θύλακες, -που είναι ενεργοί ή ανενεργοί- τους οποίους πάντως ελέγχει στις προαναφερθείσες περιοχές, μόνο και μόνο για να προκαλέσει αναταραχές, ώστε η ίδια να μη σημειωθεί από τις ανακατατάξεις που γίνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής»
Ο έμμεσος εκβιασμός και “τα σύνορα της καρδιά μας”
«Οι αναφορές Ερντογάν εντάσσονται στο πλαίσιο ενός έμμεσου εκβιασμού προς τους δυτικούς κι ενός παιχνιδιού με τους εθνικιστικούς τίτλους. Εν τούτοις η αναφορά που κάνει στη Θράκη και ότι θα έπρεπε με δημοψήφισμα να καθοριστεί το status της, είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη πρόταση από πλευράς του. Προφανώς δεν μπορεί να έχει καμία τύχη, αλλά δείχνει μία τάση, που είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Δείχνει μια τάση αμφισβήτησης εθνικών συνόρων ακόμα κι αν λέει ότι “εμείς αποδεχόμαστε τα σύνορα και τα σύνορα στα οποία αναφέρομαι είναι τα σύνορα της καρδιά μας”. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ κακό μήνυμα»
Το μήνυμα αφύπνισης στις δυνάμεις της Θράκης
«Όσον αφορά στη Θράκη, επειδή το συγκεκριμενοποίησε, ξέχωρα ότι έχει προσθέσει τη Θεσσαλονίκη μέσα στις βλέψεις της Τουρκίας, αν μίλησε για δημοψήφισμα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, γιατί αυτό είναι ένα μήνυμα αφύπνισης προς τις δυνάμεις αυτές μέσα στη Δυτική Θράκη, οι οποίες ελέγχονται από την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φίλης και επισήμανε:
«Μιλάμε για μια μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και όχι για τουρκική μειονότητα, όπως θέλει να ισχυρίζεται ο Ερντογάν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.