Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εκτάκτως την Τρίτη συνέρχεται ο Αραβικός Σύνδεσμος. Συρία: Έτοιμες για στρατιωτική επίθεση οι ΗΠΑ. Ιράν: «Θα έχει σοβαρές συνέπειες μια μη ειρηνική προσέγγιση»

Ο συριακός στρατός στα περίχωρα της Δαμασκού. STR / AFPΣτρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού εξέτασαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον το Σάββατο, συμφωνώντας ότι το καθεστώς στη Συρία είναι πιθανόν να πραγματοποίησε επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού του. Αλλά και ο αμερικανός υπουργός άμυνας παραδέχτηκε πως το Πεντάγωνο είναι έτοιμο για στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία....

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν "τη βαθιά ανησυχία τους για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι η επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του", όπως ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ. "Το γεγονός ότι ο πρόεδρος (της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ δεν συνεργάσθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη προκαλεί υποψίες ότι το καθεστώς έχει κάτι να κρύψει", επεσήμαναν και τόνισαν πως "η σημαντική χρήση χημικών όπλων θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα".
 Αν και ο Λευκός Οίκος επαναλαμβάνει πως  οι "αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν να συγκεντρώνουν γεγονότα για να προσδιορίσουν τι ακριβώς συνέβη", ωστόσο όλη μέρα χθες παρουσιάζονταν στον πρόεδρο Ομπάμα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εναντίον της Συρίας.
 
Το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία, αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιλέξει να υλοποιήσει οποιαδήποτε απ' αυτές, δήλωσε την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.
 
"Ο πρόεδρος παρευρέθη στη λεπτομερή παρουσίαση που είχε ζητήσει για το φάσμα των εν δυνάμει επιλογών που θα πρέπει να προετοιμάσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κονότητα για να απαντήσουν στη χρήση χημικών όπλων", ανακοίνωσε η προεδρία στο τέλος μιας συνόδου γύρω από τον Ομπάμα, παρουσία του αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.
 
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνήσει την Πέμπτη στο σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ για να του επισημάνει πως, "αν το συριακό καθεστώς δεν είχε τίποτε να κρύψει, θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο" που φέρεται ότι έγινε η χημική επίθεση.
 
Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνέρχεται εκτάκτως την Τρίτη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων για συνομιλίες σχετικά με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπ' αριθμόν δυο της παναραβικής αυτής οργάνωσης.
Ο 'Αχμεντ Μπεν Χίλι δήλωσε ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν για να συζητήσουν για το "τρομερό έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους".
 
 
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μια "σειρά στοιχείων" που δείχνουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και ότι "όλα οδηγούν στη σκέψη" ότι υπεύθυνο είναι το συριακό καθεστώς. Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ολάντ είχε συνομιλίες για τη συριακή κρίση με τον αυστραλό πρωθυπουργό Κέβον Ρουντ.
 
Στο μεταξύ, η Συρία επαναλαμβάνει πως δεν εύθύνεται για την επίθεση με τα χημικά, ενώ το Ιράν δηλώνει πως η κυβέρνηση Άσαντ θα συνεργαστεί με την αποστολή του ΟΗΕ για την έρευνα της χρήσης χημικών όπλων, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 νεκροί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σημειώνεται πως οι Γιατροί Χωρίς Σύνοραεπιβεβαίωσαν τη χρήση χημικών όπλων στα προάστια της Δαμασκού, μιλώντας για 3.600 ασθενείς με νευροτοξικά συμπτώματα και 355 νεκρούς. Η οργάνωση διευκρινίζει ότι δεν μπόρεσε να μεταβεί επί τόπου, αλλά βρίσκεται σε επαφή με ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, παρέχοντας φάρμακα και ευρύτερη υποστήριξη.
 
Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράνε αλ-Ζόχμπι, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης: "Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα στη Συρία, είτε με υγρή είτε με αέρια μορφή", είπε σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι αλ-Μαγιαντίν με έδρα τη Βηρυτό, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. "Ο συριακός στρατός δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα γιατί το ηθικό του είναι υψηλό και πραγματοποιεί προόδους απέναντι στην τρομοκρατία. Ο συριακός στρατός προωθείται" και "οι τρομοκράτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση", δήλωσε.
 
Η συριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και θα της επιτρέψει να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από χημικά όπλα τα οποία χρησιμοποίησαν οργανώσεις ανταρτών, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Ουάλιντ Μουάλεμ, σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών.
"Η συριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται τώρα στη Συρία και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας επίσκεψης στις περιοχές όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι τακφίρι (σουνίτες εξτρεμιστές) διενήργησαν μία επίθεση με χημικά όπλα", δήλωσε ο Μουάλεμ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irrna.
"Αυτή τη στιγμή, διεξάγουμε συνομιλίες με την αποστολή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών" για να προετοιμάσουμε αυτή την επίσκεψη, πρόσθεσε, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ιρανό ομόλογό του. Ο Μουάλεμ "διέψευσε τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά όπλα", κατηγορώντας τους "τρομοκράτες" ότι κατέφυγαν στη χρήση τέτοιων όπλων.
 
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την πλευρά του, "καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες ", επεσήμανε πως πρέπει "να δράσουμε κατά αυτών των πράξεων που είναι απάνθρωπες και αντίθετες στους διεθνείς κανόνες".
 
Αναφερόμενος σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική ενέργεια από τις ΗΠΑ ή από το εξωτερικό, τόνισε: "Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, εκτός από μια ειρηνική προσέγγιση, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και θα έχειπολύ σοβαρές συνέπειες".
 
Ο Μασούντ Τζαζαγερί, υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, αντιδρώντας σε δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων αναφορικά με την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, δήλωσε: "Η Αμερική γνωρίζει το όριο της κόκκινης γραμμής του συριακού μετώπου και οποιαδήποτε παραβίαση της κόκκινης γραμμής της Συρίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Λευκό Οίκο", σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS. 
Και προειδοποίησε: "Ο τρομοκρατικός πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία σχεδιάσθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αντιδραστικές χώρες της περιοχής εναντίον του μετώπου της αντίστασης Παρόλα αυτά, η συριακή κυβέρνηση και ο συριακός λαός πέτυχαν μεγάλες επιτυχίες. "Αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, δεν θα ξεφύγουν από την εκδίκηση των λαών".
 
Σκληρή δήλωση από τη πλευρά του Μετώπου Αλ-Νόστρα που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα και το οποίο μάχεται στο πλευρό της αντιπολίτευσης, κατά του συριακού καθεστώτος. Υποσχέθηκε να πάρειεκδίκηση στα χωριά των αλαουιτών, από τους οποίους προέρχεται η οικογένεια του Μπασάρ αλ-'Ασαντ. 
"Τα χωριά των αλαουιτών θα πληρώσουν το τίμημα για κάθε πύραυλο με χημικά που έπληξε τους αδελφούς μας", τονίζει ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ισλαμικές ιστοσελίδες.
 
Στο μεταξύ, το ένα εκατομμύριο έχουν φθάσει τα παιδιά - πρόσφυγες εξαιτίας του συριακού εμφυλίου, ενώ η χώρα βρίσκεται σε δίνη τοξικού παραλογισμού. Δείτε σχετικά στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", σελ. 21. 
 
Ντ. Μ. newsroom enet

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive