Απογοήτευση περιμένει όσους πίστεψαν ότι η αλλαγή προσώπων στην Τρόικα σηματοδοτεί και αλλαγή στάσης των δανειστών έναντι της χώρας. Εκτός από τα πρώτα, σαφή δείγματα γραφής των... διαδόχων του Πολ Τόμσεν και του Ματίας Μορς, που πραγματικά δεν άφησαν σχεδόν κανένα περιθώριο φοροελαφρύνσεων, πέραν των 12 λεπτών στο πετρέλαιο θέρμανσης, ατο κλιμάκιο των υπουργών της Ελληνικής κυβέρνησης που μετέβη στο Παρίσι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο τεχνοκράτες όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν με τη...
ρετσινιά της αποτυχίας, αλλά αντιθέτως αναβαθμίστηκαν, με τον αποκαλούμενο «γαλαζομάτη» να αναλαμβάνει μάλιστα τη θέση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, έχοντας έτσι την υψηλή εποπτεία και του ελληνικού προγράμματος! Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πέρα και πίσω από τα... πήγαινε έλα των τεχνοκρατών από τις Βρυξέλλες, παραμένει ως επόπτης (και) του ελληνικού προγράμματος ο Servaas Deroose, ο πρώτος επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν και πλέον Αναπληρωτής Γενικής Διευθυντής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
ΔΝΤ. Ο αντικαταστάτης του Π. Τόμσεν, ο ινδικής καταγωγής Rishi Goyal,
δεν είναι κανένας τυχαίος τεχνοκράτης, αφού εάν ανατρέξει κανείς στα αρχεία του ΔΝΤ, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει η υπογραφή του σε πληθώρα μελετών και εκθέσεων, με πιο πρόσφατη αυτή που αφορά στην κατάσταση της Ευρωζώνης. Πέρα, όμως, από το... ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, που μπορεί να έχει κάποιος για τις αναλύσεις του νέου επικεφαλής στο κλιμάκιο του ΔΝΤ, αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που μεταφέρει ο τεχνοκράτης του Ταμείου στην Αθήνα και αυτό είναι ίδιο και απαράλλαχτο με αυτό του προκατόχου του. Μιλώντας επί ελληνικού εδάφους -και αντικαθιστώντας επί της ουσίας τον Π. Τόμσεν- ο R. Goyal δεν μάσησε τα λόγια του παρατηρώντας ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στα επίπεδα του 4% και πολύ περισσότερο η διατήρησή τους, δεν πρέπει να ξενίζει αφού έχει ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Ο τεχνοκράτης επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της Ελλάδας στο τέλος της δεκαετίας του 1990 για να στείλει μήνυμα ότι η πρόκληση σήμερα δεν είναι απλώς η επίτευξη των στόχων του 2016 αλλά η διατήρηση αυτού του επιπέδου πρωτογενών πλεονασμάτων πέρα από τον πολιτικό κύκλο, δηλαδή πέρα από τη θητεία της κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι το ΔΝΤ δεν καλοβλέπει το σχέδιο της Αθήνας να διεκδικήσει πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να μην ανακοπεί η δυναμική ανάκαμψης. Ο αντικαταστάτης του Π. Τόμσεν δεν δίστασε, μάλιστα, να απειλήσει με διπλωματική γλώσσα, σημειώνοντας ότι «το καλύτερο είναι να αποφεύγονται επώδυνες, οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά αυτό προϋποθέτει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και ειδικά στη φορολογική διοίκηση». Από την... ατζέντα του R. Goyal δεν θα μπορούσαν να λείψουν, βέβαια, οι εργασιακές σχέσεις, κάτι που είχε άλλωστε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο Γ. Βρούτσης στο Παρίσι. Επί της ουσίας, το ΔΝΤ και ο νέος εκπρόσωπός του στην Τρόικα, επιμένουν ότι το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος, θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας μάλιστα να γίνουν άμεσα οι αλλαγές ως κίνητρο για επενδύσεις στην Ελλάδα.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Ο Ιρλανδός Declan Costello, ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν,
μπορεί να ξάφνιασε με την ευκολία και την άνεση που στάθηκε για δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι, ωστόσο δεν ξάφνιασε με τις θέσεις που μεταφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έξυπνος, ικανότατος είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που τον συνοδεύουν από τις Βρυξέλλες, όπου αν και νεότατος (μόλις 47 ετών) έχει αφήσει το στίγμα του. Από το 1991 κιόλας αποτελεί μέλος της Ομάδας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, συμμετέχοντας στο "στήσιμο" του ευρώ, ειδικά του πλαισίου εποπτείας των κρατών - μελών. Εκεί που εστιάζουν, όμως, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, είναι η εξειδίκευση του αντικαταστάτη του Μ. Μορς. Σύμφωνα με το "βαρύ" βιογραφικό του, ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Τρόικα είναι ειδικευμένος στα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας, τη μεταρρύθμιση των συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, όπως επίσης τις διαρθρωτικές αλλαγές που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ποια είναι τα θέματα που «καίνε» την κυβέρνηση και έχουν ήδη τεθεί «κόκκινες» γραμμές; Ακριβώς αυτά. Και έτσι η επιλογή του συγκεκριμένου τεχνοκράτη από τις Βρυξέλλες μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ο παραμένων θα έχει ειδική αποστολή
Ο... μονιμάς της Τρόικας δεν είναι άλλος από τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ, Klaus Masuch, τον οποίο στελέχη των ελληνικών κυβερνήσεων που διαπραγματεύθηκαν από το 2010 με την Τρόικα, χαρακτηρίζουν ως «περίεργο» και... «άσχετο»! Πιστός θιασώτης της σχολής του γνωστού «σκληρού» και πρώην μέλους της ΕΚΤ Γ. Σταρκ, ο ψηλόλιγνος Γερμανός συνήθως αποφεύγει να μιλήσει και όπως παραδέχονται συνομιλητές του, «είναι δύσκολο να τον καταλάβεις, πηγαίνει με... παρακαμπτήριο». Σημειώνουν, πάντως, ότι ουκ ολίγες φορές ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ρίχνει... άδεια για να πιάσει γεμάτα και υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο Klaus Masuch ήταν εκείνος ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή είχε θίξει το θέμα του κόστους εργασίας και της επιτακτικής ανάγκης μείωσης των μισθών στην Ελλάδα. Εν όψει των διαβουλεύσεων για το χρέος, ο ρόλος της ΕΚΤ και κατά συνέπεια ο δικός του, εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερος, πόσο μάλλον όταν μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι η μετακύλιση των λήξεων στα ομόλογα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.